Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «Alpha»



Α. Σρόιτερ: Μαζί μου είναι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε.

Κ. Μητσοτάκης: Καλησπέρα κύριε Σρόιτερ.

Α. Σρόιτερ: Ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Να σας συλλυπηθώ και εγώ με τη σειρά μου για το θάνατο του πατέρα σας.

Κ. Μητσοτάκης: Ευχαριστώ πολύ.

Α. Σρόιτερ: Έχουμε μία συμφωνία στο Eurogroup. Ακούσατε και πριν από λίγο τη δήλωση του
πρωθυπουργού, ότι η χώρα περνάει σε μία νέα σελίδα, γυρίζει σελίδα. Έχουμε μία συμφωνία η οποία μας δίνει μία γενναία δόση και ρυθμίζει κάποια πράγματα ως προς το χρέος το 2018. Θέλω το δικό σας σχόλιο για αυτό οποίο συμφωνήθηκε χθες.

Κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά για τη συμφωνία αυτή και δυστυχώς για τη χώρα, όχι για τον ίδιο, πέρασε από κάτω. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας είχε συνδέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με μία οριστική λύση για το χρέος και με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είχαμε μεν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποφύγαμε δηλαδή την καταστροφή, αλλά δυστυχώς η λύση για το χρέος μετατέθηκε για το τέλος του προγράμματος και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και βέβαια όλα αυτά συνοδεύονται από ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για όλους τους Έλληνες, με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5 δις ευρώ για μετά το τέλος του προγράμματος.
           
Προσέξτε, η απόφαση του Eurogroup λέει με σαφήνεια ότι για πέντε χρόνια θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες οι οποίοι μας ακούν; Σημαίνει περισσότερους φόρους, σημαίνει μειώσεις στις συντάξεις, σημαίνει μείωση του αφορολόγητου, σημαίνει μια διαρκής λιτότητα η οποία μάλιστα δεν συνδέεται με το ρυθμό ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να πανηγυρίζει.  Θα του συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικός. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν πολύ πιο προσεκτικός χθες στις δηλώσεις του. Και βέβαια, ο κ. Τσίπρας έχει  υποχρέωση, όπως του ζήτησα σήμερα εγγράφως, να έρθει άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων, να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι πέτυχε. Να κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό, όχι μόνο του τελευταίου μήνα, αλλά και της συνολικής πορείας της χώρας για τα τελευταία δυο χρόνια. Για το που βρισκόμαστε, για το πού πηγαίνουμε και για το τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε διαπραγματευτεί έτσι όπως διαπραγματεύτηκε.

Α. Σρόιτερ: Να τα πάρουμε ένα - ένα, κύριε Πρόεδρε.  Η Κυβέρνηση τονίζει ότι για πρώτη φορά έχουμε δέσμευση των εταίρων, δέσμευση του Eurogroup ότι η Ελλάδα θα υποστηριχθεί στην προσπάθειά της να βγει στις αγορές. Και πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι σε αυτή την ενημέρωση από την Κυβέρνηση έχουμε και τον Σόιμπλε να λέει ότι πράγματι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές το καλοκαίρι του 2018. Αυτό είναι ένα σημαντικό σήμα προς τις αγορές να στηρίξουν την Ελλάδα.

Κ. Μητσοτάκης: Καταρχάς μακάρι να μπορεί η χώρα να βγει στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα ισχυριστώ ότι επιθυμώ κάτι το οποίο δεν είναι καλό για την πατρίδα μου. Αντίστοιχη δέσμευση είχαμε και το Νοέμβριο του ’12.  Είναι μια φραστική διατύπωση αισιοδοξίας η οποία όμως - λυπάμαι που το λέω  - αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από πραγματικά δεδομένα. 

Για να βγει η χώρα στις αγορές θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι ένας τεχνικός όρος για τους τηλεθεατές μας αυτός. Όμως, αυτό σημαίνει ότι πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού για τη χώρα, δανειζόμαστε πιο εύκολα και πέφτουν και τα επιτόκια δανεισμού για τις επιχειρήσεις, για τις τράπεζες, για όλους τους Έλληνες. Αυτό λοιπόν δεν φαίνεται, άρα καθίσταται πιο δύσκολη η έξοδος στις αγορές.

Αλλά για εμένα το πιο σημαντικό είναι άλλο κύριε Σρόιτερ. Για να μπορέσει η χώρα να ξαναβγεί στις αγορές και να δανειστεί χρειάζεται πάνω από όλα μεταρρυθμιστική αξιοπιστία. Δεν την έχει η χώρα τη μεταρρυθμιστική αξιοπιστία με τη σημερινή Κυβέρνηση.

