Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Σοφία Ζαχαράκη:Ανάκαμψη μέσω οπισθοδρόμησης δεν γίνεται και δεν θα γίνει ποτέ

«Ανάκαμψη μέσω οπισθοδρόμησης δεν γίνεται και δεν θα γίνει ποτέ», λέει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει ότι «το μόνο σωστό που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι εξαπάτησε τον κόσμο».
      «Βεβαίως, και επιμένουμε στο αίτημά μας για εκλογές», αναφέρει η κ. Ζαχαράκη, παρότι
-όπως αναφέρει- η αντιπολίτευση δεν μπορεί να τις επιβάλλει γιατί «κάθε μέρα που περνά με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας είναι μια μέρα χαμένη».
      
      Λέει ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ «επιμένουμε σε μια καθαρή σχέση με τους πολίτες. Χωρίς ψέμα και εξαπατήσεις».
      Επιπλέον αναφέρει ότι η ΝΔ θα επιμείνει στην υπόθεση του ΝΟΟR-1 και προσθέτει ότι «αυτό όμως που συμβαίνει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την παραγωγή σκανδάλων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».
      Τέλος, εκτιμά ότι η εξέλιξη στο Ταλίν της Εσθονίας «σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε την κυβέρνηση» και προσθέτει ότι η στάση της κυβέρνησης ήταν υποκριτική.
      Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της αναπληρώτριας εκπροσώπου της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
      Ερ: Η εξέλιξη στο Ταλίν της Εσθονίας δικαίωσε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης; 
      Απ: Σε καμία περίπτωση. Διότι τελικά, όπως αποδείχτηκε συμμετείχαν 19 χώρες. Να υπενθυμίσω απλώς, πως πέρσι η κυβέρνηση συμμετείχε κανονικά στο αντίστοιχο συνέδριο που έγινε στη Μπρατισλάβα. Λίγο υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 
      Ερ: Νομίζετε ότι μπορούν να μπουν στο ίδιο κάδρο ο ναζισμός και ο κομμουνισμός; 
      Απ: Καταρχάς πρόκειται για μια τεράστια κουβέντα, η οποία σαφώς δεν μπορεί να απαντηθεί μέσα σε λίγες γραμμές. Να ξεκαθαρίσουμε όμως αρχικά κάτι: ναζισμός και κομουνισμός είναι δύο εντελώς διαφορετικές ιδεολογίες οι οποίες σαφώς και δεν μπορούν να εξισωθούν καθώς η αφετηρία τους είναι διαφορετική. Αυτό όμως που τους βάζει στο ίδιο κάδρο και αυτό που εντόνως νομίζω συζητείται και επανέρχεται στο προσκήνιο -με ευθύνη της κυβέρνησης - είναι ότι ο κομουνισμός όπου εφαρμόσθηκε κατέληξε σε δικτατορίες, ανελευθερία λόγου και πράξεων και σε πολλές περιπτώσεις θύματα από αυτές. 
      Όπως δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί πως ο ναζισμός είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρωπότητας -που πλήρωσαν πολύ ακριβά οι Έλληνες-, έτσι και δεν υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί πως ο σταλινισμός, υπήρξε ένα νοσηρό φαινόμενο. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν θέλουν να δεχθούν κάποιοι. Καταλαβαίνω ίσως τους λόγους που γίνεται η συγκεκριμένη συζήτηση, ειδικά αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση θα κάνει και πάλι ό,τι μπορεί για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη για τους Έλληνες και δεν κρύβεται: 2η δόση εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, αυξημένες εισφορές έχουν γονατίσει κάθε νοικοκυριό.

      Ερ: Εκτιμάτε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2018 όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση; 

      Απ: Θα παραφράσω τη γνωστή φράση του Λουίτζι Πιραντέλο «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» στη φράση «Δεν είναι έτσι αν έτσι νομίζετε κ. Τσίπρα». Ανάκαμψη μέσω οπισθοδρόμησης δεν γίνεται και δεν θα γίνει ποτέ. Μάλλον όπισθεν ολοταχώς βλέπω παρά την ανάκαμψη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, καθώς ερωτώ τι είδους ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μέσα σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης των πάντων, χωρίς ίχνος κάποιου σχεδιασμού, και τι είδους ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μέσα σε ένα περιβάλλον εχθρικό προς τις επενδύσεις και τους επενδυτές; Σε περιβάλλον κεφαλαιακών ελέγχων και αδυναμίας πρόσβασης σε χρηματοδότηση;
      Δυστυχώς η κυβέρνηση δίνει ένα περιεχόμενο στρεβλό στον όρο ανάπτυξη, είναι μια ανάπτυξη που αφορά ημετέρους και κύριο μέλημά της όπως διαφαίνεται είναι να κάνει «ανάπτυξη» με διορισμούς μετακλητών. Μόνο προς αυτή την κατεύθυνση τα πάει περίφημα.

