Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Αραμπατζή: Σε λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης οφείλεται η μη απόλυτη προστασία της φέτας

Για διγλωσσία κατηγορεί η Φωτεινή Αραμπατζή την κυβέρνηση για το θέμα της φέτας. Η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η μη απόλυτη προστασία οφείλεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πάντως πως η Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) είναι επωφελής για την Ελλάδα και τα αγροτικά της προϊόντα στο σύνολό της.

Η κ. Αραμπατζή εξαπολύει, επίσης, επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στης στα θέματα της οικονομίας και για την πορεία της αξιολόγησης,
επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματος για εκλογές.

Η συνέντευξη της τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ και βουλευτή Φωτεινής Αραμπατζή στον Δημήτρη Κοτταρίδη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ. Τελικά κυρία Αραμπατζή την χάσαμε την υπόθεση της φέτας;

Απ. Ίσα-ίσα η Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), μια επωφελής για την Ελλάδα και τα αγροτικά της προϊόντα στο σύνολό της, φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό, που προϋπήρχε. Σ' ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς της αγοράς του Καναδά από το 1980, όπου, όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό, παραπλανώντας τους καταναλωτές, τώρα επιτυγχάνεται μια σχετική- αυξημένη προστασία. Πριν την CETA, οι εγκατεστημένες (έως τον Οκτώβριο του 2013) επιχειρήσεις στον Καναδά, παρήγαγαν και διακινούσαν ανενόχλητοι περίπου 85.000 τόνους λευκού τυριού ετησίως, με την ονομασία Φέτα. Χρησιμοποιώντας μάλιστα σύμβολα και εικόνες που παρέπεμπαν στην ελληνικότητα του προϊόντος (Παρθενώνας, ελληνικά νησιά, τσολιαδάκια) και χωρίς την υποχρέωση αναγραφής του Καναδά ως χώρας προέλευσης, δηλαδή «Made in Canada». Μετά την CETA οι παραπάνω επιχειρήσεις υποχρεούνται να αφαιρέσουν τα σύμβολα ελληνικότητας και να αναγράφουν ρητώς «Made in Canada». Μετά την CETA, επίσης, κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την λέξη «φέτα» παρά μόνο εάν αναγράφει ότι πρόκειται για τυρί τύπου, στυλ ή απομίμηση φέτας, «Made in Canada», και χωρίς ελληνικά σύμβολα βεβαίως. Θα μπορούσε η συμφωνία να προστατεύει ακόμη περισσότερο τη φέτα αλλά την ευθύνη της μη απόλυτης προστασίας την έχει η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη. Κανένας στην Ευρώπη δεν μπορεί να διακινήσει φέτα εκτός από την Ελλάδα, λόγω της κατοχύρωσης της ως προϊόντος ΠΟΠ. Σε μια αγορά λοιπόν της Ε.Ε. με καταγεγραμμένη ζήτηση για 500.000 τόνους φέτας, η Ελλάδα που παράγει μόλις 120.000 τόνους ετησίως, μπορεί να γίνει ο απόλυτος εξαγωγικός παίκτης! Αξίζει μάλιστα ν' αναφερθεί, για την ιστορία, ότι η απόλυτη κατοχύρωση του εθνικού μας προϊόντος στην Ευρώπη έχει το πολιτικό αποτύπωμα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Ξεκίνησε το 1992 με την υποβολή του σχετικού φακέλου και ύστερα από μια μακρά διαδικασία διεκδίκησης, που συνεχίστηκε και με την συνδρομή πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής, κατοχυρώθηκε το 2005.

Ερ. Η κυβέρνηση όμως επιρρίπτει ευθύνες στη ΝΔ και για την πολιτική της τα προηγούμενα χρόνια αλλά και για τη στάση των ευρωβουλευτών της.

