Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Πώς έχει αντιδράσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στον κορωνοϊό- ΄Όλα τα μέτρα ανά τομέα


Image result for κορονοιόςΔεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος. Το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και να μην χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που θα μπορούσε να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας. Το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την ασθένεια είναι οι ευάλωτοι, όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη ή μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε εντατική. Κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος -και ήδη κάνουμε- είναι να παίρνει σταδιακά και ανάλογα με τη διασπορά του ιού, όλο και περισσότερα μέτρα για να αποτρέψει τις συναθροίσεις και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Η Κυβέρνηση έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα και απευθύνει έκκληση σε όλους να μείνουν σπίτι, για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Είναι μια άσκηση ατομικής ευθύνης, αλλά και κοινωνικής υπευθυνότητας.


Τρία κέντρα επιχειρήσεων

Με απόφαση του πρωθυπουργού, από τις  13 Μαρτίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων. Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και έχει τον γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν δημιουργηθεί τρία κέντρα επιχειρήσεων. Το πρώτο βρίσκεται στη ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης».  Το δεύτερο είναι εγκατεστημένο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και λειτουργεί ως «κέντρο ενημέρωσης». Τρίτο κέντρο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο», όπου θα συγκεντρώνονται οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορονοϊού και τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί:

Υγεία
  • Τίθενται σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ενώ και ιδιώτες θέτουν τις δυνατότητές τους στην υπηρεσία του Δημοσίου. Αποφασίστηκε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ διατίθεται επιχειρησιακά στο ΕΣΥ για νοσοκομειακή κάλυψη περιπτώσεων κορονοϊού.
  • Εκμισθώνεται σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥ, το Ιδιωτικό Κέντρο ΑΤΤΙCΑ στην Ελευσίνα, για τις έκτακτες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊου.
  • Αναπροσαρμογή του προγράμματος των χειρουργείων, ώστε να καλύπτονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και όσα δεν γίνεται να αναβληθούν
  • Αναβολή όλων των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων
  • Πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ. Από αυτούς οι 1.500 θα είναι νοσηλευτές και οι άλλοι 500 επικουρικό προσωπικό, όπως πληρώματα ασθενοφόρων και διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό και φυσικοθεραπευτές. Έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.  Το κόστος των προσλήψεων εκτιμάται σε 70 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί με έκτακτη χρηματοδότηση.
  • Αναβολή των συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης
  • -Έκτακτη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και για άλλες έκτακτες δαπάνες πέρα των προσλήψεων, όπως εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ενισχυθεί με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση του προσωπικού υπηρεσίας 1135, του αριθμού του ΕΟΔΥ όπου μπορεί να απευθύνονται οι πολίτες για πληροφορίες που αφορούν στον κορονοϊό.
  • Το σύνολο των διαθέσιμων κλινών μόνο για ασθενείς με κορονοϊό, σε όλη τη χώρα, που αφορούν σε ήπια και μέτρια περιστατικά - εκτός των θαλάμων αρνητικής πίεσης- έχουν φτάσει τις 1469.

Εκπαίδευση
  • Μετά την αναστολή, για δύο εβδομάδες (από10η Μαρτίου) της λειτουργίας των όλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δημόσιων και ιδιωτικών, δίνεται πλέον δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ΑΕΙ και τις εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Τουρισμού.

