Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Έκλεισε η συμφωνία- Ολοταχώς για 4ο μνημόνιο- Αντί για "λευκό καπνό" σήκωσαν στο Hilton τα άσπρα σώβρακα και στριγκάκια της κυβερνητικής αντιπροσωπείας- Τα δώσαμε όλα!!!



Χτυπάνε οι καμπάνες χαρμόσυνα από το πρωί γιατί η κυβέρνηση μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις "τσάκισε" την τρόικα και την ανάγκασε να δεχθεί μέτρα 4,6 δις ευρώ (αρχικώς οι δανειστές ζητούσαν 3,6 δις) και οδηγεί με εθνική υπερηφάνεια τη χώρα στο 4ο μνημόνιο, αφού μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις σε συγκεκριμένα μέτρα χωρίς να λαμβάνει η χώρα ούτε ένα ευρώ ενίσχυση !!!
Η συμφωνία Κυβέρνησης – δανειστών ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και αντί για λευκό καπνό, οι δανειστές κρέμασαν στα
παράθυρα του HILTON τα… λευκά σώβρακα και στριγκάκια της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν στη Βουλή για να ψηφιστούν άμεσα.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί πρόκειται για preliminary agreement (τεχνική προκαταρκτική συμφωνία) εν αναμονή του συμβιβασμού για το χρέος που οδηγεί στο staff level agreement (τεχνική συμφωνία). 
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κομμάτι της συμφωνίας είναι η μείωση των συντάξεων έως και 18% από (1/1/19), που θα αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ η μέση μείωση στο εισόδημα των συνταξιούχων, λόγω των προσωπικών διαφορών, θα είναι στο 9%.  Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα χάσουν από μία έως δύο συντάξεις, ενώ με τη μείωση του αφορολόγητου θα χαθεί και τρίτη σύνταξη.
Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να νομοθετήσει ώστε να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές των συλλογικών συμβάσεων, ανατρέποντας την πολιτική της.
Στα αντίμετρα η κυβέρνηση περιλαμβάνει τα… σχολικά γεύματα που υπήρχαν επί επαράτων κεντροδεξιών κυβερνήσεων καθώς και η συμφωνία για να δοθούν 250 (!!!) εκατ. ευρώ για καταπολέμηση της ανεργίας. Ένα ποσόν που υπό τις συνθήκες καλπασμού της ανεργίας, θεωρείται… ψίχουλα.
 Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, ο Β. Σόιμπλε ο οποίος δεν δέχεται ονομαστική μείωση του χρέους, βρίσκεται σε αναζήτηση συμβιβασμού με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς πάση θυσία η γερμανική κυβέρνηση θέλει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, για λόγους πολιτικούς.
Πάντως, εν όψει ολοκλήρωσης της συμφωνίας και με δεδομένο την συγκρατημένη πορεία των οικονομικών δεικτών λόγω των δυσλειτουργιών που έχει επιφέρει η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν πρόσθετα μέτρα και για το 2018.
Βέβαια και να ολοκληρωθεί σε όλα τα επίπεδα η αξιολόγηση, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η παρούσα κυβέρνηση, η οποία πέτυχε μέσα από διαπραγματεύσεις ενός έτους να καταστήσει πιο δυσμενή τη θέση της χώρας μας, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που δίνει η επίτευξη της συμφωνίας, καθώς πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση με τις ίδιες ιδεολογικές αγκυλώσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις.
Πάντως ένα από τα ζητήματα που καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτες, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από καταστήματα λιανικής, πέραν των φαρμακείων. Στην τελευταία περίπτωση αναμένουμε τον κ. Λουράντο να σκίσει το… καλσόν του!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.