Α. Σρόιτερ: Πάντως τονίστηκε, Πρόεδρε, εχθές και τονίστηκε ιδιαίτερα στο Eurogroup ότι για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση φέρνει 140 τελειωμένα ψηφισμένα προαπαιτούμενα. Δεν το είχε κάνει λέει καμία άλλη Κυβέρνηση αυτό. Επειδή είπατε για μεταρρυθμίσεις.

Κ. Μητσοτάκης: Θέλω να θυμηθούμε πότε επρόκειτο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.  Να σας το θυμίσω;  Το Φεβρουάριο του 2016.  Για σκεφτείτε πως θα ήταν τα πράγματα εάν η αξιολόγηση, όπως το ζητούσαμε, είχε ολοκληρωθεί τότε. Πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, πόσο διαφορετική αναπτυξιακή δυναμική θα είχε η χώρα. Γιατί αργήσαμε 16 μήνες;  Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί στη Βουλή, να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς κέρδισε η χώρα από αυτήν τη δήθεν διαπραγμάτευση.

Διότι ένα είναι βέβαιο, τότε πριν από 16 μήνες, δεν ζητούσε κανείς πρόσθετα μέτρα όπως αυτά που ψηφίστηκαν με το τέταρτο Μνημόνιο. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη αυτή η συμφωνία δεν είναι άσχετη με αυτά τα οποία έγιναν στη Βουλή πριν από ένα μήνα.  Έχουμε πολύ σκληρά μέτρα για όλους τους Έλληνες πολίτες το ’19 και το ’20.  Μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου που χτυπάνε κυρίως σε πιο αδύναμους. Αυτά πάνε πακέτο.

Α. Σρόιτερ: Λέτε να μας εξηγήσει τι πέτυχε η Κυβέρνηση. Ένα από τα πράγματα που υποστηρίζει ότι πέτυχε είναι τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 και μετά στο 2% πάνω - κάτω έτσι όπως ορίζεται στη συμφωνία αυτή. 

Έναν από τους στόχους που είχατε θέσει εσείς και θυμάμαι τη συζήτηση που είχαμε εδώ πριν από λίγο καιρό και λέγατε ότι εγώ θα πάω στην Ευρώπη, θα πάω στους δανειστές και θα προσπαθήσω να πετύχω τη μείωση αυτού του ποσοστού, το πέτυχε ο κ. Τσίπρας.

Κ. Μητσοτάκης: Ναι, προσέξτε όμως δυο παρατηρήσεις.  Πρώτον για πέντε χρόνια δεν το πέτυχε.

Α. Σρόιτερ: Ισχύει.

Κ. Μητσοτάκης: Άρα, τώρα που χρειαζόμαστε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, να πάρουμε λίγο αέρα, να αναπτυχθεί η οικονομία, δεν το έχει πετύχει.

Δεύτερον, αυτήν τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια δέσμευση για 40 και πλέον χρόνια, μέχρι το 2060. Εγώ δεν ξέρω καμία χώρα να μπορεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, έστω και με το 2%, για 43 χρόνια. Άρα εδώ είμαστε καταδικασμένοι σε μια διαρκή λιτότητα.  Αλλά να σας πω κάτι; Το τι θα γίνει το ’23 μπορούμε ενδεχομένως κάποια στιγμή στο μέλλον να το ξαναδούμε. Αυτό που είναι βέβαιο αυτήν τη στιγμή είναι ότι η λύση για το χρέος, την οποία επιδίωκε ο κ. Τσίπρας, δεν κατάφερε να την πετύχει.

Και θέλω να θυμίσω, θα διαβάσω μόνο μία τοποθέτησή του από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13/10/2016). Διαβάζω: «Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της». Έκλεισε με ένα χρόνο καθυστέρηση.  «Και θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη». Μας στοίχισε 5 δις παραπάνω μέτρα. «Αλλά ταυτόχρονα», προσέξτε, «ταυτόχρονα θα κλείσουν τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, ταυτόχρονα θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, δεν υπάρχει θα δούμε, ταυτόχρονα». Αυτά είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτοί ήταν οι στόχοι του. Μακάρι να τους πετύχαινε, αλλά στους στόχους αυτούς απέτυχε ο κ. Τσίπρας και μαζί με τον κ. Τσίπρα απέτυχε και η χώρα. Μας είχε πει ο κος Τσίπρας ότι στο τέλος κερδίζουν οι καλοί. Δεν κέρδισε τίποτα για τη χώρα και εξακολουθεί να κάνει πολύ κακό στην πατρίδα.

