Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Κώστας Καραμανλής: Η κυβέρνηση δείχνει ανικανότητα και οι δανειστές ανευθυνότητα- Τι λέει για Μεϊμαράκη και... Καραμανλή

«Ελπίζω πράγματι να κλείσει η αξιολόγηση με το μικρότερο δυνατό κόστος», λέει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «και τώρα, αν τελικά καταφέρουν να κλείσουν έστω και αργοπορημένα την αξιολόγηση, θα περιμένουμε να μάθουμε και τον λογαριασμό».       Ο κ. Καραμανλής υποστηρίζει, επίσης, ότι «την προηγούμενη αξιολόγηση συνόδευαν καταστροφικά μέτρα, όπως η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας και το
ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου», επισημαίνοντας ότι «τότε δεν έδειξε μόνο η κυβέρνηση ανικανότητα, αλλά και οι δανειστές ανευθυνότητα».
      Ερωτηθείς για το αν πρέπει να συνεχίσει η ΝΔ να ζητά εκλογές, ο Κώστας Καραμανλής υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «το πότε θα γίνουν εκλογές εναπόκεινται στην κυβέρνηση» ξεκαθαρίζει όμως ότι ο ίδιος είναι, γενικά, κατά των πρόωρων εκλογών «εδώ, όμως, έχουμε μια ειδική περίπτωση γιατί κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση κάνει όλο και μεγαλύτερο κακό».
      Ο κ. Καραμανλής δηλώνει, μιλώντας για τα μέτρα, ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να ψηφίσουμε συνολικά τα μέτρα του κ. Τσίπρα» και σημειώνει ότι «εμείς ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε όσα κακώς κείμενα της συμφωνίας μπορέσουμε».
      Σχολιάζοντας την πρόσφατη έκρηξη του πρώην προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι «πήγαν κάποιοι να δημιουργήσουν θέμα εκ του μη όντος» και διευκρινίζει, στο Πρακτορείο, ότι «η αφετηρία της αναφοράς του κ. Μεϊμαράκη ήταν η δική του περίοδος».
      Επιπλέον, για την απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει τα μέτρα το 2015, υποστηρίζει ότι «η ΝΔ το 2015 ψήφισε την παραμονή της χώρας στο ευρώ» και δηλώνει ότι «προσωπικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως πρόεδρος τότε προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στην πατρίδα και την παράταξη».
      Για τα ελληνοτουρκικά, ο Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζει ότι «η χώρα μας χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα, δεν πρέπει να παρασυρθεί από την κλιμάκωση που επιδιώκει τους τελευταίους μήνες η Τουρκία», και εκφράζει την άποψη ότι «ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να τα χειρίζονται θεσμικά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και όχι ο υπουργός Άμυνας».
      Για τις δημόσιες παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου που υπερασπίζεται με πάθος τον Καραμανλισμό, ο βουλευτής Σερρών υπογραμμίζει ότι «είναι γνωστό ότι πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαίρει εκτίμησης και υψηλής δημοτικότητας και πέραν των τειχών της ΝΔ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποτελεί αναμφισβήτητα την ευρύτερα αποδεκτή πολιτική και ιστορική προσωπικότητα των 4-5 δεκαετιών» διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «αυτό δεν σημαίνει πως όσοι τους εκτιμούν μπορούν να θεωρούνται πολιτικά «καραμανλικοί».
      Ο Κώστας Καραμανλής με την ιδιότητα του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για τα όσα έγιναν στην Τράπεζα Αττικής «δεν είναι άμοιρη ευθυνών η διοίκηση της Τράπεζας, αλλά η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια».
      Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την στάση των ταξιτζήδων απέναντι στη ΝΔ, ο βουλευτής Σερρών λέει μεταξύ άλλων ότι «δεν κρίνω τη στάση κανενός επαγγελματία και συνδικαλιστή» ξεκαθαρίζει, όμως, ότι «φιλελευθερισμός δεν σημαίνει παρανομία, ασυδοσία, να μην υπάρχουν κανόνες και να μην προστατεύεται ο επαγγελματίας αλλά και ο καταναλωτής».
      Και αναφερόμενος, προσωπικά στους ταξιτζήδες, ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει: «Εμένα μου αρέσει να χρησιμοποιώ ταξί και πάντα χαίρομαι να συζητώ με τους οδηγούς».
      Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή Σερρών της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
      Ερ. Κύριε Καραμανλή, όλα δείχνουν κλείνει η συμφωνία με τους θεσμούς, για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έως το 2018. Αυτό θα το χαρακτηρίζατε νίκη της κυβέρνησης η οποία μιλούσε για συμφωνία πριν τις 20 Μαρτίου;
      Απ. Ελπίζω πράγματι επιτέλους να κλείσει -μακριά από εμένα η μικροψυχία που στο παρελθόν έχει δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ- και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ας δούμε τα γεγονότα όμως: Αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο. Η καθυστέρηση έχει τεράστιο τίμημα για την οικονομία και την κοινωνία. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ήταν το χειρότερο εδώ και 19 χρόνια. Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο, έχασαν 30.000 άνθρωποι τη δουλειά τους και έφυγαν 1,7 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες. Και τώρα, αν τελικά καταφέρουν να κλείσουν έστω και τόσο αργοπορημένα την αξιολόγηση, θα περιμένουμε να μάθουμε και τον λογαριασμό. Όπως θα θυμάστε, κυρία Αδηλίνη, την προηγούμενη αξιολόγηση συνόδευαν καταστροφικά μέτρα, όπως η εκχώρηση όλης της δημόσιας περιουσίας και το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου. Κατά τη γνώμη μου, τότε
δεν έδειξε μόνο η κυβέρνηση ανικανότητα, αλλά και οι δανειστές ανευθυνότητα. Ελπίζω να μην συμβεί και τώρα το ίδιο, αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.
      Ερ. Το κλείσιμο της αξιολόγησης απομακρύνει, βεβαίως, την πιθανότητα εκλογών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω. Η ΝΔ πρέπει να επιμείνει στο αίτημα για εκλογές ή πιστεύετε ότι πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της; Ήδη, ακούγονται φωνές στο εσωτερικό που ζητούν αλλαγή στρατηγικής.
      Απ. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το πολίτευμά μας, το πότε θα γίνουν οι εκλογές εναπόκειται αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Συνεπώς θεωρώ υπερβολική και χωρίς νόημα όλη αυτή τη συζήτηση για το αν πρέπει να ζητάει η ΝΔ εκλογές ή όχι. Τις ζητάμε γιατί τις έχει ανάγκη ο τόπος, όχι η ΝΔ. Το στενό κομματικό συμφέρον μας θα ήταν μάλλον να περιμένουμε, αφού όπως βλέπετε όσο περνάει ο καιρός τόσο διευρύνεται η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και προσωπικά, άλλωστε, γενικά είμαι κατά των πρόωρων εκλογών, εδώ όμως έχουμε μια ειδική περίπτωση γιατί κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα κάνει όλο και μεγαλύτερο κακό.
      Ερ. Πάρα ταύτα η ΝΔ, διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα. Το 4ο μνημόνιο το οποίο επιμένει ο πρόεδρος της ΝΔ ότι είναι «προ των πυλών» δεν θα το εφαρμόσετε εάν γίνετε κυβέρνηση;
      Απ. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ψηφίσουμε συνολικά τα μέτρα Τσίπρα, τα οποία θα είναι αποτέλεσμα της δικής του διακυβέρνησης και των δικών του χειρισμών. Όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα εφαρμόσουμε το δικό μας μείγμα πολιτικής, το δικό μας εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση -το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα μπορεί να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως του μνημονίου. Εμείς ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε όσα κακώς κείμενα της συμφωνίας μπορέσουμε, χωρίς όμως να τάζουμε πράγματα ανεφάρμοστα έως γελοία, όπως ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια και θα τους χορέψουμε πεντοζάλη...
      Ερ. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω πώς σχολιάζετε την πρόσφατη έκρηξη του πρώην προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη;
      Απ. Νομίζω είναι σαφές πλέον ότι πήγαν κάποιοι να δημιουργήσουν θέμα εκ του μη όντος. Η αφετηρία της αναφοράς του κ. Μεϊμαράκη ήταν η δική του περίοδος. Άλλο το 2015, άλλο το 2017. Από εκεί και πέρα, γενικότερα, και πέρα από το θέμα του κ. Μεϊμαράκη, όλοι στη ΝΔ πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι σε τόσο σοβαρές καταστάσεις, οφείλουμε πάντα να τηρούμε σοβαρή στάση. Ιδίως τη στιγμή που κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κι αν χρειαστεί να διαστρεβλώσουν το οτιδήποτε.
      Ερ. Τι απαντάτε σε στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Βορίδης που εκφράζουν την άποψη ότι η ΝΔ το 2015 έκανε λάθος που ψήφισε τα μέτρα;
      Απ. Η ΝΔ το 2015, μετά τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα που έφεραν την πατρίδα μας στο χείλος του γκρεμού, ψήφισε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ -που χωρίς τη δική μας ψήφο πιθανότατα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό. Και προσωπικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως τότε πρόεδρος, προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στην πατρίδα και στην παράταξη.
