Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΝΔ: Η κυβέρνηση οδηγεί σε καταστροφή τη ΔΕΗ - Αμεσα μέτρα για να μην καταρρεύσει


ΝΔ: Η κυβέρνηση οδηγεί σε καταστροφή τη ΔΕΗ - Αμεσα μέτρα για να μην καταρρεύσει


Σύμβαση παραχώρησης μονάδων και συμμαχία με στρατηγικό επενδυτή  προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της ΔΕΗ μετά τους λάθος διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στα ενεργειακά περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ για την Επιχείρηση.
Μόνη λύση για να σωθεί η ΔΕΗ είναι να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές τακτικές είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος για τα ενεργειακά, Κωστής Χατζηδάκης. Η κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ μέρα με την ημέρα, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε: «είναι η ΓΕΝΟΠ που μίλησε για το πρόβλημα ρευστότητας, και είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος που είπε ότι αν καταρρεύσει η ΔΕΗ θα καταρρεύσει η χώρα και έχει δίκιο».
Οπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη η ΔΕΗ είναι αντιμέτωπη με μία μεγάλη κρίση που έχει ενταθεί λόγω και της συμφωνίας του 2015 μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας. Θα πρέπει πρώτα να πουλήσει με διεθνή διαγωνισμό κάποια τμήματα και στοιχεία του ενεργητικού της και αφού έλθει σε ισορροπία να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή. «Η τακτική της κυβέρνησης είναι τραγική και εξήγησε ότι συμφώνησε με την Τρόικα να περιοριστεί η ΔΕΗ από το 95% στο 50% μέσα σε τρία, τέσσερα χρόνια χωρίς αντάλλαγμα για την ΔΕΗ.
Μία τσάμπα ιδιωτικοποίηση δίχως κανένα προηγούμενο στην Ευρώπη. Αν δεν ληθφούν άμεσα μέτρα η ΔΕΗ κινδυνεύει με κατάρρευση, όπως προειδοποίησε και ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Παναγιωτάκης» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Ακολούθως ο αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Σκρέκας παρουσίασε τους οκτώ άξονες στους οποίους κινούνται τα βασικά προβλήματα της ΔΕΗ:
  • Απελπιστική αδυναμία είσπραξης των λογαριασμών, η ΔΕΗ έχει ληξιπρόθεσμα  2,6 δισ. ευρώ.
  • Αυτό δημιουργεί έλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι οφειλές προς ΔΕΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να είναι 900 εκατομμύρια, ενώ οφείλει σε άλλους 600 εκ. ευρώ.
  • Απώλεια μεριδίων αγοράς, καθώς η καταστροφική συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα περιορίσει μέσα στα τρία επόμενα χρόνια τα έσοδα από 4,5 δισ. σε 2,53 δισ. ευρώ.
  • Εξόπλισμο που γερνά μέρα με την ημέρα. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την αύξηση της δυνατότητας παραγωγής.
  • Τα προηγούμενα δυσχεραίνονται από την ανελαστικότητα των εξόδων της επιχείρησης. Τα λιγνιτικά εργοστάσια έχουν κόστος λειτουργίας σε κάθε περίπτωση.
  • Μείωση περιθωρίου κέρδους της εταιρείας. Η κυβέρνηση με την εμπορική πολιτική που ακολουθεί θα μειώσει το περιθώριο κέρδους, με αποτέλεσμα το 2017 να υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσει ζημιές.
  • Η επιβολή από την κυβέρνηση ένος μοντέλου μετοχοποίησης του ΑΔΜΗΕ που στερεί 500 εκ. έσοδα σε σχέση με τα έσοδα αν προχωρούσε σε ορθολογική μετοχοποίηση. Την οδηγεί στη καταστροφή.
  • Το σημερινό μοντέλο της εταιρικής διακυβέρνησης δεν έχει να προσφέρει τίποτε στην εταιρεία, στην κοινωνία και στους Έλληνες πολίτες.
  • Ενδεικτικό της μείωσης της εταρείας είναι ότι μέσα σε δύο χρόνια η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έχει μειωθεί από 2,5 δισ. ευρώ σε 500 εκατομμύρια.
Στις άμεσες προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ για την ενέργεια περιλαμβάνεται και η ιδιωτικοποιήση του ΑΔΜΗΕ, και η προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Μεταξύ των προτεραιοτήτων που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης είναι:
  • ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% με όλες τις προβλέψεις για τον έλεγχο του δημοσίου ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας και για αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρίας.
  • εξυγιαντική παρέμβαση για να σωθεί η ΔΕΗ και να προχωρήσει μπροστά
  • άμεσα μέτρα για την επιβίωση της εταιρείας με τα προβλήματα ρευστότητας
  • σύμβαση παραχώρησης με διεθνή διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς με βία μπορεί και αναχρηματοδοτεί το χρέος της. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την διάσωση των θέσεων εργασίας
  • αποδοτική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω μίας σύγχρονης διοικητικής δομής
  • ανάπτυξη και ενδυνάμωση μέσω μίας συμμαχίας με στρατηγικό επενδυτή
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι στην πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνεται να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όπως προβλεπόταν σε ποσοστό 66%, με διασφαλίσεις πάντα για το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, θα ξαναρχίσει η έρευνα για εξόρυξη των υδρογονανθράκων και έρευνες για νέα οικόπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.