Α. Σρόιτερ: Λοιπόν, έχουμε ένα δεδομένο, ότι έχουμε μία συμφωνία, η οποία φέρνει τα σπουδαία έτσι όπως φαίνεται στο τέλος του 2018, ίσως και αρχές του 2019.
           
Αν τα πράγματα πάνε φυσιολογικά σε αυτήν τη χώρα, κάπου εκεί περίπου θα έχουμε και τις εκλογές. Εάν κερδίσετε εσείς αυτές τις εκλογές στην περίπτωση που εσείς είστε Κυβέρνηση, πρέπει να εφαρμόσετε όλα τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν και θέλω να ρωτήσω αν θα το κάνετε κύριε Πρόεδρε και βεβαίως θα έχετε να διαχειριστείτε εσείς και όλα τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της συμφωνίας. Κατ’ αρχάς, θα εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα;

Κ. Μητσοτάκης: Κύριε Σρόιτερ, σας είχα πει και την προηγούμενη φορά και το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι η άποψή μας είναι, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% για  5 χρόνια είναι υπερβολικά για τη χώρα. Τώρα χρειάζεται η χώρα μία ανάσα και δημοσιονομικό αέρα. Όχι κατ’ ανάγκη σε 5 χρόνια όταν θα έχει ενδεχομένως βρει αναπτυξιακό ρυθμό.

Α. Σρόιτερ: Ναι, αλλά αυτή είναι η συμφωνία.

Κ. Μητσοτάκης: Προσέξτε. Για να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, πρέπει να μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο. Κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς; Μεταρρυθμιστική αξιοπιστία και ένα συνολικό πρόγραμμα αλλαγών, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα Μνημόνια. Και το πρόγραμμα αυτό των αλλαγών δεν αφορά μόνο τα ζητήματα της οικονομίας, όπου έχουμε πολλές κατατεθειμένες προτάσεις, κάποιες πολύ τολμηρές, βγαίνουν και πέρα από αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα. Αφορά συνολικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του Κράτους και της κοινωνίας συνολικά.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι έχει μεταλλαχθεί σε έναν μεταρρυθμιστή πολιτικό, φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο διαλύει στην κυριολεξία την ανώτατη εκπαίδευση. Επαναφέρει το ζήτημα του ασύλου, δυστυχώς από την πίσω πόρτα, αλλάζει τον τρόπο εκλογών. Αλλά εδώ δεν μπορούμε με το δεξί χέρι να υπογράφουμε μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια και με το αριστερό να κάνουμε ακριβώς τα ανάποδα. Δεν χρειάζεται αυτό  η χώρα σήμερα.

Α. Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, γιατί σας το λέω. Ζείτε και εσείς όπως όλοι μας αυτά τα 7 – 8 χρόνια της κρίσης και έχουμε μάθει δύο πράγματα σε αυτή τη χώρα. Το ένα είναι ότι οι κυβερνήσεις οι οποίες έρχονται ή οι αντιπολιτεύσεις αν θέλετε, δεσμεύονται ότι θα επαναδιαπραγματευθούν προς το καλύτερο τις συμφωνίες, και το δεύτερο είναι ότι πηγαίνουμε απέναντι σε έναν Σόιμπλε ή σε ένα γκρουπ ανθρώπων οι οποίοι στοιχίζονται γύρω από το Σόιμπλε και σπάμε τα μούτρα μας κάθε φορά, είτε είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε οικουμενική, είτε ΣΥΡΙΖΑ. Τι θέλω να σας πω.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν έχουμε αυταπάτες.

Α. Σρόιτερ: Τι θέλω να σας πω. Πως εσείς; Τι θα δώσετε; Είπατε, κάτι δίνει κανείς, κάτι παίρνει, αλλά δεν έχετε πει τι θα δώσετε ξεκάθαρα ώστε να πάρετε για παράδειγμα κάτι καλύτερο ως προς τα πλεονάσματα κάτι καλύτερο ως προς του φόρους. Πως θα πείσετε έναν άνθρωπο σαν τον Σόιμπλε, εάν είναι ο Σόιμπλε μετά τις εκλογές, ότι εγώ δίνω αυτό και τι του δίνετε για να πάρετε κάτι άλλο;

Κ. Μητσοτάκης: Υπάρχει, ρωτώ και απαντώ ταυτόχρονα. Υπάρχει σήμερα περιθώριο περαιτέρω συμμαζέματος του Κράτους; Η απάντηση είναι σαφώς και ναι. Σε πολλά πεδία.    Δείτε τι γίνεται - ας πούμε ακόμα και σήμερα -στις προμήθειες στην Υγεία, αν υπάρχει κεντρικό σύστημα προμηθειών.
Δείτε τι γίνεται με τους συμβασιούχους. Μια καινούρια στρατιά συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό για να κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σκουρλέτης τα δικά τους κομματικά παιχνίδια.
           
