Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

Ανάλυση: Πώς η δημοσκόπηση της RASS αποδεικνύει την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ

Άλλη μια δημοσκοπική έρευνα, αυτή της RASS που δημοσιοποιήθηκε χθες στο Action 24, επιβεβαιώνει την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με διψήφια και διαρκώς διευρυνόμενη διαφορά. Η ΝΔ φαίνεται και σε αυτήν την έρευνα να διασφαλίζει την αυτοδυναμία, καθώς στο 29,7%
που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου (έναντι 19,4% του ΣΥΡΙΖΑ) θα πρέπει προφανώς να προστεθεί και ένα σημαντικό ποσοστό του 14,3% των πολιτών που περιλαμβάνονται στην λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφο. Είναι δε εντυπωσιακό ότι το 70% των πολιτών προεξοφλεί ότι η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, οποτεδήποτε και αν γίνουν εκλογές, γεγονός που εξηγεί ασφαλώς και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καθυστερήσει όσο μπορεί τη διενέργεια εθνικών εκλογών.  Πόσο μάλλον όταν την ήττα του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν βέβαιη ακόμη και οι ίδιοι οι πρώην ψηφοφόροι του σε ποσοστό 58,2% !

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό που αναδεικνύει και αυτή η έρευνα. Το γεγονός ότι 4 στους 10 πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές δηλώνουν με κάθε τρόπο την απαρέσκεια και την αποστροφή τους για το συγκεκριμένο κόμμα επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το έχουν εγκαταλείψει οριστικά.
 111111
Αυτό φαίνεται από μια σειρά ερωτήσεων που δεν σχετίζονται κατ’ ανάγκη με την πρόθεση ψήφου. Ιδού μερικά παραδείγματα:

-          Το 29,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λένε ευθαρσώς ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα (το οποίο και κατονομάζουν), ενώ το 9,1% δηλώνει αποφασισμένο να μην πάει καν στην κάλπες. Συγκεκριμένα το 10,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ, το 5,5% ΚΙΝΑΛ, το 3,3% ΚΚΕ, το 2,3% Ενωση Κεντρώων, το 2,2% ΧΑ, και το 5,4% κάποιο άλλο κόμμα.

-          το 35,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η κατάσταση όχι μόνον δεν θα βελτιωθεί αλλά ότι θα επιδεινωθεί μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο του Αυγούστου, γεγονός που πιστοποιεί ότι ουδόλως πείθονται από το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης.

-          το 37,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επιδιώξει λύση του Σκοπιανού τώρα, γιατί δεν έχουν καν πεισθεί ότι είναι ευνοική η σημερινή συγκυρία.

-          το 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επικροτούν το αίτημα να γίνουν άμεσα εθνικές εκλογές -και μάλιστα με το επιχείρημα η κυβέρνηση δεν έχει πλέον νομιμοποίηση να δεσμεύει το μέλλον της χώρας-, διαφωνώντας έτσι ριζικά με την επιθυμία του κ. Τσίπρα να εξαντλήσει την τετρατία.

Επιπλέον δε η ίδια έρευνα επιβεβαιώνει ότι πάνω από το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή περί τις 4 ποσοστιαίες μονάδες του εκλογικού σώματος)  έχουν ήδη μετακινηθεί απευθείας στη ΝΔ. Αυτό δεν φαίνεται μόνον από τις λεγόμενες συσπειρώσεις όπου το 10,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 13,4% των πρώην ψηφοφόρων του κ. Τσίπρα δηλώνουν σήμερα ότι ο Κ.Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, αλλά και από ένα εξίσου εντυπωσιακό στοχείο: Μόνο το 37,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας “μιλά τη γλώσσα της αλήθειας”, με το 49,4% να απαντά κανείς και το 10,3% να δηλώνει ότι την αλήθεια τι λέει ο κ. Μητσοτάκης.

33333333 Ας σημειωθεί τέλος κάτι που συχνά υποτιμάται. Ποτέ στα χρόνια που διεξάγονται δημοσκοπήσεις δεν έχει υπάρξει περίοδος που να αποτυπώνει με τέτοια σταθερότητα, αλλά και τόσο μεγάλο εύρος διαφοράς, την απόλυτη πολιτική επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε βάρος κόμματος που κυβερνά μόλις 3 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου