Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

"Καταρρέει" το αφήγημα της ελάφρυνσης του χρέους- Πάει περίπατο και η ποσοτική χαλάρωση...

Πηγή: sofokleousin.gr
To αφήγημα της κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους, με βασικό «εργαλείο» τον άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, μοιάζει πλέον με απατηλό «όνειρο», μετά τη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτό που διαφαίνεται ξεκάθαρα, είναι ότι το Μαξίμου χάνει έναν από τους κεντρικούς στρατηγικούς
του στόχους, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται και ο σχεδιασμός για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ακολούθως έξοδό της στις αγορές.
Το Eurogroup της Δευτέρας άφησε «θολό» τοπίο σχετικά με το ζήτημα του χρέους, το οποίο η κυβέρνηση είχε «σηκώσει» πολύ ψηλά σε επικοινωνιακό επίπεδο και πολιτικά είχε αναγάγει ως ένα από τα μεγάλα στοιχήματά της. Οι ενδείξεις που προέκυψαν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, για τις προθέσεις των Θεσμών αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, μετατράπηκαν σε… αποδείξεις στη χθεσινή συνάντηση των Μέρκελ-Λαγκάρντ.
Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «άδειασαν» πλήρως την ελληνική επιδίωξη, για άμεση διευθέτηση και χάραξη οδικού «χάρτη» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και έθεσαν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης και διαπραγμάτευσης, το οποίο κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για το Μαξίμου.

Με την «κουβέντα» για το χρέος να αναβάλλεται μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών, για την ακρίβεια «εξοστρακίστηκε» το 2018, ταυτόχρονα κλείνει επικίνδυνα και το «παράθυρο» της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση υπό τις παρούσες συνθήκες, που διαμορφώθηκαν κυρίως μετά το χθεσινό «deal» Λαγκάρντ-Μέρκελ, η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Σε δυσχερή θέση η κυβέρνηση, προβάλει τα αντισταθμιστικά μέτρα

Πρώτον καλείται να διαχειριστεί την στρατηγική ήττα στο μείζον θέμα του χρέους και να αντιμετωπίσει άμεσα τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά, το ισχυρό «μέτωπο» Βερολίνου-ΔΝΤ που ζητάει άμεσα τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων. Επιδίωξη του Μαξίμου είναι να «αμπαλάρει» τα εν λόγω μέτρα, που σχετίζονται κυρίως με το αφορολόγητο και τις συντάξεις, με τον μετριοπαθή όρο των μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα να προωθήσει τα αντισταθμιστικά μέτρα.
Στόχος του Μαξίμου, μέσω της «διαρροής» των αντιμέτρων προς τον Τύπο,, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, είναι να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων και επιβεβλημένων ψηφοφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.