Δείτε τι γίνεται στο συνολικό πλαίσιο λειτουργίας του Κράτους και τον τρόπο με τον οποίον το Κράτος μπορεί, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, να διώξει από πάνω του αρμοδιότητες που μπορεί να έχει, τις οποίες ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να τις πετύχει, να τις επιτελεί καλύτερα και φτηνότερα.
           
Εγώ δεν έχω τέτοια ταμπού και ας κατηγορηθώ ως υπερβολικά φιλελεύθερος από κάποιους. Το Κράτος σήμερα για να απελευθερωθεί η πραγματική οικονομία και να αναπνεύσει, πρέπει να μικρύνει ως προς την παρέμβασή του.

Α. Σρόιτερ: Να μικρύνει;

Κ. Μητσοτάκης: Αυτό σημαίνει περισσότερος ρόλος για τον ιδιωτικό τομέα. Σημαίνει περιορισμός των προσλήψεων στο ένα προς πέντε για τα επόμενα πέντε χρόνια, άρα συνολικό συμμάζεμα του Κράτους. Και σημαίνει, σε καμία περίπτωση, μονιμοποίηση συμβασιούχων από την πίσω πόρτα, για να αυξάνουμε συνέχεια το δημοσιονομικό κόστος του ελληνικού Κράτους.

Α. Σρόιτερ: Έχετε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα σε αυτό που λέγεται διαχείριση του Κράτους. Υπήρξατε Υπουργός ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί το Δημόσιο και σας άκουγα τότε να λέτε, ότι υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, με την έννοια ότι το 80%, το 90% του κόστους του Δημοσίου είναι οι μισθοί. Είναι μία ανελαστική δαπάνη που λέγεται μισθοδοσία. Δεν είναι ούτε το ρεύμα, ούτε τα κτήρια, ούτε οτιδήποτε άλλο. 

Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα αυξάνεται η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου.

Α. Σρόιτερ: Ωραία, άρα λοιπόν χωρίς απολύσεις κύριε Πρόεδρε, δεν μπορείτε να μειώσετε ουσιαστικά τις δαπάνες και να πάτε στο Σόιμπλε με ένα χαρτί που θα λέει, κόβω τόσα δις για παράδειγμα. Άρα, θα πάτε σε απολύσεις; Πως θα μικρύνει το Κράτος;

Κ. Μητσοτάκης: Είμαι ξεκάθαρος. Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά θα προσλαμβάνουμε πολύ λιγότερους απ’ όσους φεύγουνε. Ένα προς πέντε. Δεσμεύομαι σε μία αναλογία ένα προς πέντε για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και προσέξτε, θα προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Διότι επί δικών μου ημερών, σας θυμίζω, ότι για πρώτη φορά είχε γίνει ένας κεντρικός προγραμματισμός προσλήψεων και είχαμε πιστώσεις και εγκεκριμένες προσλήψεις σε κατηγορίες όπου υπήρχε πραγματική ανάγκη. Παραδείγματος χάρη στην Υγεία, στους νοσηλευτές. Για πόσα χρόνια ακούμε ότι γίνονται προσλήψεις στην Υγεία και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα κ, Σρόιτερ;
           
Αντ’ αυτού είχαμε προσλήψεις σε άλλες κατηγορίες. Άνθρωποι οι οποίοι  - κατά την άποψή μου -  μπορεί να επιτελούν υπηρεσίες οι οποίες είναι περιφερειακές για το Δημόσιο και οι οποίες μπορούν να παρέχονται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Εδώ δεν έχουμε άλλα περιθώρια να κοιτάμε το πρόβλημα. Έχουμε ένα Κράτος το οποίο στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα, το οποίο είναι υπερβολικά γραφειοκρατικό, ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις, ταλαιπωρεί τους πολίτες. 

Το ρυθμιστικό εύρος του Κράτους πρέπει να μικρύνει. Και αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία, σε αποτελεσματική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Και θα ακουμπήσουμε και θέματα τα οποία στην Ελλάδα μπορεί να φαίνονται ταμπού, αλλά γίνονται παντού στην Ευρώπη.
Α. Σρόιτερ: Όπως;

Κ. Μητσοτάκης: Συνεργασία του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία παραδείγματος χάρη. Υπάρχουν υπηρεσίες και στον πυρήνα των Δημόσιων Νοσοκομείων που μπορούν να παρέχονται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Α. Σρόιτερ: Αυτό μπορεί να γίνει και στο ασφαλιστικό;

Κ. Μητσοτάκης: Στο ασφαλιστικό συνδέεται με την Υγεία στο βαθμό που..

