Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Ο Κυριάκος με παραγωγούς στη Λέσβο


Συνάντηση με ποτοπαραγωγούς, ψαράδες, ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους στο παραδοσιακό ουζερί «Ερμής» στη Μυτιλήνη είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συζήτηση που είχε με τους ποτοπαραγωγούς, αναφέρθηκε ότι το ούζο είναι ένα από τα ελληνικά προϊόντα με τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια καθώς εξάγεται σε 60 χώρες. Ωστόσο, λόγω της υψηλής φορολογίας που καλούνται να καταβάλλουν οι

παραγωγοί μέσω του ΦΠΑ αλλά και του φόρου οινοπνεύματος, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που επηρεάζουν και την παραγωγή τους.

Από την πλευρά τους οι αλιείς έδωσαν έμφαση και αυτοί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους φόρους και τις εισφορές δείχνοντάς του μάλιστα τα εκκαθαριστικά με τις περσινές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.  Ενώ σημείωσαν πως θα πρέπει να προστατευθούν τα φυσικά αποθέματα ψαριών από πρακτικές που τα μειώνουν.   

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε αν εξακολουθεί η σαρδέλα να αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα της αλιευτικής παραγωγής και ποια εποχή την ψαρεύουν, οι αλιείς του απάντησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προσκαλώντας τον μάλιστα να επισκεφθεί το νησί τότε, ιδανικά ως Πρωθυπουργός.

Στην  αντιμετώπιση του δάκου που πλήττει την ελαιοπαραγωγή, επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τους ελαιοπαραγωγούς. Του ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι οι μέθοδοι αντιμετώπισης του δάκου είναι ξεπερασμένες κι ότι υπάρχουν πλέον νέοι τρόποι καταπολέμησης, φιλικοί προς το περιβάλλον.  Πρότειναν μάλιστα οι ίδιοι νέους τρόπους προστασίας του καρπού.

Τέλος, οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους μίλησε ο κ. Μητσοτάκης του ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η Λέσβος είναι ο νομός με την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα ενώ ανέφεραν ως μείζον πρόβλημα τις πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες είναι αναγκασμένοι να πωλούν το προϊόν τους.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει όλες τις προτάσεις των παραγωγών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ σε ό,τι αφορά το κοινό αίτημα για λιγότερους φόρους, επανέλαβε την κεντρική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να μειώσει άμεσα το φορολογικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν και οι συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Πέραν, όμως, αυτού, σημείωσε ότι είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα -όπως για παράδειγμα η μείωση του φόρου εισοδήματος στα συλλογικά αγροτικά σχήματα στο 10%- ώστε να ενισχυθούν οι συγχωνεύσεις ομάδων παραγωγών, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και της εξωστρέφειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.