Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο


Το πολυδιαφημιζόμενο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, είναι πρόχειρο, με πολλές αόριστες, αναποτελεσματικές και ήσσονος σημασίας διατάξεις. Επιβεβαιώνει ταυτόχρονα μειώσεις επικουρικών συντάξεων, παγώνει την έκδοση 129.000 επικουρικών συντάξεων και αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές.

Συγκεκριμένα:



Α. Με τη διάταξη του άρθρου 17 επιβεβαιώνει, για ακόμη μια φορά, την καθιέρωση συντελεστή αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης των επικουρικών  επί του νέου συντάξιμου μισθού, γεγονός που οδηγεί σε μειώσεις  επικουρικών συντάξεων από 21% έως και 40%.

Β. Ουσιαστικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας "παγώνει " με το νόμο την έκδοση 129.000 επικουρικών συντάξεων κόστους 650.000.000 ευρώ, καθώς δεν έχει εκδώσει το μαθηματικό τύπο υπολογισμού του τμήματος της σύνταξης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

Γ. Με το άρθρο 26, επιφέρει αύξηση των εισφορών για τους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ του Μετοχικού Ταμείου ύψους 12,5%. Το ποσοστό διαμορφώνεται από 4% σε 4,5% επί των συντάξιμου μισθού  με αποτέλεσμα αντίστοιχη μείωση αποδοχών.

Κατά τα άλλα το νομοσχέδιο είναι "πουκάμισο αδειανό".

Δεν απαντά:

- Στις πληγές που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και την οικονομία με τα 2 μνημόνια που έφερε.

- Στις άδικες περικοπές των συντάξεων που ήδη έχουν συντελεστεί. Στη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου από το 2019.

- Στην ιστορική ανατροπή που συντελέστηκε στην αγορά εργασίας, με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης να κυριαρχούν. Υπενθυμίζεται, το πρωτοφανές - από την ΕΡΓΑΝΗ μηνός Ιουλίου - 54,26% μερική απασχόληση και 45,74% πλήρης απασχόληση.

-Στους συνολικά 300.000 συνταξιούχους που περιμένουν τη σύνταξή τους.

-Στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, που φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

-Στη νέα γενιά "των 360 ευρώ" που δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη "Τσίπρα -Καμμένου".

-Στη νέα γενιά συνταξιούχων "των 185 ευρώ"

- Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε τίποτα - εδώ και 2,5 χρόνια - για την αδήλωτη εργασία. Υπενθυμίζεται, ότι το 2013 παραλάβαμε την αδήλωτη εργασία στο 40,47% και την παραδώσαμε στο 13,82%. Σήμερα, βρίσκεται ακριβώς εκεί που την αφήσαμε!

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που, αντί να δίνει λύσεις και να ανοίγει δρόμους σε αυτό που θα έπρεπε και όλοι επιθυμούν, δηλαδή να δημιουργεί ποιοτικές και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις απασχόλησης, κινείται αποκλειστικά με τιμωριτική λογική, προβλέπει μόνο αυστηρές ποινές και κλείσιμο επιχειρήσεων.

Αποτελεί, λοιπόν, τουλάχιστον ύβρη και προσβολή προς την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους, ο ισχυρισμός της αρμόδιας Υπουργού στη Βουλή περί αυξήσεων μισθών, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων - από το 2014 - έχει επιβαρυνθεί με δυο αχρείαστα Μνημόνια που κόστισαν 14,5 δις ευρώ νέα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση της ανεργίας βέβαιο είναι ότι αφενός έχει επιβραδυνθεί και αφετέρου συντελείται με λάθος και επικίνδυνο τρόπο. Γίνεται με μερική απασχόληση, με μείωση του αριθμού των απασχολούμενων, καθώς και με φυγή των νέων στο εξωτερικό – brain drain (από 11% το 2015 στο 33% το 2017).

Συμπέρασμα:

Αποτελεί κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα, η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος σε νέες βάσεις που θα διασφαλίζουν ανταποδοτικότητα, κίνητρα για παραμονή στο σύστημα, διαφάνεια, δικαιοσύνη και βιωσιμότητα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.