Α. Σρόιτερ: Το λέω γιατί υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει να εμπλακούν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αυτό που λέγεται σύνταξη περίθαλψης.

Κ. Μητσοτάκης: Αυτός είναι ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να δίνουμε πολύ γενναία κίνητρα και να εμπλέξουμε και τις επιχειρήσεις σε αυτό. Να πριμοδοτήσουμε τις επιχειρήσεις, κ. Σρόιτερ, που θα μπορούν να δώσουν στους εργαζόμενούς τους ένα καλό πακέτο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Γιατί όχι;

Όταν μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, δεν μιλάμε μόνο για τον επιχειρηματία, μιλάμε και για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα.  Είχα μια συνάντηση πριν από δυο εβδομάδες που μου άνοιξε και εμένα τα μάτια, δεν σας κρύβω, με ανθρώπους που δουλεύουν σε delivery, σε security, τετράωρα, και είδα μια εικόνα της αγοράς εργασίας την οποία την ήξερα μεν, αλλά είναι άλλο να τα ξέρεις και άλλο να τα ακούς.

Όταν μιλάμε για στήριξη του ιδιωτικού τομέα, μιλάμε για έναν ιδιωτικό τομέα όπου τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των εργαζομένων τέμνονται και δεν έρχονται σε απόλυτη σύγκρουση όπως κάποιοι μπορεί να το αντιλαμβάνονται. Λοιπόν, αυτά είναι πράγματα τα οποία μπορεί σε κάποιους να ακούγονται τολμηρά, γίνονται όμως στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ήρθε η ώρα και στην Ελλάδα για μια μεγάλη φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική επανάσταση αλλαγής.

Όλα αυτά τα οποία πρεσβεύω εγώ συνιστούν ένα συγκεκριμένο και συνολικό σχέδιο για τη χώρα το οποίο το ξεδιπλώνουμε σιγά - σιγά και θα συνεχίσουμε  - προφανώς - όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.  Να γινόμαστε συνέχεια πιο συγκεκριμένοι.

Α. Σρόιτερ: Μια και μιλάτε για ταμπού, ως ταμπού πλέον θεωρείται σε αυτήν τη χώρα, έτσι όπως έχει φτάσει η κατάσταση, αυτή η ιστορία με τα γκέτο σε διάφορες περιοχές κύριε Πρόεδρε. Αυτό το οποίο συνέβη στο Μενίδι με το παιδάκι είναι τόσο τραγικό που δεν χρειάζεται να το συζητάμε από ένα σημείο και μετά. Βεβαίως, τα ίδια στη Δυτική Αττική  - για να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι - μπορεί και χειρότερα σε κάποιες περιπτώσεις, γίνονταν και επί δικών σας κυβερνήσεων. Δεν είχε τολμήσει η Αστυνομία ποτέ να μπει στους καταυλισμούς. Δεν είχε τολμήσει ποτέ να μπει στους οικισμούς. Και πρέπει να σας πω ότι πολλοί από εκείνους οι οποίοι κατηγορούνται από τους αστυνομικούς ή δείχνονται από τους κατοίκους με το δάχτυλο ότι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι οι επικεφαλής του εγκλήματος στην περιοχή, υπήρξαν κατά καιρούς στα ψηφοδέλτια όλων των Κομμάτων ως Ρομά κύριε Πρόεδρε και στο δικό σας.
Θέλω να πω ότι υπάρχει μια πελατειακή σχέση, αλλά και μια ατολμία της οποιαδήποτε Κυβέρνησης και της Πολιτείας να τελειώσει αυτό το θέμα με την ανομία.

Κ. Μητσοτάκης: Δυο ξεχωριστά προβλήματα. Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά του Ρομά και την ενσωμάτωσή τους.  Δύσκολο πρόβλημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, είμαστε ξεκάθαροι. Πολλές πολιτικές ενσωμάτωσης και στην Ευρώπη δεν έχουν πετύχει. Πρέπει όμως, είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Πρέπει να σκεφτούμε με πολύ ανοιχτό μυαλό.

Και υπάρχει και ένα πρόβλημα το οποίο συνδέεται, αλλά δεν ταυτίζεται, που είναι το πρόβλημα των εστιών ανομίας και εγκληματικότητας και παραβατικής συμπεριφοράς στη Δυτική Αθήνα.

