Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης -Θα ζητήσει από τον Γιούνκερ να μην κοπούν οι συντάξεις


Γιούνκερ-Μητσοτάκης /Φωτογραφία: Intime News 

Πηγή: iefimerida.gr
Το θέμα των συντάξεων αναμένεται να προτάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλει στην ανατροπή του σχετικού νόμου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς θα
επιβαρύνει τα πιο ευάλωτα τμήματα των πολιτών. Οι τελικές αποφάσεις από τους εταίρους για το θέμα των συντάξεων θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και η Κομισιόν θα έχει ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος των συζητήσεων. 
Ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμάται, ότι θα επαναλάβει τη θέση που διατύπωσε και στον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα, ότι «με τη νέα ενδεχόμενη περικοπή τους που προκάλεσε και ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διαφώνησε εξ αρχής η Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτή θα επιφέρει ένα ακόμη άδικο πλήγμα σε ένα από πλέον ευάλωτα τμήματα των πολιτών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης».
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην ατζέντα της συνόδου θα βρεθούν η μετανάστευση, η εσωτερική ασφάλεια και το Brexit. Οι συζητήσεις, ειδικά για τα δύο πρώτα θέματα, είναι σαφές, ότι θα επηρεαστούν από τα χθεσινά αποτελέσματα στην Βαυαρία, με τη συντριβή των Βαυαρών  Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του κυβερνητικού εταίρου της Άνγκελα Μέρκελ. Τα μηνύματα των εκλογών στη Βαυαρία είναι ανησυχητικά για την καγκελαρία και προκαλούν αναταραχή στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και αμφισβήτηση της ίδιας της κυρίας Μέρκελ.
Σε αυτό το κλίμα το ΕΛΚ ετοιμάζεται στις αρχές Νοεμβρίου να επιλέξει τον υποψήφιο που θα ηγηθεί  της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για την ηγεσία της νέας ευρωπαϊκής επιτροπής. Στόχος της καμπάνιας, εκτός από την εκ νέου πρωτιά του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές, θα είναι το μήνυμα και η πολιτική μάχη κατά του λαϊκισμού και των άκρων. Υπό αυτό το πρίσμα, οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Αυτή τη στιγμή, με λαϊκιστικά και ακραία κόμματα να σημειώνουν άνοδο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η ΝΔ είναι το μόνο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, που εκτιμάται ότι θα κερδίσει εθνικές εκλογές και μάλιστα σημειώνοντας άνοδο των ποσοστών του. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος, όπως εκτιμούν πηγές που έχουν  γνώση όσων συζητούνται στις Βρυξέλλες, για τον οποίο χτίζονται γέφυρες από όλες τις πλευρές, τόσο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών με τη ΝΔ, καθώς προεξοφλούν ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.