Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ο δρόμος που ακολουθούν Τσίπρας και Καμμένος οδηγεί σε αδιέξοδο

Ο δρόµος που ακολουθούν Τσίπρας-Καµµένος οδηγεί στο αδιέξοδο», προειδοποιεί η τοµεάρχης Πολιτισµού και πρώην υπουργός της Νέας ∆ηµοκρατίας, Ολγα Κεφαλογιάννη, στη συνέντευξή της στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Η ίδια στην παρότρυνση της κυβέρνησης προς τη Ν.∆. να ψηφίσει τουλάχιστον τα αντίµετρα απαντά πως «είναι βαθιά νυχτωµένοι αν νοµίζουν ότι θα µας παρασύρουν σε αυτή την παγίδα», ενώ λέει πως δεν έχει καµία ένδειξη ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσουν τα
µέτρα.

«Ο αυτοσκοπός της εξουσίας είναι ισχυρότερος της όποιας ιδεολογίας τούς έχει αποµείνει», τονίζει χαρακτηριστικά. Ακόµα, αφήνει αιχµές για τους δανειστές και «την ανοχή που δείχνουν στη µανία υπερφορολόγησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ».

Παράλληλα, για τον Αλέξη Τσίπρα η κ. Κεφαλογιάννη λέει ότι «βιώνει ένα υπαρξιακό δράµα, γιατί συνέταξε, συνυπέγραψε και εφαρµόζει ένα ακραία νεοφιλελεύθερο Μνηµόνιο, όλο δικό του, και συγκυβερνάει µε ένα κόµµα που δεν το λες και προοδευτικό…». «Προσπάθησαν, ας µην το ξεχνάµε, να δηλητηριάσουν τους πολίτες µε εκφράσεις του τύπου “Γερµανοτσολιάδες”» τονίζει.

«Ας µην το επιχειρήσουν πάλι». Για το αίτηµα των εκλογών η πρώην υπουργός δηλώνει ότι «ήταν µια πτυχή της στρατηγικής µας, δεν αρχίζουµε ούτε τελειώνουµε εκεί όµως», την ώρα που για την επόµενη κυβέρνηση επισηµαίνει ότι «θα χρειαστεί µεγάλη και πλατιά στήριξη για να προχωρήσει». Η κ. Κεφαλογιάννη παίρνει θέση και για τα σενάρια διεύρυνσης του κόµµατός της µε πρώην υπουργούς του Κώστα Σηµίτη: «Μας αφορά η κοινωνία και πώς αυτή εκπροσωπείται και όχι κάποιοι “αστέρες” άλλων εποχών, που εκφράζουν τον εαυτό τους». Τέλος, όσον αφορά τις Εξεταστικές δεν διαφωνεί, αλλά σηµειώνει ότι «δεν είναι “λευκή επιταγή” σε προσπάθειες σκανδαλολογίας και επικοινωνιακές φιέστες λάσπης».

Καλώς ή κακώς έκλεισε τη συµφωνία η κυβέρνηση Τσίπρα;

Κατ’ αρχάς, µέχρι στιγµής µιλάµε για ένα προσύµφωνο, που εξασφαλίζει την επιστροφή των θεσµών. Το λέω γιατί ο µηχανισµός προπαγάνδας της κυβέρνησης διαδίδει εξωπραγµατικά πράγµατα, τα οποία ουδεµία σχέση έχουν µε την πραγµατικότητα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και έναν χρόνο. Το κόστος από τις καθυστερήσεις και τα λάθη πέφτει και πάλι στις πλάτες του Ελληνα φορολογουµένου. Αυτός πληρώνει τα σπασµένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει: «Μην ψηφίζετε τα µέτρα, αλλά ψηφίστε τα αντίµετρα, που δίνουν µια κοινωνική ανάσα». Τι απαντάτε;

