Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η ατολμία της Ιεράς Συνόδου οδήγησε στο λάθος Μητσοτάκη- Εμφανής η άγνοια της σχέσης Ελληνισμού και Ορθοδοξίας για τον πρωθυπουργό

Image result for κερακι αναμμενοΗ απόφαση του πρωθυπουργού για αναστολή κάθε λατρευτικής τελετής κάθε θρησκείας και κάθε δόγματος στην Ελλάδα, υπό τον φόβο εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Όχι γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε τον τεράστιο κίνδυνο από την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, αλλά γιατί είναι εμφανές ότι δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός τι σημαίνει λειτουργία για τον χριστιανισμό.
Είναι κρίμα γι’ αυτόν τον τόπο να υπάρχει μια άτολμη Ιερά Σύνοδος αλλά και ένας πρωθυπουργός που, προφανώς παρασύρεται, από τους γιαλατζί
προοδευτικούς και φιλελεύθερους που τον περιστοιχίζουν και οι οποίοι προέρχονται είτε από το  σημιτικό ΠΑΣΟΚ είτε από το «Ποτάμι».
Η Ιερά Σύνοδος έχασε την ευκαιρία να παραμείνει κύρια του εαυτού της. Η μεσοβέζικες αποφάσεις που έλαβε έδωσαν την ευκαιρία στους εχθρούς της Εκκλησίας να δράσουν και να παρασύρουν τον κ. Μητσοτάκη σε μια απόφαση που κανείς αρχηγός της ΝΔ- ούτε και ο πατέρας του- θα ελάμβανε ποτέ.
Η Ιερά Σύνοδος έπρεπε να δώσει εντολή στους ιερείς να τελούν τα θρησκευτικά καθήκοντα μόνο με συγκεκριμένο αριθμό πιστών, ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε ναού και με 10λεπτη, το μέγιστο, παραμονή κάθε πιστού στον χώρο. Δεν είναι δυνατόν στη λογική του πρωθυπουργού το μέτρο αυτό να είναι ασφαλές για την υγεία των πολιτών όταν εισέρχονται και παραμένουν στα super markets αλλά να μην είναι ασφαλές όταν εισέρχονται σε τόπους λατρείας των θείων.
Οι Εκκλησίες έπρεπε να μείνουν λειτουργικές έστω και χωρίς πιστούς,  έστω και μόνο με τους ιερείς.  Δεν θα επικαλεστώ το επιχείρημα φανατικών ότι ούτε οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να τις κλείσουν, αλλά το ότι η απόφαση δεν συνάδει με τη λογική όταν έχεις ανοικτούς άλλους χώρους όπως οι λαϊκές αγορές και τα super markets.
Η ατολμία της Ιεράς Συνόδου έδωσε την ευκαιρία σε όσους  από την αρχή της κρίσης είχαν βάλει στο στόχαστρό τους την Εκκλησία να δράσουν.
Το πόσο μεγάλη έλλειψη γνώσης της θρησκευτικής και λειτουργικής πραγματικότητας έχει ο πρωθυπουργός (και είναι κρίμα να μην έχει στο πλευρό του σύμβουλο με αντίστοιχες γνώσεις) αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αναστέλλει γάμους και βαφτίσεις. Μα, κανείς δεν τον πληροφόρησε ότι από τη στιγμή που μπήκαμε στη Μεγάλη Σαρακοστή η Εκκλησία δεν τελεί ούτε γάμους, ούτε βαφτίσεις;
Και κάτι ακόμα. Σε λίγες ημέρες έχουμε 25η Μαρτίου. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της Επανάστασης των Ελλήνων. Αλειτούργητες θα μείνουν οι Εκκλησίες τέτοια μέρα λαμπρής (που θα έλεγαν οι παππούδες μας);  Και δεν θα γίνει καμιά δοξολογία στη μνήμη εκείνων που έδωσαν τη ζωή του για να υπάρχει το σημερινό ελληνικό κράτος και να είμαστε εμείς ελεύθεροι;
Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανής η άγνοια της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στον ελληνισμό και στην  ορθοδοξία.  Όπως επίσης είναι εμφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει το γνωστικό υπόβαθρο για να κατανοήσει τι μπορεί να προσφέρει η πίστη σε μια κοινωνία που είναι κουρασμένη και από μια δεκαετή οικονομική κρίση εισέρχεται σε μια κρίση βολογικής επιβίωσης.
Η απόφαση τη δεδομένη στιγμή, προφανώς και με την ανοχή της Εκκλησίας, δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις. Ωστόσο η απογοήτευση στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ είναι δεδομένη. Και το ρήγμα που θα προκληθεί στη βάση του κόμματος που πιστεύει σε αρχές και αξίες μιας αστικής παράδοσης που κράτησε την Ελλάδα επί 200 χρόνια ζωντανή, είναι επίσης δεδομένο.  Κρίμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.