Α. Σρόιτερ: Γιατί αδράνεια;

Κ. Μητσοτάκης: Πριν από ένα χρόνο είχα επισκεφθεί το Μενίδι. Είχα πάει στο Αστυνομικό τμήμα, τι διαπίστωσα;  Ότι από τις 100 οργανικές θέσεις καλυπτόντουσαν οι 40.  Είχα πει τότε στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης: «Ποια είναι τα 10 Αστυνομικά τμήματα στις περιοχές όπου έχουμε τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα; Δεν μπορείς να τα στελεχώσεις αυτά πλήρως;  Τόσο δύσκολο είναι;  Πρέπει να έχεις μάστερ σε πυρηνική φυσική για να το καταλάβεις ότι υπάρχουν περιοχές που είναι πιο επικίνδυνες από άλλες και εκεί η παρουσία της Αστυνομίας πρέπει να είναι πιο αισθητή;». Λυπάμαι που το λέω, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Αυτό έγινε πριν από ένα χρόνο. Δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα των Εξαρχείων.

Α. Σρόιτερ: Ούτε επί δικών σας κυβερνήσεων έγινε τίποτα.

Κ. Μητσοτάκης: Εγώ δεν θέλω να πω ότι τα κάναμε όλα καλά. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στη χώρα και στο κέντρο της Αθήνας, επί των δικών μας κυβερνήσεων, ήταν σαφώς καλύτερη. Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στα Εξάρχεια δεν έχει ξαναγίνει. Δεκάδες κτίρια υπό κατάληψη, οι αναρχικοί στήνουν το δικό τους Κ.Ε.Π., το Κράτος δεν υπάρχει στα Εξάρχεια σήμερα. Δεν υπάρχει ταχυδρομείο, δεν μπαίνει δημόσιος λειτουργός μέσα, μπορούμε να ανεχόμαστε αυτήν την κατάσταση;

Η δική μου απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι.  Δεν νομίζω ότι είναι θέμα Αστυνομίας. Παραδείγματος χάρη ξέρω ότι υπάρχουν ικανότατοι αστυνομικοί οι οποίοι χειρίζονται και τα ζητήματα της Δυτικής Αθήνας. Αλλά πιστεύω, ότι από ένα σημείο και πέρα, είναι και θέμα εντολών και θέμα πολιτικής βούλησης. Στα Εξάρχεια τουλάχιστον το έχουμε δει πάρα πολύ έντονα αυτό, ελπίζω να μην συμβαίνει το ίδιο και στη Δυτική Αττική.

Α. Σρόιτερ: Σε αυτήν τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες και η οποία έχει πάρει και πολιτικές προεκτάσεις, τοποθετήθηκε και ο κ. Γεωργιάδης πάνω σε αυτό, στην πρόθεση των αστυνομικών να κάνουν μια ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων στο τέλος του μήνα. Οι μισοί λένε ότι αυτό είναι μια πρόκληση και θα οδηγήσει σε επεισόδια και σε ταραχές στο κέντρο της Αθήνας. Οι άλλοι μισοί λένε, γιατί να μη κάνουν οι αστυνομικοί μία εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων. Δικαιούνται να την κάνουν από την στιγμή που δεν μιλάμε για άβατα.
           
Θέλω να ρωτήσω ποια είναι η δική σας θέση και να μου πείτε αν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει μέσα σε αυτό το κλίμα αυτή η εκδήλωση των αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων;

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το σκέφτηκα πολύ και πρέπει να σας πω ότι η αρχική μου αντίδραση ήταν, γιατί όχι;  Αλλά έχω μία ευθύνη, να διασφαλίσω την κοινωνική ηρεμία. Δεν θεωρώ ότι αυτή η διαδήλωση αυτή τη στιγμή είναι χρήσιμη. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και σαφής. Το σκέφτηκα πολύ. Σίγουρα θα τάραζε τα νερά. Σίγουρα θα υποχρέωνε το Κράτος να διασφαλίσει την προστασία όσων θα συμμετέχουν σε αυτήν την εκδήλωση. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να ανοίξει και τον «ασκό του Αιόλου». Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να το συνδέσω με το να δείχνω ανοχή σε μία κατάσταση η οποία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Α. Σρόιτερ: Ναι, αλλά κύριε Πρόεδρε, η θέση του Κόμματος, την οποία εσείς εκφράζεται βεβαίως, είναι ότι αυτή η εκδήλωση δεν πρέπει να γίνει και σας ζητώ να το διευκρινίσετε, γιατί ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος, ο κ. Γεωργιάδης, έχει ταχθεί υπέρ της πραγματοποίησης αυτής της εκδήλωσης.

