Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Πώς δικαιώνεται η απειλή βέτο για το Σκοπιανό στο Βουκουρέστι και μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε όσα χάθηκαν πριν από 25 χρόνια


Ο Ζόραν Ζάετς είναι ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων. Στις προγραμματικές του δηλώσεις έδειξε ότι αν μη τι άλλο έχει επίγνωση της καταστάσεως σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της χώρας του και κυρίως τη σχέση της με την Ελλάδα. Έδειξε να κατανοεί ότι η πορεία της χώρας του προς το ΝΑΤΟ
και την ΕΕ περνά από το «ναι» της Αθήνας, αλλά και ότι στο να αποσπάσει το «ναι» δεν βοηθά η
προκλητική τακτική του προκατόχου του.
Να θυμίσουμε ότι ο προκάτοχός του ξόδεψε 600 εκατ. ευρώ για να φτιάχνει αγάλματα του Μέγα Αλέξανδρου στις πλατείες του κρατιδίου του, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα του.
Ειδικά για τις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα ο κ. Ζάετς είπε:
«Το ζήτημα του ονόματος θα το χειρισθούμε με διαφάνεια, με την συμμετοχή της αντιπολιτεύσεως θα λάβουμε τις αποφάσεις, μαζί με την αντιπολίτευση και οι αποφάσεις αυτές θα οριστικοποιηθούν με δημοψήφισμα. Όμως με στόχο την επίλυση του προβλήματος και όχι την παρεμπόδιση της λύσεως. Η Ελλάδα είναι ο νότιος γείτονας μας και μπορεί να ζήσει άλλα 200 χρόνια παρεμποδίζοντας με βέτο την Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εμείς κυριολεκτικά βυθιζόμαστε και αυτό είναι εμφανές στη μετανάστευση, στη μείωση των επενδύσεων. Γι αυτό,  η όλη ατζέντα για μένα σημαίνει μία περιεκτική διαδικασία με δυνατότητα εξευρέσεως λύσεως στο πρόβλημα. Ελπίζω ειλικρινά και μιλώ ανοικτά ότι θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο θετικό κλίμα ώστε ο νότιος γείτονας, η φίλη Ελλάς να μας κατανοήσει και να μας βοηθήσει να άρει το βέτο και η Μακεδονία να γίνει μέλος του NATO υπό την προσωρινή ονομασία πού έχουμε (FYROM). Για το όνομα θα μιλήσουμε στην πορεία προς την EE. Η Ελλάς μπορεί να μας μπλοκάρει 35 φορές σε κάθε κεφάλαιο περιλαμβανομένης μιας 36ης φοράς όταν θα αποφασίζεται ή πλήρης ένταξή μας. Αυτό ζητάμε από τον νότιο γείτονα ως βοήθεια. Όμως δεν μπορούμε να το ζητάμε αυτό αν προκαλούμε τον νότιο γείτονα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να παρακαλέσω τους Έλληνες πολίτες να δείξουν κατανόηση για την ανάγκη εντάξεως της χώρας μας στο NATO και στην ΕΕ».
Όλα αυτά δείχνουν δικαιώνουν την πολιτική που άσκησαν ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη το 2007 στο Βουκουρέστι, με την απειλή προβολής βέτο.
Επειδή ωστόσο πολλοί, μεταξύ αυτών και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξαν ότι η εθνική υπομονή δικαιώνεται και ότι θα ήταν λάθος να είχαμε αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση, όπως εκείνη που επεδίωκε το 1992 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι αν όντως το ζήτημα είχε κλείσει το 1992, τα χρόνια που μεσολάβησαν θα είχαν αξιοποιηθεί υπέρ της ενίσχυσης των θέσεων της Ελλάδος στην περιοχή. Ενώ τώρα, χάρη στην απειλή βέτο του Καραμανλή, καταφέραμε να έλθουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης περίπου αντίστοιχο με εκείνο του 1992. Δηλαδή, αν πάνε καλά τα πράγματα, χάρη στην απειλή βέτο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι, θα επανέλθουμε σε ένα επίπεδο που βρισκόμασταν πριν από 25 χρόνια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.