      Ερ: Ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης ότι θα μας βγάλει από τα μνημόνια. 
      Απ: Είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι οι υποσχέσεις αυτής της κυβέρνησης δεν δίνονται για να υλοποιηθούν αλλά απλά για να κερδίζει ο κ. Τσίπρας χρόνο στην εξουσία και να συσπειρώνει -αν μπορεί ακόμα- δυσαρεστημένους και μη στο κομματικό του ακροατήριο. Κινείται με εγωιστικές και μικροπολιτικές τακτικές ξεχνώντας ότι είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Ούτε ο πιο φανατικός οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μας βγάλει από τα Μνημόνια. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας, ως άλλος Μεσσίας, υποσχέθηκε «άρτο» και το μόνο που παρέχει είναι «θέαμα» και νομίζω ότι αυτό το «θέαμα» θα έχει ακόμα λίγες παραστάσεις.

      Ερ: Τελικά δεν έχει κάνει τίποτε σωστό η παρούσα κυβέρνηση; 
      Απ: Βεβαίως και έχει κάνει. Με απόλυτη επιτυχία εξαπάτησε τον κόσμο.
      Και ό,τι γίνεται, γίνεται με τεράστια καθυστέρηση και υπολείπεται πολύ από τις σύγχρονες απαιτήσεις ενός κράτους που πρέπει να προχωρήσει επιτέλους παρακάτω. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε ως η μαγική λύση για όλα τα «δεινά» των πολιτών και της χώρας και υποσχέθηκε αφειδώς παροχές τις οποίες ήξερε ότι δεν θα μπορέσει να παράσχει. Αυτό δεν θέλει ταλέντο; Δεν είναι «ταλέντο» μετά από 2 χρόνια ανάληψης της εξουσίας και με απίστευτες καθυστερήσεις στα πάντα, χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό να κουνά ακόμα το δάχτυλο, να του φταίει συνεχώς κάποιος άλλος, να διχάζει και να μην προχωρά τίποτα;

      Ερ: Πάντως η κυβέρνηση παίρνει εύσημα για την εφαρμογή της συμφωνίας από διάφορες πλευρές. 
      Απ: Να υπενθυμίσουμε εδώ το παράδοξο της υπόθεσης. Ο κ. Τσίπρας παίρνει εύσημα από τις πλευρές στις οποίες επέρριπτε ευθύνες, εξαπέλυε ύβρεις και για τις οποίες έλεγε ότι ποτέ δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί τους. Παίρνει εύσημα για υλοποιήσεις που όταν τις έκανε η σημερινή αντιπολίτευση την κατηγορούσε ως «δοσίλογη» και «πιόνι των δανειστών». Και να σημειώσω πως έχει ως πάγια τακτική να εμποδίζει με το ένα χέρι, τις ίδιες μεταρρυθμίσεις που με το άλλο υπογράφει. Δείτε το παράδειγμα του Ελληνικού. 
      Θα σταθώ όμως στο πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου: ότι από τους πολίτες, που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, η κυβέρνηση δεν παίρνει εύσημα. Είναι αυτοί τους οποίους εξαπάτησε και είναι αυτοί οι οποίοι καταλαβαίνουν καθημερινά ότι δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση.

      Ερ: Επιμένετε στο αίτημα των εκλογών. Νομίζετε ότι θα βοηθήσουν την χώρα στη συγκυρία που βρίσκεται; 

      Απ: Κάθε μέρα που περνά με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας είναι μια μέρα χαμένη. Βεβαίως, λοιπόν, και επιμένουμε στο αίτημά μας για εκλογές. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ εμείς παραμένουμε σταθεροί σε ό,τι προτείνουμε. Και σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι προτείνουμε είναι προϊόν έντονης διαβούλευσης και διεργασίας, είναι μελετημένο και κοστολογημένο. Επιμένουμε επίσης σε μια καθαρή σχέση με τους πολίτες. Χωρίς ψέμα και εξαπατήσεις. 
      Πράγματι, ενώ εμείς με αποκλειστική και κύρια κατεύθυνση το συμφέρον του τόπου ζητάμε εκλογές, όπως είναι γνωστό η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να τις επιβάλει. Η κυβερνητική πλειοψηφία από την άλλη πλευρά έχει αποδείξει πολλάκις ότι πάνω από όλα θέτει το κομματικό της συμφέρον και ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά το δικό του, το στενό ατομικό συμφέρον. Είναι λυπηρό αλλά είναι η αλήθεια. 