Κ. Μητσοτάκης: Έχουν ζητήσει να με συναντήσουν οι αστυνομικοί. Εγώ θα τους ζητήσω να μην προχωρήσουν σε αυτήν την εκδήλωση. Καταλαβαίνω απόλυτα την αγανάκτησή τους. Μιλάω συχνά με απλούς αστυνομικούς. Συχνά και στο δρόμο σταματάω να τους μιλήσω. Είναι νέα παιδιά που αγαπούν την πατρίδα, που με υπερηφάνεια φέρουν το Εθνόσημο. Κάνουν τη δουλειά τους εξαιρετικά σε αντίξοες συνθήκες. Δεν έχουν κάλυψη από την Πολιτεία. Δεν έχουν τη στήριξη που πρέπει. Κανείς δεν τους έχει πει ότι αυτοί είναι το όργανο επιβολής του νόμου σε οποιαδήποτε ευνομούμενη Πολιτεία.

Α. Σρόιτερ: Αλλά;

Κ. Μητσοτάκης: Αλλά, σε αυτήν την περίπτωση το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μία μεγάλης έκτασης σύρραξη εντός των Εξαρχείων. Αυτό που χρειαζόμαστε όμως, είναι αυτό το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Μία επιχείρηση της Αστυνομίας καλά οργανωμένη, που θα τελειώνει με αυτήν την υπόθεση. Είναι ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν δόθηκε πολιτική εντολή για να γίνει αυτό.

Α. Σρόιτερ: Ακόμα, λοιπόν, και αν γίνει αυτή η εκδήλωση, γιατί δεν τους ελέγχετε εσείς τους αστυνομικούς, δεν έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας μου λέτε.

Κ. Μητσοτάκης: Σας είπα τν προσωπική μου άποψη μετά από πολύ σκέψη.

Α. Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, επίσης σήμερα, όταν και εγώ ανακοίνωσα στο Twitter ότι θα είμαστε εδώ και θα συζητήσουμε, πάρα πολλοί μου έστειλαν ένα μήνυμα και μου είπαν, να ρωτήσετε, να τολμήσετε να ρωτήσετε τον κύριο Μητσοτάκη, για την υπόθεση Μηταράκη.

Η υπόθεση Μηταράκη, λοιπόν, είναι το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», που αναδεικνύει την καταδίκη του κ. Μηταράκη ο οποίος είναι και Τομεάρχης Εργασίας, πρέπει να τονίσω στο Κόμμα σας, για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας σε μια αντιδικία που είχε με μια υπάλληλό του. Ο κ. Μηταράκης δεν πλήρωνε την υπάλληλό του, ως όφειλε, με βάση τη δικαστική απόφαση, την ίδια ώρα εσείς τον έχετε τομεάρχη στο Κόμμα σας για τα θέματα εργασίας.

Κ. Μητσοτάκης: Πληροφορήθηκα το θέμα και εγώ σήμερα.  Έχω ζητήσει από τον κ. Μηταράκη να με επισκεφθεί τη Δευτέρα και να συζητήσω μαζί του. Πριν τον ακούσω δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω.

Α. Σρόιτερ: Οψόμεθα λοιπόν στο συγκεκριμένο θέμα. Είδα και πρέπει να σας το πω έτσι. Χάρηκα με αυτό που είδα, έναν πολιτικό πολιτισμό, στη νεκρώσιμη ακολουθία και στην κηδεία του πατέρα σας κύριε Πρόεδρε.

Είδα τον πρωθυπουργό να βρίσκεται εκεί, είδα πολύ θερμά λόγια από όλα τα Κόμματα και επειδή είναι και η πρώτη φορά που μιλάτε μετά από όλα όσα περάσατε εκείνες τις ημέρες θέλω να μου πείτε πως το ζήσατε όλο αυτό, αλλά και το σχόλιό σας για την αντίδραση όλου του πολιτικού κόσμου.

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είναι δύσκολο να πενθείς σε δημόσια θέα.  Νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι τηλεθεατές μας, αλλά αυτή είναι η υποχρέωση των δημοσίων προσώπων και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άξιζε μια δημόσια Εξόδιο Ακολουθία έτσι όπως έγινε. Και πρέπει να σας πω ότι είναι μεγάλη χαρά για εμένα, για όλη μας την οικογένεια, ότι υπήρξε μια σχεδόν καθολική αναγνώριση στη συνεισφορά του.  Δεν σημαίνει ότι συμφωνούσαν όλοι με τις απόψεις του. Του αναγνώρισαν όμως γενναιότητα, συνέπεια και διορατικότητα. Τρεις αρετές που ενδεχομένως να σπανίζουν τη σημερινή μέρα.  Και αυτό ήταν κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά ευχάριστο και πράγματι υπήρχε μια ζεστή ατμόσφαιρα στη Μητρόπολη και στην Κρήτη στη συνέχεια. 

