Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Σκάνδαλο Novartis: Tο παράδοξο της σύμπτωσης Τσίπρα – Φρουζή και η στάση της ΝΔ



Σκάνδαλο Novartis: Tο παράδοξο της σύμπτωσης Τσίπρα – Φρουζή και η στάση της ΝΔ
Πηγή: newpost.gr-  του Γιώργου Δ. Ευθυμίου Στην αντεπίθεση περνά η οδός Πειραιώς στο πεδίο της υπόθεσης Novartis. Με αφορμή, όπως λένε, τη σκανδαλολογία που συντηρεί το Μέγαρο Μαξίμου με τη στοχοποίηση στελεχών της ΝΔ, αντί να διερευνήσει το πραγματικό σκάνδαλο, ήρθε η ώρα, τονίζουν, να δώσει απαντήσεις ο ίδιος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Είναι προφανές, προσθέτουν, ότι μεγάλο μέρος της σκευωρίας κατά των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στα ραντεβού τους, με τον τότε αντιπρόεδρο της εταιρίας, Φρουζή, όπου υποτίθεται ότι διευκολύνονταν οι
επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Όπως υπενθύμιζε στο newpost.gr, πηγή από το γαλάζιο επιτελείο, οι κατηγορίες κατά των εμπλεκόμενων στη δικογραφία που έφερε η κυβέρνηση άρον-άρον στη Βουλή, στηρίζονται στις αναφορές για ραντεβού που υπάρχουν στο ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Φρουζή, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν τελικά πραγματοποιήθηκαν ή το λόγο που πραγματοποιήθηκαν. Εκτός αν, όπως σημείωνε η ίδια πηγή, ο Φρουζής με την ιδιότητα του επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών (ΣΦΕΕ) δεν μπορούσε να έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τη λογική αυτή, λένε από τη ΝΔ, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και ο σημερινός πρωθυπουργός, όπως και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, τα ονόματα των οποίων, με βάση τις πληροφορίες που έχουν στην οδό Πειραιώς, βρίσκονται στο ημερολόγιο του κ. Φρουζή, ως καταγραφές για πιθανά ραντεβού. Όπως αποδεικνύεται από τα συγκεκριμένα στοιχεία, συνάντηση είχε ζητηθεί και από τον κ. Τσίπρα, ενώ αναφέρονται και τα ονόματα των Γιάννη Δραγασάκη, Γιάννη Μηλιού και του Ευκλείδη Τσάκαλος (που παραπέμπει στο όνομα του υπουργού Οικονομικών αν δεν είναι σύμπτωση).
Ωστόσο από τη ΝΔ, τόνιζαν πως αυτός που ποινικοποίησε μια συνηθισμένη πρακτική των θεσμικών παραγόντων της αγοράς, όπως ήταν ο Φρουζής εκπροσωπώντας τον ΣΦΕΕ, να συναντούν δηλαδή κυβερνητικά στελέχη, είναι η σημερινή κυβέρνηση. Ήδη αργά χθες το βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου με non paper, σχολίασε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr , σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ουδέποτε συνάντησε τον κ. Φρουζή είτε με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού είτε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Όμως, σύμφωνα με τα όσα σημείωνε στο newpost.gr πηγή της οδού Πειραιώς, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, που σήμερα επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν πολιτικά ένα διεθνές σκάνδαλο, όπως είναι αυτό της Novartis, ήταν εκείνοι που είχαν εναντιωθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα αναφέρονται στο "παράδοξο" μιας «σύμπτωσης» κινήσεων του κ. Τσίπρα και του κ. Φρουζή, την ίδια ημερομηνία: την 26η Νοεμβρίου 2013.
Πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και υπουργός Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η τότε κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ψήφιση της τροπολογίας για τη φαρμακευτική πολιτική που αφορούσε στη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα, με στόχο να μπει τέλος στο πάρτυ στο χώρο της Υγείας, να μειωθεί η δαπάνη και να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα.
Αυτοί που επλήγησαν, όπως θυμίζουν από την οδό Πειραιώς, ήταν οι διεθνείς φαρμακευτικοί κολοσσοί, σαν τη Novartis. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδος, με πρόεδρο τον Φρουζή, βγάζει ανακοίνωση κατά της τότε κυβέρνησης με τίτλο «Όχι άλλη μείωση και άλλα οριζόντια μέτρα που υποβαθμίζουν το επίπεδο της φαρμακευτικής περίθαλψης των ελλήνων ασθενών». Λίγη ώρα αργότερα την ίδια μέρα, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, δίνει συνέντευξη Τύπου και ζητά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας και την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για 10ήμερο διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς.
«Εδώ και τέσσερα χρόνια που εφαρμόζονται οι δημόσιες επιταγές της τρόικας η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί 52%», ενώ την ίδια ώρα, «η ιδιωτική δαπάνη συνεχίζει να αυξάνεται και έχει φτάσει το 1 δισ. ετησίως», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του δεν θα αποχωρήσει από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία, αλλά θα παραμείνει για να καταψηφίσει. Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του πρόταση, είχε απαντήσει ότι το κόμμα του θα επανέλθει σε μεταγενέστερο χρόνο και θα καταθέσει τις προτάσεις του, «καθώς η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο».
«Αν ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω, γεννούνται δεκάδες ερωτήματα σχετικά με τον ποιον εξυπηρετούσε τότε ο κ. Τσίπρας, που έσπευσε να κάνει συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την ανακοίνωση Φρουζή, αρνούμενος να ψηφίσει τη μείωση της δαπάνης από τις οποίες βγήκαν ζημιωμένες οι φαρμακευτικές και είναι προφανές ποιος θα πρέπει πλέον να δώσει εξηγήσεις», τόνιζαν με νόημα στο newpost.gr, από τη ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.