Ο
κ. Τσίπρας, λίγο πριν την ψήφιση του τέταρτου Μνημονίου, ισχυριζόταν
ότι έφτασε η ώρα που θα φορούσε γραβάτα, παραπέμποντας σε άμεση λύση ως
προς τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Προσπαθούσε έτσι να ενθαρρύνει
τους βουλευτές του που – ούτως ή άλλως, για χάρη της καρέκλας – θα
ψήφιζαν και με τα δύο χέρια.
Ο
Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης - ενόψει του
τελευταίου Eurogroup – είχε διατυπώσει τη θέση ότι «προέχει για τη χώρα,
για όλους μας, να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα», επαναλαμβάνοντας ότι
έχει αναπτύξει τη θέση αυτή στους ομολόγους του Ε.Λ.Κ. και τονίζοντας
ότι πρέπει «οι δανειστές να πράξουν τα δέοντα, όπως, άλλωστε, έχουν
δεσμευθεί από το Νοέμβριο του 2012». - Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το χρέος, όπως έχουν διατυπωθεί εδώ και ένα χρόνο, περιλαμβάνουν:
α) Επιμήκυνση της περιόδου χάριτος
β) Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής
γ) Χαμηλότερα επιτόκια
δ) Μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το πρώτο Μνημόνιο.
β) Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής
γ) Χαμηλότερα επιτόκια
δ) Μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το πρώτο Μνημόνιο.
- Στο Eurogroup της Δευτέρας αποδείχθηκε ότι το αυτονόητο έγινε ζητούμενο. Η Κυβέρνηση διεκδικεί εκείνο που πέτυχε η χώρα το Νοέμβριο του 2012.
- Μετά από όλα αυτά, εκείνο που σίγουρα μένει στη χώρα είναι το τέταρτο Μνημόνιο. Με τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, μετά τις καίριες επισημάνσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε αντιληπτό ότι αυτό που ψήφισαν οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι το τέταρτο Μνημόνιο. Αφενός γιατί περιλαμβάνει μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο. Και αφετέρου γιατί παρατείνει την παραμονή της χώρας στα Μνημόνια. Η Ελλάδα το 2019, 2020 και 2021 θα είναι στο τέταρτο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.
- Αποδείχθηκε, ταυτόχρονα, κατά την ίδια συζήτηση, ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αντίμετρα. Και αυτό διότι για να υπάρξουν αντίμετρα απαιτείται να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι ανέφικτα ή – ακόμη χειρότερα – για να υλοποιηθούν θα έχει διαλυθεί πλήρως η κοινωνία και η οικονομία.
- Τα μέτρα του τετάρτου Μνημονίου που ψηφίστηκε από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πλήττουν τους πάντες. Ακόμη πιο πολύ, όμως, πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη. Κόβουν έως και δύο συντάξεις. Αφαιρούν σχεδόν ένα μηνιάτικο με τη μείωση του αφορολόγητου. Καταργούν κοινωνικά επιδόματα. Αποδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε μια σειρά κοινωνικές ομάδες που στήριξαν στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι πλήττονται βαρύτατα από τα μέτρα, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη νέα γενιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.