Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Η δραματική ομολογία Τσακαλώτου στα πρακτικά του Eurogroup: «Αν πω “ναι” στη συμφωνία, πάμε σε πολιτική κρίση» - Μίλησε για «χειρότερη δυνατή λύση», αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτή από την Αθήνα

Η δραματική στιγμή Τσακαλώτου!Πηγή: sofokleousin.gr
Στην πιο δραματική στιγμή για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε «όχι» στη «συμβιβαστική» πρόταση για το χρέος που βρισκόταν στο τραπέζι, προειδοποιώντας ανοικτά τους ομολόγους του ότι αν έλεγε το «ναι» θα  «άρχιζε μια μεγάλη πολιτική κρίση στην Ελλάδα». Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κακή λύση να γίνει δεκτή!
Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά του Eurogroup που αποκαλύφθηκαν σήμερα (από την Αγγελική Παπαμιλτιάδου στο Euro2day: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1541518/mylos-to-eurogroup-gia-to-ellhniko-hreos.html).
Μια προσεκτική ανάλυση των πρακτικών δείχνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αιφνιδιάσθηκε από την πρόταση που αρχικά έριξε στο τραπέζι ο Ισπανός υπουργός, Λούις ντε Γκίντος, όταν διαπιστώθηκε ότι το δημοσιονομικό/οικονομικό σενάριο της Κομισιόν και η υποχώρηση της Γερμανίας για επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του EFSF δεν ικανοποίησαν τον Πόουλ Τόμσεν, ώστε να εισηγηθεί στο συμβούλιο του Ταμείου την έγκριση νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι ο κ. Τόμσεν ζήτησε επιμήκυνση σε όλα τα δάνεια των ευρωπαϊκών μηχανισμών, αλλά αυτό προσέκρουσε σε απόλυτη άρνηση του Β. Σόιμπλε, που υποστήριξε ότι είναι μια πρόταση που ξεφεύγει από τα όρια του ανακοινωθέντος του Μαΐου 2016 και δεν είχε εξουσιοδότηση από τη Βουλή να τη συζητήσει.
Παίρνοντας «πάσα» από τον ντε Γκίντος, που σημειωτέον είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον Β. Σόιμπλε, ο Π. Τόμσεν είπε ότι πράγματι θα μπορούσε να εξετασθεί μια «συμβιβαστική» λύση, που έχει εφαρμοσθεί και σε άλλες περιπτώσεις από το Ταμείο, δηλαδή να μπει το ΔΝΤ σε πρόγραμμα με την Ελλάδα αφήνοντας σε εκκρεμότητα το χρηματοδοτικό σκέλος, δηλαδή τα κονδύλια δανείων που θα χορηγούσε και την ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.
Προφανώς αιφνιδιασμένος δυσάρεστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τη δυσφορία του για αυτή την πρόταση, υπογραμμίζοντας ότι για την Ελλάδα θα αποτελούσε τη χειρότερη λύση: η χώρα θα έμπαινε σε ένα πρόγραμμα με το Ταμείο χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση και χωρίς να έχει εκδοθεί μια θετική έκθεση βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ, που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και θα βελτίωνε σημαντικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.
Αφού έπεσε η «βόμβα» της «συμβιβαστικής» πρότασης, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για τέσσερις ολόκληρες ώρες. Όταν επανήλθαν στην αίθουσα οι υπουργοί, δόθηκε ο λόγος αμέσως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο υπουργός Οικονομικών, στην πιο δραματική, για τον ίδιο, στιγμή της συνεδρίασης, τόνισε ότι είχε πολλές επικοινωνίες στο διάστημα της διακοπής, ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό και δήλωσε ότι η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος: «Το έγγραφο αυτό (σ.σ.: το σχέδιο για ανακοινωθέν του Eurogroup) έχει πολλά στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της ελληνικής οικονομίας και της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά αν ένας από τους Θεσμούς λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο σε αυτή τη βάση, τότε οι αγορές δεν θα έχουν την καθαρότητα που χρειάζονται. Συνεπώς, ας πάρουμε λίγο περισσότερο χρόνο. (...) Χρειαζόμαστε αυτό το χρόνο για να συμφιλιωθούμε με αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι και να εργασθούμε για να το βελτιώσουμε. Αν το προσυπέγραφα τώρα, θα είχαμε μεγάλη πολιτική κρίση στην Ελλάδα και αν πρόκειται αυτό να συμβεί τότε χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να το σκεφθώ».
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποδοχής της «συμβιβαστικής» πρότασης, με πιθανές βελτιώσεις που θα συζητηθούν το προσεχές διάστημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειαζόταν χρόνο για επικοινωνιακή/πολιτική διαχείριση του θέματος, καθώς οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο αυτού του συμβιβασμού, που πράγματι είναι απογοητευτικός για την ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.