Σε μία ξεχωριστή τελετή η ΕΣΗΕΑ τίμησε τον Γιώργο Αναστασόπουλο έναν εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων που έχουν φύγει από κοντά μας.
ηλικία 84 ετών. Ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκριτικό δίκαιο στον King’s College του Λονδίνου και δημοσιογραφία στο Medill School of Journalism του Northwestern University ΗΠΑ.
Για όλους εμάς που τον είχαμε γνωρίσει και είχαμε συνεργαστεί μαζί του θέλουμε να πούμε ότι ήταν ένας δημοσιογράφος "παλιάς κοπής" που άφησε πίσω του έργο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, που νοιώθουμε περήφανοι που τον γνωρίσαμε. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη, σεβασμό και βαθιά εκτίμηση.
Σε ένδειξη σεβασμού στον Γεώργιο Αναστασόπουλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να δώσει το όνομά του στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου ορόφου του κτηρίου, όπου θα υπάρχει και η προσωπογραφία του Γ. Αναστασόπουλου που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση και φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο Δημήτρη Ανδρεαδάκη, Καθηγητή στο Πολυτεχνείο της Κρήτης.
Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και έφυγε από κοντά μας τον Ιούλιο σε ηλικία 84 ετών. Ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκριτικό δίκαιο στον King’s College του Λονδίνου και δημοσιογραφία στο Medill School of Journalism του Northwestern University ΗΠΑ.
Γόνος δημοσιογραφικής οικογένειας, ο Γιώργος Αναστασόπουλος αποφάσισε από νωρίς να ακολουθήσει το δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Από το 1953 έως το 1974 εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Μεσημβρινή», «Ναυτεμπορική» «Βραδυνή» καθώς επίσης, σε περιοδικά και στην τηλεόραση. Την περίοδο 1974-1981 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και από το 1983 έως το 1984 Διευθυντής της εφημερίδας «Μεσημβρινή».
Η εκλογή του ως μέλους, το 1974, και στη συνέχεια ως Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1975, συνέπεσε με τις μεγάλες απεργίες των δημοσιογράφων τη δεκαετία του 1970, στις οποίες πρωτοστάτησε μαζί με τον αείμνηστο τότε πρόεδρο Σπύρο Γιαννάτο. Το 1976 εξελέγη Πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, θέση την οποία κατείχε έως το 1984, σημειώνοντας μία πετυχημένη και ευδόκιμη πορεία υπέρ των συμφερόντων του δημοσιογραφικού κλάδου.
Ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και μόνιμος εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ στις διεθνείς δημοσιογραφικές συναντήσεις, καλλιέργησε και στήριξε τη συνεργασία με τις ισχυρές δημοσιογραφικές Ενώσεις του νότου, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία καθώς και με τις αγγλοσαξονικές Ενώσεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας και των ΗΠΑ.
Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμενε στις επάλξεις και στήριζε την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών σε κάθε δίκαιο αίτημά της.
Διετέλεσε υπηρεσιακός Υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή (1977) και Γεωργίου Ράλλη (1981).
Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος διετέλεσε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1984–1999 και εξελέγη τέσσερις φορές (1989-1999) μεταξύ των πρώτων Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το 2002, εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το 2003 Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Επιμορφωτικού Ιδρύματος που διοικεί τα Κολλέγια Αθηνών και Ψυχικού.
Από τον Σεπτέμβριο του 2004 ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO και από τον Οκτώβριο του 2007 και για δύο έτη πρόεδρος της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO.
Συνέγραψε τα έργα: «Η πρόκληση του 1992», «Οριζόντια παραγωγή» 1994, «Τάσεις εν όψει της διακυβερνητικής διασκέψεως» 1995.
Είχε λάβει τις τιμητικές διακρίσεις του Ταξιάρχη Τάγματος Αξίας Ιταλικής Δημοκρατίας, ανώτατου Ταξιάρχη Αιγύπτου, Πορτογαλίας, Γερμανίας, Αργεντινής και άλλες.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η γυναίκα του, τα παιδιά του, ο γαμπρός του καθηγητής και βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Καιρίδης, οι υπουργοί Κώστας Καραμανλής (και η μητέρα του Νίκη σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της) και Νίκος Δένδιας, η Σοφία Βούλτεψη, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, η Μαριέτα Γιαννάκου αλλά και πολλοί παλιοί και νέοι δημοσιογράφοι.Για όλους εμάς που τον είχαμε γνωρίσει και είχαμε συνεργαστεί μαζί του θέλουμε να πούμε ότι ήταν ένας δημοσιογράφος "παλιάς κοπής" που άφησε πίσω του έργο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, που νοιώθουμε περήφανοι που τον γνωρίσαμε. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη, σεβασμό και βαθιά εκτίμηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.