Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Στέλιος Ράμφος στο συνέδριο της ΝΔ: Χωρίς αυτοκριτική, το μόνο που μένει είναι η προπαγάνδα


Φωτογραφία: Εurokinissi 

Αυτοκριτική και αυτοέλεγχο συνέστησε στους πολιτικούς και στα πολιτικά κόμματα ο συγγραφέας και φιλόσοφος, Στέλιος Ράμφος, από το βήμα του 11ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Ράμφος μίλησε για την στρατηγική των συμμαχιών, αλλά και το θέμα  της εμπιστοσύνης και της πρωτοβουλίας υπό την έννοια της πολιτικής απέναντι στο κράτος.
«Η πολιτική χρειάζεται αυτοέλεγχο και αυτοεξέταση για να σεβαστεί κανείς πάνω από όλα τον ίδιο
τον εαυτό του. Όποιος δεν σέβεται τον εαυτό του οδηγείται στην απραξία και η απραξία είναι ο θάνατος της πολιτικής».
Ο κ. Ράμφος υποστήριξε επίσης ότι» θα πρέπει οι πολιτικοί και τα κόμματα να κάνουν  αυτοκριτική προκειμένου να ανακτηθεί  και πάλι την εμπιστοσύνη και να αυξηθεί η πολιτική κινητικότητα». Συνέστησε μια γόνιμη αυτοκριτική στους πολιτικούς γιατί «χωρίς αυτοκριτική το μόνο που μένει είναι η προπαγάνδα και η παραπλάνηση. Όποιος ομολογεί τα λάθη αντέχει. Όποιες δοκιμασίες και να περνάει».
Κράτος «Άγιος Βασίλης»
Στη συνέχεια έκανε λόγο για «το κράτος Άγιος Βασίλης που  παραμένει ισχυρό και πολυπλόκαμο, αλλά όχι αποτελεσματικό». Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όταν δεν ξέρουμε ένα πρόβλημα τότε η πολιτική μας βούληση εξουδετερώνεται. Κι αυτό συμβαίνει γιατί ταυτίζουμε το κράτος με το αρχαίο και το μεσαιωνικό κράτος. Η συνέχεια αυτού είναι η γνωστή απολυταρχική εξουσία και αυτή «δένει» την κοινωνία. Το νεώτερο κράτος, κι αυτό πρέπει να έχουμε καθαρό στο μυαλό μας, διακρίνεται από τον κοινωνία. Αποτελεί το πεδίο του κοινού συμφέροντος. Όχι προσωπικών συμφερόντων».
«Νηπιακή κατάσταση της κοινωνίας»
Αίσθηση ωστόσο προκλήθηκε από την αναφορά του κ. Ράμφου στην εμπλοκή της κοινωνίας με το κράτος: ««Βλέπουμε το κράτος σαν μηχανισμό αυτοσυντήρησης. Η δε πολιτική το βλέπει και ως εξαγορά ψήφων. Αυτό κρατάει την κοινωνία μας σε νηπιακή κατάσταση. Η κοινωνία μας έχει νήπια σε μεγάλο βαθμό, εξού και οι αποφάσεις που κατά καιρούς λαμβάνονται».
Ανωμαλία δομική η σύγχυση Εκκλησίας-Κράτους
Στη συνέχεια ο κ. Ράμφος αναφερόμενος στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους σημείωσε ότι είναι: «Ανωμαλία δομική η σύγχυση Εκκλησίας-Κράτους. Η εμπλοκή μιας τέτοιας δομής προκαλεί προβλήματα. Αυτό ανεξαρτήτως του σεβασμού που οφείλει κανείς να έχει σε θεσμούς όπως η Εκκλησία».
Τα εσωτερικά μας Εξάρχεια δημιουργούν τα εξωτερικά μας Εξάρχεια
Αναφερόμενος στις σχέσεις κοινωνίας και κράτους ο κ. Ράμφος ανέφερε: «Όταν πηγαίνουμε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μας βάζουν να γράψουμε εκθέσεις ιδεών. Κι όταν αυτό το παιδί θα μεγαλώσει θα μάθει σε γενικότητες. Δεν μαθαίνουμε στα παιδιά να γράφουν για το σακάκι του καθηγητή. Έτσι δεν μαθαίνει να περιγράφει την πραγματικότητα.
 Οδηγούμαστε σε ψευδαισθήσεις κι όχι στην αντίληψη της πραγματικότητας. Η συναισθηματική μας ωριμότητα προβάλλεται στην κοινωνία που ζούμε. Σήμερα τα προσωπικά μας προβλήματα είναι υπέρ του προβλήματος της κοινωνίας.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται χώρος για την παθογένεια των ρουσφετιών και της ανομίας. Η ανομία εμφανίζεται όταν επικρατεί το προσωπικό μας συμφέρον. Είναι τα εσωτερικά μας Εξάρχεια, που δημιουργούν τα εξωτερικά μας Εξάρχεια.
Είναι τα εσωτερικά μας ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, που δημιουργούν τα εξωτερικά μας ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ».
Τέλος ο κ. Ράμφος υπογράμμισε πως «Το αίτημα του Συνεδρίου είναι να περάσουμε από τα τέλμα στην ποιότητα. Το τέλμα έχει να κάνει με αυτό το μπέρδεμα της κοινωνίας με το κράτος και η ποιότητα με την καλή συνεργασία κράτους και κοινωνίας. Με έκφρασή του μέσα σε ένα πλαίσιο φιλίας και ελευθερίας, γνήσιου φιλελευθερισμού». 

Μητσοτάκης: Εμείς αντέχουμε την αυτοκριτική η κυβέρνηση όχι
Τοποθέτηση του Προέδρου της ΝΔ μετά την ηχηρή παρέμβαση του Στέλιου Ράμφου στο Συνέδριο της ΝΔ
Με αφορμή την αναφορά του Στέλιου Ράμφου στην ανάγκη αυτοκριτικής των πολιτικών και των κομμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε εκ νέου τον λόγο μετά την  ηχηρή τοποθέτηση του γνωστού συγγραφέα και φιλοσόφου στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ, και εξαπέλυσε επίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αφού ευχαρίστησε τον κ. Ράμφο για την σημαντική του παρέμβαση στο Συνέδριο της ΝΔ, υπογράμμισε πως «Η ΝΔ αντέχει την αυτοκριτική κι αυτό κάνει. Ωστόσο, κάνοντας παράλληλα και την αξιολόγηση της  προσφοράς μας, δεν έχουμε αμφιβολία ότι στις μεγάλες μας κεντρικές επιλογές ήμασταν πάντα στη σωστή μεριά της ιστορίας. Αναρωτιέμαι όμως αν την επιλογή της ειλικρινούς αυτοκριτικής την έχει ή μπορεί να την έχει το σημερινό κόμμα που μας κυβερνά.
Μάλλον δεν αντέχουν το βάρος της αυτοκριτικής. Διότι η αυτοκριτική θα τους οδηγούσε με μαθηματική βεβαιότητα στην μόνο επιλογή τους που θα ήταν η άμεση αποχώρηση από την εξουσία».

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.