Α. Σρόιτερ: Και ένας πολιτικός πολιτισμός επαναλαμβάνω.

Κ. Μητσοτάκης: Ναι, το κρατώ αυτό που λέτε. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη είχε το κουράγιο να σηκωθεί στη Βουλή και να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει σεβασμός στους κανόνες της Δημοκρατίας. Ήταν ένας πολιτικός ο οποίος έζησε σε μια εποχή μεγάλων παθών, συγκρούστηκε σκληρά με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ήξερε όμως ποια είναι τα όρια της πολιτικής σύγκρουσης. Και όταν η σύγκρουση ξέφευγε από τα όρια  - διότι ξέφυγε κάποιες στιγμές εκείνη την εποχή - δεν νομίζω ότι έγινε με δική του πρόθεση. Αυτό γενικά είναι ένα καλό μάθημα. Οι πολιτικές συγκρούσεις μπορεί να είναι πολύ σκληρές, γίνονται όμως στη Βουλή. Δεν γίνονται στα troll του διαδικτύου, δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή.

Γίνονται μέσα από το δημόσιο επώνυμο λόγο, δεν γίνονται μέσα από ανώνυμες καταγγελίες. Και δεν γίνονται κατά κανόνα με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Είμαστε εδώ να συγκρουστούμε πολιτικά με οποιονδήποτε μέσα από την αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Και αυτή πρέπει να γίνεται πρωτίστως στο Κοινοβούλιο.

Α. Σρόιτερ: Και είδα και εσάς που αποδοκιμάσατε κάποιες αποδοκιμασίες προς τον Πρωθυπουργό την ώρα που προσερχόταν στην …

Κ. Μητσοτάκης: Ήταν αυτονόητο ότι θα αποδοκίμαζα οποιαδήποτε αποδοκιμασία προς τον πρωθυπουργό ο οποίος ήρθε και αυτός να τιμήσει τον πατέρα μου, έναν τέως πρωθυπουργό, σε μια Εξόδιο Ακολουθία. Έκανα το απολύτως αυτονόητο.

Α. Σρόιτερ: Τώρα όλο αυτό ίσως έκανε κάποιον να σκεφτεί ότι: «Ορίστε, Μητσοτάκης και Τσίπρας μπορούν να συνεννοηθούν». Θα μπορούσαν ίσως σε μια μελλοντική Κυβέρνηση, αν τα πράγματα έρχονταν έτσι, αν το απαιτούσε η περίσταση να συγκυβερνήσουν; Να πάρουν μέρος μαζί σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία ή κάτι τέτοιο.

Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω ότι κάνετε ένα ενδιαφέρον λογικό άλμα.

Α. Σρόιτερ: Το αποκλείετε ακόμα.

Κ. Μητσοτάκης: Το γεγονός ότι υπάρχει μια κατανόηση σε δύσκολες στιγμές και μια ανθρώπινη στήριξη το θεωρώ, θα σας πω, περίπου αυτονόητο. Και θέλω να ξέρετε και κάτι ακόμα, ότι εγώ δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Και δεν πρέπει ο πολιτικός να έχει προσωπικά ζητήματα.

Α. Σρόιτερ: Εγώ ρωτάω για εκλογική συνεργασία τώρα.

Κ. Μητσοτάκης: Μας χωρίζει άβυσσος με τον κ. Τσίπρα, πολιτική άβυσσος. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος εδώ. Νομίζω ότι εκφράζουμε δυο διαφορετικούς κόσμους. Ο καθένας μπορεί να κρίνει με ποιον κόσμο ταυτίζεται περισσότερο, αλλά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για αυτό το οποίο περιγράψατε. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές. Και σήμερα υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία πιστεύω ότι ζητά πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό.
Έχει γίνει πλειοψηφικό αυτό το αίτημα στην κοινωνία και θέλει από τη Νέα Δημοκρατία  - που πιστεύω ότι θα έρθει στα πράγματα - να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που πορευόμαστε σήμερα. Και πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και χρέος μου είναι ακριβώς να εκφράσω αυτήν τη σιωπηλή πλειοψηφία.

Α. Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πολύ για την παρουσία σας στο κεντρικό δελτίο του ALPHA.

Κ. Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.

Α. Σρόιτερ: Να είστε καλά, καλά απόγευμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.