Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Συμπεράσματα από τη συζήτηση στη Βουλή- Συνεδρίαση με βαρύ σκορ σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα



Η προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τη συμφωνία στο Eurogroup τελείωσε με βαρύ σκορ  για τον κ. Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε πλήρως την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, επικαλούμενος λόγια του ίδιου του κ. Τσίπρα, ο οποίος όριζε τους στόχους της οικονομικής του
πολιτικής.

Με την ατάκα «Πραγματικότητα – Τσίπρας: 5-0», ο κ. Μητσοτάκης θύμισε στον πρωθυπουργό ότι απέτυχε και στους 5 στόχους που είχε θέσει.

Ποιοι ήταν οι 5 στόχοι που είχε θέσει ο κ. Τσίπρας;

Πρώτον, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Η αξιολόγηση έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση και επιπρόσθετα, μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ. Πρόκειται για μέτρα που ουδείς ζητούσε προηγουμένως και τα οποία ανέβασαν το συνολικό κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα 14,5 δις ευρώ.

Δεύτερον, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Απέτυχε και τώρα προσπαθεί να μειώσει τη σημασία της.

Τρίτον, την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους. Δεν πήρε τίποτα χειροπιαστό παρά μόνο επανάληψη των δεσμεύσεων του Νοεμβρίου 2012. Παρά το γεγονός ότι προ 45 ημερών υποστήριξε ότι ψηφίζει το 4ο μνημόνιο προκειμένου να πάρει το χρέος. Τελικά, μας έμεινε το 4ο μνημόνιο χωρίς μέτρα για το χρέος.

Τέταρτον, την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και εδώ, η Κυβέρνηση έχει πέσει έξω. Η ίδια έχει ήδη αναθεωρήσει την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% στο 1,8% για το 2017. Την ίδια ώρα, άλλοι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί, εκτιμούν ότι θα κυμανθεί τελικώς ακόμα χαμηλότερα γύρω στο 1,5% περίπου.

Και πέμπτο, τη μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5 για το 2019 και σε 2% για το 2020. Και αντί για μείωση, ο κ. Τσίπρας τελικώς δεσμεύτηκε για πλεόνασμα 3,5% και για το ’21 και για το ‘22!

Το αντίκρισμα για όλα αυτά ήταν η λήψη μιας μικρής δόσης ύψους 8,5 δις ευρώ, αντί των 22,9 δις ευρώ που θα έπρεπε να έχει λάβει η χώρα μας με βάση το πρόγραμμα χρηματοδότησης του 3ου μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας δεν αντέκρουσε κανένα από τα παραπάνω σημεία που πιστοποιούν την απόλυτη αποτυχία του, επαναλαμβάνοντας τα ίδια συνθήματα περί «αλλαγής σελίδας», κλπ.

Σιωπηλός έμεινε ο κ. Τσίπρας για στα τρία ερωτήματα που του έθεσε ο κ. Μητσοτάκης για την αντιθεσμική συμπερφορά του κ. Καμμένου και την επικοινωνία του με ισοβίτη.
Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε και ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει εάν:

1)      Είχε προηγούμενη ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για την επαφή του με τον ισοβίτη;
2)      Είχε την έγκρισή του για να το πράξει;
3)      Είχε ή έχει πλέον γνώση του τι ειπώθηκε μεταξύ τους;

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να συναινέσει στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Noor1, η οποία θα έριχνε φως σε όλες τις πτυχές αυτής της σκοτεινής ιστορίας.

Οι λεονταρισμοί του κ. Καμμένου να καταθέσει η αντιπολίτευση πρόταση μομφής ή να προτείνει προανακριτική αποδείχτηκαν κούφιοι. Κρύβεται πίσω από τον κ. Τσίπρα, όπως ακριβώς ο κ. Τσίπρας κρύβεται πίσω από τον κυβερνητικό του εταίρο. Είναι ο ένας όμηρος του άλλου και κρατάνε και οι δύο μαζί εγκλωβισμένη τη χώρα.

Όλα τα παραπάνω, οδήγησαν τον κ. Τσίπρα να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο αντιπερισπασμού επενδύοντας στο σύνηθες θέμα της σκανδαλολογίας. Με προσωπικές του παρεμβάσεις και επιστρατεύοντας τον γνωστό κ. Πολλάκη.

Μάταιες οι προσπάθειες.

Ο κ. Τσίπρας μένει εκτεθειμένος από την αδυναμία του να δώσει απαντήσεις σχετικά με την απόλυτη αποτυχία επίτευξης των δικών του στόχων και από την πλήρη κάλυψη των επικίνδυνων αντιθεσμικών επιλογών του υπουργού του.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.