Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Τα τρία βήματα που προτείνει η ΝΔ για λύση στο χρέος και ανάπτυξη

Πηγή: newpost.gr
Το αίτημα για πολιτική αλλαγή, θα θέτουν με πιο έντονο τρόπο στο δημόσιο διάλογο από τη ΝΔ, όσο περνά ο χρόνος και δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, με τη χώρα να βρίσκεται χαμένη, τόσο στο θέμα του χρέους, όσο και στην ένταξη στο καθεστώς Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Από την οδό Πειραιώς ξεκαθαρίζουν ότι αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει
την εθνική προσπάθεια για το χρέος, ωστόσο θεωρούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκτός τόπου και χρόνου.
«Έχει καταδικάσει τη χώρα σε αέναη λιτότητα και δεν μπορεί να τη βγάλει από την κρίση», σημείωνε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο newpost.gr, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση που έχει αυτοσκοπό να μείνει καθηλωμένη στην εξουσία, αλλά μια κυβέρνηση που θα μας βγάλει από την κρίση. Άλλωστε υπενθυμίζουν, ότι η λύση για το χρέος δρομολογήθηκε επί κυβέρνησης της ΝΔ, το 2012.
Από την αξιωματική αντιπολίτευση στρέφουν τα πυρά τους όχι μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους δανειστές, που όπως λένε, χρωστούν τη λύση στον ελληνικό λαό που έχει κάνει θυσίες, έχει επιδείξει υπομονή και σύνεση. Όμως η αναξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα, τους δίνει πάτημα για αυτή τη στάση, συμπληρώνουν από την οδό Πειραιώς και διευκρινίζουν: «για να προχωρήσει η λύση για το χρέος χρειάζεται εμπιστοσύνη. Η σημερινή κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση».
Στο οικονομικό επιτελείο της ΝΔ πάντως, με εντολή του κ. Μητσοτάκη έχουν προχωρήσει σε ανάλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος, Χρήστο Σταϊκούρα, το θέμα παραμένει κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την πορεία της χώρας, παρά την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013 και τη βελτίωση του «προφίλ» του, από το 2012.
Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Σταϊκούρα, η δημοσιονομική ισορροπία και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους συνιστούν μεν αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, δεν αποτελούν, όμως από μόνα τους, και ικανή συνθήκη. Και αυτό γιατί, όπως λέει, συγχρόνως απαιτείται η επίτευξη και διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με τρία βήματα, με βάση τη μελέτη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου:
Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα πείσουν τους δανειστές ότι επανέρχεται η αναπτυξιακή δυναμική που καταγράφονταν στις εκθέσεις τους το 2014. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυξάνουν την παραγωγή, δημιουργούν συνθήκες για πιο γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας και βοηθούν στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, δημιουργώντας χώρο για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Δρομολόγηση μιας συμφωνίας σε πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους (μικρότερα πλεονάσματα).
Υλοποίηση, από τους δανειστές, το συντομότερο δυνατόν, ουσιαστικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους. Δέσμευση που εκκρεμεί από το 2012 και δεν έχει, με ευθύνη τους, ακόμη υλοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου