"Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δημοσίως πριν από λίγες
εβδομάδες στην Αθήνα ότι ο κ. Τσίπρας του υποσχέθηκε να δρομολογήσει ο ίδιος την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών λίγο μετά το πραξικόπημα στη γείτονα. Και μέχρι σήμερα ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η κυβέρνηση έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς Ερντογάν. Αυτό από μόνο του μας δημιουργεί τεράστια καχυποψία για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Πόσο μάλλον μετά την αίτηση ακύρωσης της κυβέρνησης εναντίον της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου που αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Ακριβώς γι αυτό υποστηρίζουμε ότι με την τελευταία αυτή παρέμβασή της, η Κυβέρνηση έδωσε δείγμα γραφής των διαθέσεών της. Συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και μέλος της Ε.Ε.».
Γιατί λέτε ότι η κυβέρνηση φέρεται τυχοδιωκτικά; Η επιτροπή ασύλου δεν ανήκει στη Δικαιοσύνη. Δεν θα πρέπει να κριθεί από την Δικαιοσύνη ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως λέει η κυβέρνηση.
Μα η υπόθεση στην ουσία της έχει ήδη κριθεί από την Δικαιοσύνη. Ο Άρειος Πάγος απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία δεν πρέπει να γίνει έκδοση των οκτώ στην γειτονική μας χώρα. Γι αυτό και απέρριψε τη σχετική αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, συνεκτιμώντας όχι μόνον ότι δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, αλλά ότι θα κινδύνευε ακόμη και η ζωή αν εκδίδονταν.
Αυτό ακριβώς είναι το αιτιολογικό και της απόφασης της ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου την οποία θυμίζουμε ότι έχει διορίσει η κυβέρνηση και αποτελείται από δύο διοικητικούς δικαστές και ένα δικαστικό της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.
Η επιτροπή αυτή απεφάνθη ότι θα πρέπει να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και εξηγεί αναλυτικότατα τους λόγους στην πολυσέλιδη απόφασή της. Και παρόλα αυτά η κυβέρνηση ανερυθρίαστα παρενέβη ζητώντας την ακύρωση της απόφασής της.
Λέτε δηλαδή ότι υπάρχει απόπειρα χειραγώγησης της υπόθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης;
Προφανώς. Και υποστηρίζουμε ότι η κυβέρνηση με τη στάση της παρεμβαίνει διπλά. Τόσο στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης προσβάλλοντας βάναυσα την διάκριση των εξουσιών, όσο και στην Επιτροπή Ασύλου, την ανεξαρτησία της οποίας ο νομοθέτης θέλησε να θωρακίσει, ακριβώς για να αποφεύγονται κυβερνητικές παρεμβάσεις, όταν διακυβεύονται ανθρώπινα δικαιώματα. Γι αυτό και ρωτάμε τις τελευταίες ημέρες την κυβέρνηση να μας πει και να εξηγήσει στους πολίτες «ποιο είναι το έννομο συμφέρον ή και το δημόσιο συμφέρον που απειλείται για να κάνει αυτές τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις. Και αξιώνουμε να πάρουμε μια απάντηση διότι εν προκειμένω υφίσταται μια προφανής διακύβευση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πιστεύετε ότι οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία;
Όχι βέβαια. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκδοθούν. Αυτό άλλωστε το αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος, συνυπολογίζοντας βέβαια τις συνθήκες που επικρατούν στην γειτονική μας χώρα, όπως και η δευτεροβάθμια επιτροπή που αποφάσισε επιπλέον να χορηγήσει και πολιτικό άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ αξιωματικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.