Είναι το καινούργιο επικοινωνιακό τρικ τους. Τι µας λένε λοιπόν… Μην κοιτάτε το δάσος, µην ασχολείστε µε την προνοµοθέτηση νέων µέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, µη µιλάτε για τις βέβαιες νέες περικοπές συντάξεων, µην ακούτε την οργή του κόσµου. Ασχοληθείτε µόνο µε την υπόσχεση για αντίµετρα, αν και εφόσον υπερβούµε τους στόχους για 3,5% πλεονάσµατα του ΑΕΠ. Κωµικοτραγικά πράγµατα. Και θέλουν εµείς να τους ακολουθήσουµε σε αυτή τη λογική του παραλόγου; Στην εικονική πραγµατικότητα που στήνουν εις βάρος του ελληνικού λαού; Είναι βαθιά νυχτωµένοι, αν νοµίζουν ότι θα µας παρασύρουν σε αυτή την παγίδα

Θα μπορέσει η χώρα να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και να τα ξεπεράσει και επίσης να βγει στις αγορές σε περίπου ενάμιση χρόνο από τώρα, όπως προβλέπει η συμφωνία;

Το εξουθενωτικό πρόγραμμα υπερφορολόγησης που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει στην αφαίμαξη του ελληνικού λαού και στη βίαιη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Εχουμε ξεπεράσει προ πολλού τα όρια. Κάποια στιγμή φοβάμαι την ανακοπή της ελληνικής οικονομίας. Ο δρόμος που ακολουθούν Τσίπρας-Καμμένος οδηγεί στο αδιέξοδο.

Οι δανειστές δεν έχουν μεγάλη ευθύνη που επέμειναν σε τόσο σκληρά μέτρα;

Είναι ομολογημένα πολλά λάθη και παραλείψεις. Από το πρώτο Μνημόνιο, τους στόχους που είχαν τεθεί, αλλά και την ένταση των μέτρων. Αλλά και τώρα υπάρχουν σημαντικά λάθη, στο τρίτο Μνημόνιο. Στην ανοχή που δείχνουν οι δανειστές στη μανία υπερφορολόγησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Οι ευθύνες τους θα πρέπει να επισημαίνονται. Ομως, η εύκολη δαιμονοποίηση των δανειστών κρύβει τις αδυναμίες μας. Ας κοιτάξουμε παράλληλα και τις δικές μας παραλείψεις.

Η Ν.Δ. έχει δηλώσει ότι τη δεσμεύει η συμφωνία. Τότε, γιατί να γίνουν εκλογές; Τι θα αλλάξει με μια κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα. Αμεσα και ριζικά. Από τον τρόπο διαχείρισης της διαπραγμάτευσης μέχρι την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την προσέλκυση επενδύσεων, τη σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Η χώρα στερείται ουσιαστικά διακυβέρνησης.

Απειλείται η κυβερνητική συνοχή ή θεωρείτε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. θα ψηφίσουν τα μέτρα;

Δεν έχω καμία ένδειξη ότι δεν θα τα ψηφίσουν. Ο αυτοσκοπός της εξουσίας είναι ισχυρότερος της όποιας ιδεολογίας τούς έχει απομείνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ν.Δ. είναι εσμός ακραίου φιλελευθερισμού και ακροδεξιών. Εσείς πώς θα περιγράφατε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην καλύτερη περίπτωση, βιώνει ένα υπαρξιακό δράμα. Γιατί συνέταξε, συνυπέγραψε και εφαρμόζει ένα ακραία νοεφιλελεύθερο Μνημόνιο, όλο δικό του, και συγκυβερνάει με ένα κόμμα που δεν το λες και προοδευτικό… Ας προσέχει, λοιπόν, τι λέει και πού τα λέει. Η κοροϊδία έχει και τα όριά της.

Βουλευτές του CDU ζήτησαν από τον Β. Σόιμπλε να είναι πιο αυστηρός με τον Αλ. Τσίπρα μετά τη νέα επίθεση που του εξαπέλυσε μιλώντας στην Π.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. είναι με την κυβέρνηση ή τον Σόιμπλε;

Η Νέα Δημοκρατία είναι με την Ελλάδα, κυρία Κοραή, και με τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Δεν μπαίνουμε σε τέτοια διλήμματα, ούτε σε μανιχαϊστικές λογικές που κατασκευάζει ο κ. Τσίπρας. Θα πρέπει να ντρέπονται, ειδικά σήμερα, όσοι από την κυβέρνηση ξεστόμιζαν αντίστοιχες συκοφαντίες πριν από λίγα χρόνια. Προσπάθησαν, ας μην το ξεχνάμε, να δηλητηριάσουν τους πολίτες με εκφράσεις του τύπου «Γερμανοτσολιάδες». Ας μην το επιχειρήσουν πάλι.

