Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Γιατί κ. Μητσοτάκη αποσυνδέσατε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Ποιός σας "συμβούλεψε" σε αυτό το λάθος;


Με στόμφο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ότι διαχωρίζει την υπόθεση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο που κατοικούν από την αλλαγή του εκλογικού νόμου.   
Μάλιστα ζήτησε η σχετική ρύθμιση, όταν έλθει, να υπερψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής, κάτι που είχε πει λίγες μέρες νωρίτερα και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στο
ΒΗΜΑ, χωρίς να αποσυνδέει όμως την ψήφιση της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού από την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Από κάτω τα μέλη της ΠΕ χειροκρότησαν ενθέρμως. Απόρησα, όμως και αναρωτήθηκα ποιος παρέσυρε σε τέτοια γκάφα τον πρωθυπουργό;
Και για όσους δεν καταλάβατε γιατί είναι γκάφα, να σας εξηγήσω:
Έτσι όπως έχουν έλθει τα πράγματα, όντως δύσκολα η Βουλή θα αρνηθεί την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού. Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει συναίνεση. Τα κόμματα λοιπόν θα δώσουν ψήφο στη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα έχουν εξαντλήσει την προσφορά συναίνεσης.
Όταν λοιπόν θα έλθει μόνη της η τροποποίηση του εκλογικού νόμου, τα κόμματα θα πουν «δεν ψηφίζουμε» και κάθε επίκληση συναίνεσης θα πάει στο βρόντο, αφού θα έχει εξαντληθεί στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Η ψήφος όμως των Ελλήνων του εξωτερικού συνδέεται άμεσα με τον εκλογικό νόμο καθώς, ο εκλογικός νόμος θα καθορίζει πού και πώς θα προσμετράται η ψήφος τους. Αν δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια, σε περιφέρειες ή σε νομούς. Αν θα σπάσουν οι 300 στα δύο και οι 150 θα εκλέγονται από λίστα, οπότε εκεί θα μπορούν να προσμετρήσουν πιο εύκολα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ή θα πάμε σε σταυροδοσία ανά εκλογική περιφέρεια, κάτι που είναι δύσκολο, έως και ακατόρθωτο. Επίσης ένα ερώτημα που υπάρχει είναι που θα ψηφίζουν και πώς; Σε μια κάλπη στην πρεσβεία ή με επιστολική ψήφο; Αν είναι σε μια κάλπη πάμε για προσμέτρηση στην Επικράτεια. Αν πάμε σε επιστολική ψήφο θα πρέπει να έχουμε εκλογική διαδικασία μερικών εβδομάδων…
Να, λοιπόν που συνδέεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με τον εκλογικό νόμο. Γιατί η μορφή του εκλογικού νόμου και το σύστημα που θα συμφωνηθεί μπορεί να διευκολύνει ή να αποτρέπει την ψήφο των ομογενών. Και αν υπάρχει κλίμα συναίνεσης στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού το κλίμα αυτό μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες διατάξεις του εκλογικού νόμου. Αλλά, μου φαίνεται ότι όλα αυτά είναι δύσκολα να τα σκεφτούν εντός των «τειχών» του Μαξίμου, γιατί οι «σύμβουλοι» στερούνται εκλογικής εμπειρίας.
R

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.