Απ. Ρεσιτάλ λαϊκισμού, μνημείο εμπαιγμού. Στην αρχή της διαπραγμάτευσης η πρόταση της Επιτροπής περιελάμβανε μόνο 3 ελληνικά προϊόντα. Η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν αυτή που πέτυχε την ένταξη 16 προϊόντων, δηλαδή άνω του 10% των ΠΟΠ προϊόντων της συμφωνίας σε μια ΕΕ των 28. Και θα συνέχιζε την επίμονη διαπραγμάτευση για την πλήρη προστασία της φέτας, που ήδη είχε επισήμως εκφράσει, αν δεν ερχόταν η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τη Συμφωνία σε όλα τα Συμβούλια Υπουργών δια του κ. Σταθάκη χωρίς καμία επιφύλαξη, οι υπουργοί τους υπερθεμάτιζαν και καλούσαν τους Έλληνες ευρωβουλευτές προφορικά και γραπτά να την ψηφίσουν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την υποστήριξε με τον πιο επίσημο τρόπο, την υπογραφή του, στη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Οκτωβρίου 2016, απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο. Και όταν ήρθε, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισαν, την ίδια ημέρα 15-02-2017 που ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε δηλώσεις για την προστασία της φέτας στη Συμφωνία CETA, "κατόπιν ενεργειών" τους!

Ερ. Να δούμε λίγο ευρύτερα τα θέματα της οικονομίας. Η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη πως θα κλείσει η αξιολόγηση, και όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες απομακρύνεται. Θα συνεχίσετε να ζητάτε εκλογές στη ΝΔ;
Απ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ έχουμε πει επανειλημμένως ότι το αίτημα των εκλογών δεν σχετίζεται με την αξιολόγηση. Έχει να κάνει με τη συνολική πορεία της χώρας, με την ανάγκη να υλοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, με την ανάγκη να πνεύσει ένας νέος άνεμος στην πολιτική ηθική και την πολιτική πρακτική. Γι' αυτό οι εκλογές είναι ένα πάγιο και διαρκές αίτημα, γι' αυτό οι εκλογές θα είναι η λύση του προβλήματος, που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Της πιο αποτυχημένης και πιο επικίνδυνης κυβέρνησης μετά την Μεταπολίτευση , όπως αποδεικνύεται πια απ΄ όλα τα στοιχεία, απ΄ όλες τις στατιστικές των τελευταίων μηνών, που δείχνουν τη χώρα να βυθίζεται.
Ο κ. Τσίπρας για το μόνο πράγμα, που ενδιαφέρεται είναι για να παγιώσει το προσωπικό του imperium. Δεν τον ενδιαφέρει ούτε η χώρα, ούτε η προοπτική της, ούτε στο τέλος- τέλος και αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κάθε μέρα εξευτελίζει. Μόνο η πολιτική και προσωπική του ηγεμονία και επιβίωση. Σε αυτό το παιχνίδι εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε, ούτε να του κάνουμε τα στραβά μάτια.
Ερ. Στη Βουλή πάντως θα καταψηφίσετε τα μέτρα και τα αντίμετρα. Και φυσικά εδώ δημιουργείται η εύλογη απορία πως από τη μία ζητάτε από την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση και όταν την κλείνει και φέρνει τα μέτρα εσείς να λέτε "όχι".
Απ. Για το μόνο που δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία είναι η έλλειψη ευθύνης για προσφορά στον τόπο, για διάθεση συναίνεσης. Όλα όμως τα τορπίλισε ο κύριος Τσίπρας με την παράλογη, ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική του. Επί έναν ολόκληρο χρόνο καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια, φορτώνουν τη χώρα με νέα μέτρα. Δίνουν άλλοθι στους δανειστές να γίνουν παράλογοι στις απαιτήσεις τους και να ταπεινώνουν τη χώρα. Και μετά κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν ψηφίζει τα μέτρα και ότι δεν αντιδρά στις απαιτήσεις των δανειστών.
Τα νέα επώδυνα μέτρα έχουν μία και μόνη υπογραφή. Αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συγγραφείς τους είναι οι κκ Τσίπρας - Καμμένος. Αυτοί λοιπόν θα τα φέρουν στη Βουλή, αυτοί θα τα ψηφίσουν και αυτοί θα απολογηθούν στους Έλληνες πολίτες.
Ο κ. Τσίπρας είναι ο τελευταίος άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη, που δικαιούται να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν στηρίζει την εθνική προσπάθεια. Το λέω με πλήρη συναίσθηση. Ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.