Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Προς Φώφη Γεννηματά με αφορμή το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης - Μια απάντηση σε όσους την προτρέπουν να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ "ουρά" της ΝΔ

me-ixires-parousies-ksekina-simera-to-sunedrio-tis-dimokratikis-sumparataksis



Η Φώφη Γεννηματά είναι ξεκάθαρη:

Πιστεύει ότι μια κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας θα δώσει λύση στο πρόβλημα της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είναι επίσης ξεκάθαρος:
Λέει σε κάθε ευκαιρία ότι και αυτοδυναμία να εξασφαλίσει θα απευθυνθεί σε κόμματα της αντιπολίτευσης για να σχηματισθεί μια ισχυρή κυβέρνηση με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να πάρει τις αποφάσεις
που χρειάζονται για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Από ό,τι καταλάβατε λένε ακριβώς το ίδιο.
Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: Η Φώφη Γεννηματά νομίζει ότι λέει κάτι διαφορετικό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε τη συγκεκριμένη θέση από τη μέρα που ανάλαβε πρόεδρος της ΝΔ.
Με λίγα λόγια: Πράγματι είναι δύσκολο να πάρεις μια απόφαση συνεργασίας με τον ιστορικό αντίπαλό σου. Όταν χρειάσθηκε όμως το έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, συνεργαζόμενος στην οικουμενική του Ζολώτα με τον πολιτικό εχθρό του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αντώνη Σαμαρά, όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν.
Η επιχειρηματολογία ότι μόλις το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου συνεργάσθηκε με τη ΝΔ του Σαμαρά έχασε τα 2/3 της εκλογικής απήχησής του, η απάντηση είναι ότι αυτό αποτελεί ψέμα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε λόγω της πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα το είχε αποφύγει αν ακολουθούσε τη συμβουλή του Ευάγγελου Βενιζέλου και το πρώτο μνημόνιο ψηφιζόταν με 180 και όχι με 151 ψήφους, οπότε θα αναγκαζόταν η ΝΔ να τηρήσει διαφορετική στάση.
Και βέβαια σε συνθήκες που δεν υπήρχαν μνημόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου που έγινε «ουρά» του Μητσοτάκη στην Οικουμενική, τρία χρόνια μετά ξαναέγινε πρωθυπουργός.
Όλα αυτά λοιπόν που υποστηρίζουν διάφοροι ότι αν υπάρξει νέα συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τότε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ουρά της ΝΔ, είναι κουραφέξαλα. Γιατί σημασία έχει τι πρεσβεύεις και τι πολιτική ακολουθείς εσύ, αλλά και ο πολιτικός σου περίγυρος. Γιατί το 2015 ό,τι και όσες αλήθειες και αν έλεγε ο Βενιζέλος ή ο Σαμαράς, από τη στιγμή που είχε απέναντί του τον Πινόκιο λαϊκιστή Τσίπρα θα βούλιαζαν. Απλά η ΝΔ άντεξε περισσότερο για άλλους λόγους (και κοινωνικούς όχι μόνο πολιτικούς) ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καρκίνωμα που αποκόπηκε από το σώμα του κινήματος. Και στο τέλος - τέλος, μια προγραμματική συνεργασία για την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου για έξοδο από την κρίση, δεν σημαίνει ότι τα δύο ιστορικά κόμματα εγκαταλείπουν την διαφορετική ιδεολογία του ή όσα τους χωρίζουν.
Κατά τα λοιπά, ελπίζουμε αν έλθει η ώρα και χρειασθεί, η κυρία Γεννηματά, αν εξακολουθήσει να είναι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μετά τις επόμενες εκλογές, να σταθεί και αυτή, όπως και προκάτοχοί της, στο ύψος των περιστάσεων. Μέχρι τότε θα προσεύχεται να κερδίσει αυτοδυναμία η ΝΔ ώστε να μην κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.