      Ερ. Να περάσουμε και στα ελληνοτουρκικά. Συμμερίζεστε την ανησυχία του Αμερικανού πρέσβη για «ατύχημα» στο Αιγαίο; Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις;
      Απ. Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, πρέπει πάντα να ανησυχούμε και να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, αφού η προκλητικότητα της Τουρκίας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Η χώρα μας όμως, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα, δεν πρέπει να παρασυρθεί από τη κλιμάκωση που επιδιώκει τους τελευταίους μήνες η Τουρκία. Η Ελλάδα αποτελεί εδώ και χρόνια πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και έτσι πρέπει να παραμείνει.
      Ερ. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χειρίζονται υπεύθυνα τα εθνικά θέματα;
      Απ. Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να τα χειρίζονται θεσμικά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, όχι ο υπουργός Άμυνας. Ως γενική αρχή, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι στα εθνικά θέματα δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, λαϊκισμοί, ανεύθυνες δηλώσεις και πράξεις.
      Ερ. Ωστόσο ο Πάνος Καμμένος στις δημόσιες παρεμβάσεις του υπερασπίζεται με πάθος τον Καραμανλισμό. Πώς σχολιάζετε αυτές τις τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας;
      Απ. Κοιτάξτε να δείτε: είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαίρει εκτίμησης και υψηλής δημοτικότητας και πέραν των τειχών της ΝΔ. Ο δε Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποτελεί αναμφισβήτητα την ευρύτερα αποδεκτή πολιτική και ιστορική προσωπικότητα των 4-5 τελευταίων δεκαετιών τουλάχιστον. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει πως όσοι τους εκτιμούν μπορούν να θεωρούνται πολιτικά «καραμανλικοί». Ιδιαίτερα για τον κ.Καμμένο θα σας πω ότι εδώ και χρόνια έχει τη δική του διαδρομή. Αποχώρησε από τη ΝΔ και έκανε το δικό του κόμμα. Τι σχέση έχουν οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου με τη ΝΔ του σήμερα, αλλά και με τη ΝΔ που ίδρυσε ο Καραμανλής; Προφανώς ουδεμία. Συνεπώς τι ακριβώς συζητάμε;
      Και γενικότερα, για να μην το προσωποποιούμε στον κ. Καμμένο, κυρία Αδηλίνη, οφείλω να θυμίσω το εξής: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και μιλούσε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς μεγάλα λόγια και λαϊκίστικες κορώνες. Αν κάποιοι πολιτικοί σήμερα πολιτεύονται έτσι, τότε όντως είναι κοντά στις αρχές του. Αν κάνουν τα αντίθετα από όσα έκανε ο Καραμανλής, τότε ό,τι κι αν λένε είναι απέναντί του.
      Ερ. Να περάσουμε και στα θέματα της αρμοδιότητά σας ως τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ. Η ΝΔ χαρακτηρίζει σκάνδαλο τα τεκταινόμενα στην τράπεζα Αττικής και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρία. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο; Φταίει η κυβέρνηση για τα όσα έγιναν στην τράπεζα Αττικής ή η διοίκησή της;
      Απ. Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία έλαβε μόνο κατά το 2015, το έτος δηλαδή της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 39 συνολικά εκατομμύρια ευρώ, με απουσία υποστηρικτικών εγγράφων και με αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια. Κι αυτά δεν τα λέει η Ν.Δ., αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος επισήμως.
 Προφανώς, λοιπόν, δεν είναι άμοιρη ευθυνών η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, αλλά προφανέστερα η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Εδώ μπορεί να έχουμε καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής.
      Ερ. Πώς σχολιάζετε τη στάση των ταξιτζήδων απέναντι στη ΝΔ μετά τις δηλώσεις στελεχών υπέρ πολυεθνικής εταιρείας;
      Απ. Δεν θέλω να κρίνω τη στάση κανενός επαγγελματία και κανενός συνδικαλιστή. Είναι δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν, συνιστώ μόνο καθαρό μυαλό. Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι με την ευκαιρία; Φιλελευθερισμός δεν σημαίνει παρανομία, ασυδοσία, να μην υπάρχουν κανόνες,να μην προστατεύεται ο επαγγελματίας αλλά και ο καταναλωτής. Το αντίθετο. Αυτά δεν είναι ο γνήσιος φιλελευθερισμός αλλά οι στρεβλώσεις του. Κι επιπλέον, καλό είναι να έχουμε σφαιρική γνώση ενός θέματος. Η εταιρεία στην οποία αναφέρεστε έχει σημαντική διεθνή παρουσία, αλλά και μια σειρά από μεγάλες ανοικτές δικαστικές διαμάχες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Προφανώς εμείς εδώ -και ιδίως η ΝΔ ως υπεύθυνη φιλελεύθερη παράταξη- δεν μπορούμε να χαράσσουμε πολιτική ερήμην όλων αυτών. Προσωπικά, πάντως, πρέπει να σας πω ότι εμένα μου αρέσει να χρησιμοποιώ ταξί και πάντα χαίρομαι να συζητώ με τους οδηγούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.