Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Το ραντεβού στήριξης των Βρυξελλών στον Κυρ. Μητσοτάκη


Το ραντεβού στήριξης των Βρυξελλών στον Κυρ. Μητσοτάκη

Πηγή: liberal.gr- Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Ζούμε σε μια εποχή όπου οι διεθνείς συνεργασίες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα. Σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει ανοιχτά σοβαρά θέματα όπως το σκοπιανό και το τέλος του τρίτου μνημονίου, είναι απολύτως απαραίτητο η χώρα όχι μόνο να διατηρεί τις συμμαχίες της αλλά κυρίως να
κινείται έχοντας ως γνώμονα την ενίσχυσή τους.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, μια και εκεί παίζεται είτε μας αρέσει είτε όχι ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού «παιχνιδιού», τα αποτελέσματα του οποίου βιώνει η χώρα μας.

Στους διαδρόμους λοιπόν των Βρυξελλών κεντρικό ρόλο παίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο.

Παράλληλα μέλη του ΕΛΚ είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Με άλλα λόγια δηλαδή η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά «ελέγχει» και τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο και την ώρα που το ΕΛΚ έχει αρχίσει την προετοιμασία του για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό ραντεβού μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες. Το τετ α τετ έγινε στην Αθήνα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επικεφαλής της καμπάνιας του ΕΛΚ για τις επερχόμενες ευρωπαικές εκλογές Ντάρα Μέρφι, ο οποίος μάλιστα είναι και αντιπρόεδρος της ευρωομάδας του Λαικού Κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μέρφι επέλεξε την Ελλάδα ως έναν από τους πρώτους προορισμούς της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεούσες.
Η επιλογή αυτή του Ευρωπαίου αξιωματούχου έγινε κυρίως για δύο λόγους.

- Αποτυπώνει την ισχυρή στήριξη που παρέχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στον κ.Μητσοτάκη, προκειμένου να εκλεγεί στην πρωθυπουργία. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές στο πρόσφατο παρελθόν που ο κ.Μητσοτάκης έχει εισπράξει τα κολακευτικά σχόλια των ηγετικών στελεχών του ΕΛΚ κατά τη διάρκεια συνόδων κορυφής, αποκαλώντας τον ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

- Εκφράζει το μεγάλο ενδιαφέρον του ΕΛΚ για την ΝΔ, αφού στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πως αφενός δημοσκοπικά προηγείται με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, άρα έχει το προβάδισμα στις επερχόμενες εκλογές, αφετέρου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά επιρροής σε εθνικό επίπεδο, σε δημοσκοπικό πεδίο πάντα, από όλα τα υπόλοιπα κόμματα του ΕΛΚ στην Ευρώπη.

Στο όλο σκηνικό όμως μπαίνει και μία ακόμα παράμετρος που θα καθορίσει τις εξελίξεις στο δρόμο μέχρι και την άνοιξη του 2019, όταν και θα διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα έχει πάρει μία πολιτική απόφαση που αφορά άμεσα τη χώρα μας. Η Ελλάδα θα παίξει κεντρικό ρόλο στην καμπάνια της της ευρωομάδας, αφού οι επικεφαλής του ΕΛΚ θέλουν να στείλουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες:

Να εξαλειφθεί το φαινόμενο του λαϊκισμού, ξεκινώντας από τη χώρα στην οποία γιγαντώθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόλις αναδειχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο το στέλεχος που θα τοποθετηθεί ως υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, θα ταξιδέψει τουλάχιστον 2 φορές στη χώρα μας μέχρι και τον Μάιο του 2019. Μία επιλογή στήριξης στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, αφού την περίοδο εκείνη και στη χώρα μας οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι σημαντικές.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το ΕΛΚ στις τάξεις του διαθέτει αυτή εννιά πρωθυπουργούς και σχεδόν το μισό κολέγιο των επιτρόπων. Μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι προφανές πως το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα μπορεί να αποτελέσει την δίοδο προς την κέντρα λήψης των αποφάσεων για να περάσει ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, για τα οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.