Για την οικονομία και την εργασία
Τις επόμενες ημέρες (πιθανόν αύριο) θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης κι Εργασίας. Αναμένονται και τα αποτελέσματα της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, επειδή πλέον όλο το τοπίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι διαφορετικό. Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τη θέση ότι δεν μπορούν σε αυτές τις συνθήκες να ισχύουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά. Έχει ήδη δοθεί η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές λόγω κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του κρονοϊού.  Δόθηκε επίσης η δυνατότητα αναστολής πληρωμών δόσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για ρυθμίσεις που έχουν κάνει. Επιπλέον προχωρούμε άμεσα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.
Μετά την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών θεσπίστηκε δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού, για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών Το κόστος της οποίας επιμερίζεται στο Κράτος, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Παρέχεται,  παράλληλα ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας και διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εργασία.
- Δυνατότητα εργασίας με μειωμένο ωράριο (έως και 25% του χρόνου εργασίας ημερησίως) για τους δημοσίους υπαλλήλους χωρίς παράλληλη μείωση του μισθού τους.
- Μετακίνηση υπαλλήλων του δημοσίου, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και βρίσκονται σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού, σε υπηρεσίες back office, δηλαδή σε καθήκοντα για τα οποία δεν απαιτείται η καθημερινή επαφή με κοινό.
- Λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής καθώς και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.
- Ηλεκτρονική υποβολή όλων των αιτημάτων προς τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Για την κατάθεση δικαιολογητικών οι ασφαλισμένοι θα ειδοποιούνται με ηλεκτρονικό μήνυμα που θα ορίζει την ημέρα που θα πάνε για να τα υποβάλλουν
Επιπλέον αναστέλλεται για 2 εβδομάδες από το Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Σήμερα θα γίνει σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα εκτιμηθούν οι αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup και θα συζητηθούν νέα μέτρα και δράσεις.

Αερομεταφορές, δρομολόγια πλοίων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές και τα δρομολόγια πλοίων:
  • -Όποιος έρχεται από το εξωτερικό μπαίνει υποχρεωτικά σε περιορισμό για 14 ημέρες.
  • Πλήρης διακοπή διακοπή των πτήσεων από και προς Ιταλία
  • Διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
  • Διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα
  • Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
  • Απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

Σε ό,τι αφορά τις οδικές μετακινήσεις: Από σήμερα αναστέλλεται η εφαρμογή του δακτυλίου μέχρι τέλος Απριλίου 2020.

Για τις αστικές συγκοινωνίες: Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) αποφάσισε: Καθημερινή απολύμανση των οχημάτων και των συρμών του. Προμήθεια αντισηπτικών προς τους εργαζομένους. Ενημερωτικά μηνύματα με οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής στις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών. Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ΟΑΣΘ αναστέλλει την εφαρμογή του κανόνα επιβίβασης και αποβίβασης των επιβατών μόνο από την μπροστινή πόρτα των λεωφορείων, ενώ όλα τα δρομολόγια, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, θα πραγματοποιούνται με όλα τα παράθυρα των λεωφορείων ανοιχτά.

Αγορές και χώροι διασκέδασης
-Αναστέλλεται, από αύριο Τετάρτη η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή των εμπορικών καταστημάτων, το μέτρο δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία,  ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας της αγοράς (φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα, τα μίνι μάρκετ, το delivery στη διατροφή, τα περίπτερα) τα πρατήρια καυσίμων πρατήρια υγρών καυσίμων και τις τράπεζες. Δεν αφορά σε υπηρεσίες ταχυμεταφορών courier , έτσι ώστε να διευκολύνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο. Δεν αφορά σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε pet shops και καταστήματα γεωργικών προϊόντων και γενικότερα σε καταστήματα σχετιζόμενα με επισκευές όπως οπτικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας.

Η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει:
  • Κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, των κέντρων διασκέδασης, μουσείων, ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων
  • Αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, των πολυκαταστημάτων, των θεματικών πάρκων (όπως των λούνα παρκ), των πρακτορείων τυχερών παιχνιδιών, των καζίνο, των μπαρ, των καφέ, των εστιατορίων και γενικά όλων των χώρων εστίασης εκτός από τις υπηρεσίες delivery και take away
  • Κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων και ομίλων, των βιβλιοθηκών και των κέντρων αισθητικής-μασάζ, των κομμωτηρίων, των οίκων ανοχής, των στούντιο για τατουάζ και των κέντρων τρυπήματος δέρματος

Σούπερ μάρκετ
  • Είσοδος στα σούπερ μάρκετ με κάρτα, με αριθμό προτεραιότητας και τήρησης απόστασης δύο μέτρων στην “ουρά”
  • Πλαφόν στα αντισηπτικά -Τρία ανά καρότσι
  • Διεύρυνση λειτουργίας τους από 7:00 έως και 10:00 το βράδυ, ενώ θα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές.
  • Δυνατότητα delivery και τις Κυριακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.