      Ερ: Τι περιμένετε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ; 
      Απ: Να κοιτάξει τους Έλληνες στα μάτια και να τους πει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που η κουβέντα για τη μείωση των συντάξεων συνεχίζεται, ποιο είναι το πρόβλημα που η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, γιατί εφόσον είναι όλα καλώς καμωμένα και υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δεν γίνεται άρση των capital controls τα οποία ταλαιπωρούν ακόμα χιλιάδες επιχειρήσεις, γιατί δεν μας παρουσιάζει ένα κοστολογημένο σχέδιο -έστω και τώρα- εξόδου της Ελλάδος από τη βαθιά κρίση, γιατί επιμένει σε άστοχες πολιτικές για την Παιδεία και τι θα κάνει με τους χιλιάδες νέους που φεύγουν στο εξωτερικό. Για άλλη μια φορά όμως φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχουν απαντήσεις για τα παραπάνω. Το 2015 ζήσαμε την απάτη του "Παράλληλου Προγράμματος" και το 2016 την αυταπάτη των 13 ψεύτικων υποσχέσεων που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Τι να περιμένει λοιπόν κανείς: 

      Ερ: Θα συγκεκριμενοποιήσει το πρόγραμμα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ;
      Απ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντα μιλάει συγκεκριμένα και δεν δίνει υποσχέσεις αόριστες ή υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Είναι η ίδια αρχή που χαρακτηρίζει κάθε τοποθέτησή του. Έχει δεσμευτεί σε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες και όχι σε «ένα πουκάμισο αδειανό». Και η αλήθεια προϋποθέτει θάρρος και γνώση. Και έχει και το θάρρος να προχωρήσει μπροστά, να αποτινάξει εμπόδια και στρεβλώσεις, και τη γνώση ώστε να προτείνει και να εφαρμόσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες λύσεις. Δεν θα πάει στη ΔΕΘ με τσιτάτα. Θα πάει στη ΔΕΘ με βαριά ευθύνη ως προς τη χώρα και τους πολίτες. Με το όραμα για την Ελλάδα που θα παράγει. Ένα όραμα που μπορεί να κάνει τον Έλληνα να πιστεύει ξανά ότι οι το μέλλον και οι ευκαιρίες υπάρχουν εδώ, στη χώρα μας. Με μια υπεύθυνη κυβέρνηση που θα κυβερνά για όλους τους Έλληνες.

      Ερ: Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνουν ότι «μπορεί να κάναμε λάθη, αλλά εμείς δεν βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι». Βλέπετε πολιτική αντιπαράθεση σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής του παρελθόντος; 
      Απ: Κανείς δεν αντιλέγει ότι φαινόμενα διαφθοράς που δηλητηρίασαν τον δημόσιο βίο και την πολιτική ζωή υπήρχαν και πριν από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτό όμως που συμβαίνει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την παραγωγή σκανδάλων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Παρά τις διακηρύξεις τους, οι κυβερνώντες δεν επιθυμούν να πατάξουν τα φαινόμενα διαφθοράς (ένα θέμα στο οποίο η Νέα Δημοκρατία θα στεκόταν αρωγός τους) αλλά να δημιουργήσουν και να συγκαλύψουν τα δικά τους. Κάθε μέρα το «ηθικό πλεονέκτημα», με το οποίο ήρθαν στην εξουσία γίνεται ολοένα και πιο κακόγουστο αστείο.
      Σαν το αστείο του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Το θυμάστε νομίζω...
      Ερ: Θα επιμείνετε στο θέμα του NOOR 1;
      Απ: Είναι προφανές ότι θα επιμείνουμε, αν και κανονικά θα έπρεπε να είναι η ίδια η κυβέρνηση αυτή που θα ζητούσε να πέσει φως στην όλη υπόθεση. Γιατί δεν το θέλει; Ποιος ο λόγος; Τι θέλει να κρύψει; Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, ένας υπουργός να συνομιλεί με έναν ισοβίτη. Δεν είναι σωστό να περάσει έτσι αυτό το θέμα, κατ' αρχάς είναι προσβολή για την ίδια την δημοκρατία μας, για τους θεσμούς της. 

      Ερ: Μετά τις αγοραπωλησίες που έγιναν βλέπετε αλλαγές στο τοπίο των ΜΜΕ; 
      Απ: Αλλαγές υπάρχουν στο τοπίο, αυτό όμως που έχει σημασία είναι να υπάρξει ένα σταθερό και ξεκάθαρο πλαίσιο, στο οποίο όλοι οι παίχτες να γνωρίζουν ότι παίζουν επί ίσοις όροις. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.