Η κυβέρνηση Τσίπρα κερδίζει πολιτικό χρόνο με τη συμφωνία; Πόσο πίσω πηγαίνουν οι εκλογές;

Είναι σαφές ότι η συμφωνία, όπως γίνεται, αποδυναμώνει και άλλο την κυβέρνηση και την αξιοπιστία της. Λειτουργεί μόνο -και όσο λειτουργήσειεπικοινωνιακά. Τα δύσκολα είναι μπροστά τους.

Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να ζητάει κάθε μέρα εκλογές ή πρέπει να προχωρήσει σε αναδίπλωση της στρατηγικής της;

Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει ένα ισχυρό κοινωνικό αίτημα. Οπου και να πάμε, ο κόσμος μας λέει: «Κάντε κάτι, δεν αντέχουμε άλλο». Με μια τόσο επιβλαβή για τον τόπο κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορη. Το αίτημα των εκλογών ήταν μια πτυχή της στρατηγικής μας. Δεν αρχίζουμε ούτε τελειώνουμε εκεί όμως.

Ο Αλέξης Τσίπρας τελικά μήπως είναι ένας πολύ σκληρός αντίπαλος; Η «αριστερή παρένθεση» πάει για τα τρία χρόνια και βλέπουμε!

Κανείς δεν έχει υποτιμήσει την ικανότητα του Αλ. Τσίπρα να «προσαρμόζεται» στις καταστάσεις και στις δυσκολίες που ο ίδιος δημιουργεί. Ξέρετε, αυτό απαιτεί ένστικτο επιβίωσης και πολιτικό θράσος, το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, διαθέτει σε μεγάλο βαθμό.

Η αυτοδυναμία είναι αυτοσκοπός; Βλέπετε να είναι δύσκολες οι κυβερνητικές συνεργασίες για τη Ν.Δ.;

Αυτοσκοπό θα χαρακτήριζα τις μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες που πρέπει να δημιουργήσουμε. Η επόμενη κυβέρνηση θα χρειαστεί μεγάλη και πλατιά στήριξη για να προχωρήσει. Από ευρύτερες δυνάμεις. Αρα, το πρωτεύον για εμάς είναι η ισχυρή κοινωνική δυναμική. Ολα τα άλλα έπονται. Στην ώρα τους.

«Δεν μας αφορούν κάποιοι “αστέρες” άλλων εποχών»

Διεύρυνση μόνο προς το Κέντρο ή και προς τα δεξιά;

Διεύρυνση στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Εχουμε ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Οσοι το ασπάζονται είναι καλοδεχούμενοι. Χωρίς εκπτώσεις, όμως. Τα άκρα δεν είχαν ποτέ -και δεν έχουν θέση και τώραστο κόμμα μας.

Υπουργοί του Κώστα Σημίτη, που είναι επικριτικός με τον Κώστα Καραμανλή, μπορούν να είναι και σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Να ξεκινήσω από το αυτονόητο. Μας αφορούν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα. Μας αφορά η κοινωνία και πώς αυτή εκπροσωπείται και όχι κάποιοι «αστέρες» άλλων εποχών, που εκφράζουν τον εαυτό τους.

Υπάρχει «καραμανλικό» και «μητσοτακικό» μπλοκ;

Υπάρχει η ενιαία και ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Με τις ιστορικές αναφορές της και την αδιαμφισβήτητη πορεία προσφοράς της στον τόπο.

Οι Εξεταστικές γίνονται καλώς, έστω και με καθυστέρηση;
 
Καλοδεχούμενη κάθε προσπάθεια που υπηρετεί τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, «λευκή επιταγή» σε προσπάθειες σκανδαλολογίας και επικοινωνιακές φιέστες λάσπης. Κάθε περίπτωση θα κρίνεται ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.