Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Το απίστευτο παρασκήνιο με την αλλαγή στάσης της ΝΔ στην Επιτροπή για τα F-16 και το μήνυμα Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Μητσοτάκης - Πάιατ συζήτησαν για τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16
Μεταφέρουμε αυτούσια από τα σημερινά ΝΕΑ δύο σχόλια - και τα ερωτήματα που τα συνοδεύουν- του Γιώργου Παπαχρήστου, σχετικά με την αλλαγή στάσης της ΝΔ στην Επιτροπή για τους εξοπλισμούς και συγκεκριμένα για τα F-16 και τις πιθανές παρεμβάσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τζ.
Πάιατ


Αμερικανικός δάκτυλος στη ΝΔ


 ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ σχετικά με την υπόθεση αυτή είναι ακόμη πιο σοβαρό, καίριας σημασίας για την ακρίβεια. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών εκτός από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ο οποίος τα είχε στυλώσει σθεναρά και κονταροχτυπιόταν με τον Καμμένο αρνητική θέση κρατούσε και η Νέα Δημοκρατία η οποία τον επέκρινε για τους ίδιους ακριβώς λόγους και επιπρόσθετα για το πόσο θολή είναι η συμφωνία με τους Αμερικανούς για την αναβάθμιση των F-16.

 Ηταν δε τέτοια η ένταση που η συνεδρίαση διεκόπη και τότε συνέβησαν τα ακόλουθα εντυπωσιακά και απολύτως περίεργα:

-          Ο εις εκ των εκπροσώπων της ΝουΔου στην Επιτροπή και τομεάρχης Αμυνας του κόμματος Βασίλης Κικίλιας ενημερώνει τον πρόεδρο Κυριάκο για το μπάχαλο της συνεδρίασης και ειδικότερα για τον εκβιασμό Καμμένου ότι αν δεν συμφωνήσει η Επιτροπή θα αποσύρει τη συμφωνία (χα!)

-          στη Βουλή καταφθάνει ταυτόχρονα σχεδόν ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και συναντάται με τον πρόεδρο της ΝουΔού.

-          η συνάντηση διαρκεί μισή ώρα και αμέσως μετά η ΝουΔου αίρει τις αντιρρήσεις της προς όφελος του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και του εθνικού συμφέροντος

-          ο Καμμένος παίρνει την πολυπόθητη γνωμοδότηση της Επιτροπής δεσμευόμενος ότι σε άλλη συνεδρίαση θα τους ενημερώσει περί των πτυχών της συμφωνίας.

Αυτή είναι η αλληλουχία των γεγονότων και την καταγράφω προς γνώσιν


Μνήμες από τον Πιουριφόι


TO ΕΛΠΙΖΩ. Αλλά εκτός από τα στοιχεία που προανέφερα έχω και ορισμένες ερωτήσεις οι οποίες με βασανίζουν από την Παρασκευή αλλά δυστυχώς δεν έχω βρει ακόμη απάντηση:

1. ποιος ειδοποίησε τον αμερικανό πρέσβη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει και να δώσει το OK για την αναβάθμιση;

2. ποιο ήταν το συγκλονιστικό επιχείρημα  που επικαλέσθηκε ο υπερδραστήριος κύριος Πάιατ που έπεισε τον Μητσοτάκη να άρει τις αντιρρήσεις του κόμματος;

3. τι άλλο ειπώθηκε σε αυτήν τη fast track μόλις μισής ώρας συνάντηση;

4. 70 χρόνια σχεδόν μετά τον απίθανο εκείνο Τζον Πιουριφόι πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα που ουσιαστικά διοίκησε τη χώρα μετά τον Εμφύλιο την περίοδο 1950-1953 είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια φαινόμενα;

Πέμπτο, δεν έχει. Είναι φανερό ότι οφείλονται απαντήσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και παρακαλώ επί της ουσίας. Αν είναι να μου πουν τίποτε του είδους η συνάντηση Μητσοτάκη - Πάιατ είχε προγραμματισθεί από πολλών ημερών και απλώς συνέπεσε με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών καλύτερα να μην το επιχειρήσουν. Κρίμα είναι να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας

Ομολογουμένως τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Παπαχρήστος είναι σοβαρά. 
Ωστόσο και οι απαντήσεις είναι εύγλωτες, ειδικά όταν αυτές αφορούν την ανάγκη για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο διαδέχονται η μία την άλλη. Και πιθανόν τα ερωτήματα δεν θα έπρεπε να τίθενται σε αυτή τη βάση. Και στο κάτω - κάτω, ο κάθε Αμερικανός πρεσβευτής τα συμφέροντα της χώρας του προσπαθεί να διασφαλίσει. Το ερώτημα είναι ποιές διασφαλίσεις έχει η άλλη πλευρά, εν προκειμένω της Ελλάδας. Και αυτό, όντως, είναι κάτι που δημοσίως, τουλάχιστον, δεν έχει διατυπωθεί. 
Προφανώς ο κ. Πάιατ, το διευκρίνισε στον κ. Μητσοτάκη στη μισάωρη συνάντηση που είχαν, γιατί διαφορετικά η ΝΔ δεν θα άλλαζε στάση.
Πάντως ως τακτική, η τακιτκή του κ. Μητσοτάκη, δεν ήταν άστοχη, αφού με την αρχική άρνησή του κατέστησε σαφές στους Αμερικανούς ότι συμφωνίες χωρίς τον ίδιο και το κόμμα του, δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.