Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Επιτόκιο πάνω από 2% θα είναι κυβερνητική αποτυχία- Προειδοποίηση του Συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη Στ. Πέτσα

Επικοινωνιακά η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην έξοδο στις αγορές.
Μάλιστα ήθελε να έχει βγει στις αγορές πριν από την Παρασκευή, ώστε να θριαμβολογήσει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, στην συζήτηση που έχει προκαλέσει η ΝΔ για τις συζητήσεις Καμμένου - ισοβίτη.
Ωστόσο τα υψηλά επιτόκια που υπήρχαν στις αγορές
έκαναν την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο που προσδοκά να πάρει η Ελλάδα στην έκδοση του 5ετούς θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 4,7%, με τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επιτόκιο στην περιοχή του 4,50%-4,60%.
«Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να επιστρέψει στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια συγκριτικά με αυτά που είχε πετύχει ο Αντώνης Σαμαράς», γράφει η Badische Zeitung.
Όπως επισημαίνει ο γερμανός ανταποκριτής, «το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα τεστάρει την αγορά με μια έκδοση ομολόγου -εάν θα είναι κιόλας τον Ιούλιο ή μόλις το φθινόπωρο- εξαρτάται και από την εξέλιξη των αποδόσεων. Εν τέλει είναι και πολιτικό ζήτημα. Το 2014 η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε ανήλθε σε 4,95%. Ο Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να φέρει στην αγορά το σχεδιαζόμενο ομόλογο με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τον συντηρητικό προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά τρία χρόνια πριν. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε πολιτική ντροπή».
Η ΝΔ περιμένει τις εξελίξεις με ενδιαφέρον και φαίνεται να εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός κινείται περισσότερο με επικοινωνιακά κριτήρια και όχι αμιγώς οικονομικά.
Πάντως, ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας έθεσε, μέσω Twitter, την οροφή που πρέπει να έχει το σχεδιαζόμενο ομόλογο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.