Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η αναφορά – γρίφος Μητσοτάκη και η «ομαλή μετάβαση της εξουσίας»

Πηγή: newpost.gr- του Πάνου Ρασιά
«Θα μάθετε κ. Τσίπρα, ότι μέσα στους κανόνες της Δημοκρατίας είναι και η ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Ευτυχώς η χώρα διαθέτει επαρκή θεσμικά αναχώματα για να την εξασφαλίσει...». Η φράση αυτή ειπώθηκε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της προ Ημερησίας για τον Πρωτογενή τομέα και πέρασε απαρατήρητη, καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε γύρω από την προπάθεια «άλωσης του ΔΟΛ» από την κυβέρνηση, όπως την χαρακτήρισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γιατί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης, που κατά γενική ομολογία είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις τοποθετήσεις του, μίλησε για «ομαλή μετάβαση της εξουσίας»; Φοβάται τυχόν «ανώμαλες» εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο επόμενο διάστημα από το κυβερνητικό στρατόπεδο; Το σίγουρο είναι πως ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, δεν θα κριθεί μόνο η μοίρα του τρίτου προγράμματος, αλλά και η πορεία της χώρας μετά το 2018.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, η εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία μεταφέρει και στους συνομιλητές του, είναι πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία στην οικονομία, η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση να παραμείνει διασωληνωμένη και εξαρτώμενη από τους δανειστές. Ωστόσο αυτό το σενάριο θα ισχύσει, όπως λέει, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να επενδύουν στο σενάριο ανάκαμψης της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη.
Κοντολογίς, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως το σενάριο του Grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι, ειδικά αν συνυπολογιστεί μια «αναμενόμενη εσωστρέφεια» στις προτεραιότητες των Ευρωπαίων που από το Μάρτιο θα έχουν τα δικά τους προβλήματα καθώς θα βρίσκονται στις χώρες τους σε προεκλογική περίοδο. «Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μια κούραση για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, ίσως αφαιρέσει κάθε προοπτική περαιτέρω στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος», φέρεται να αναφέρει προβληματισμένος ο πρόεδρος της ΝΔ.
Υπό τα δεδομένα αυτά οι επιλογές της χώρας που βλέπει μπροστά του ο κ. Μητσοτάκης, αν ο κ. Τσίπρας δεν προσφύγει άμεσα σε κάλπες, είναι ή τέταρτο μνημόνιο απροσδιόριστης διάρκειας ή επαναφορά των σχεδίων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Για αυτό και το δίλημμα που έθεσε χθες από το βήμα της Βουλής απαντώντας στο «με τους αγωνιστές των συμφερόντων του λαού ή με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και του Σόιμπλε» του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν «με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της νέας διαπλοκής, της αποτυχίας και των ατέλειωτων διορισμών ή με την Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας, της προκοπής, της ελπίδας και της αλήθειας».
Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε και το ξεκάθαρο άνοιγμα και η πρόσκληση προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (προς «τα κόμματα που παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και παρά τις διαφορές τους συνεργάστηκαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση», όπως είπε), να επιλέξει στρατόπεδο «σε αυτή την καθοριστική για το μέλλον του τόπου αντιπαράθεση». Γρίφος ωστόσο είναι και η αναφορά του σε «επαρκή θεσμικά αναχώματα» που διαθέτει η χώρα για να εξασφαλίσει την «ομαλή μετάβαση της εξουσίας», καθώς θα μπορούσε να εννοεί από το Κοινοβούλιο μέχρι τη Δικαιοσύνη. Θεσμός (ο ανώτατος) είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον οποίο πρόσφατα διέρρευσε ότι δείπνησε μαζί του πριν τα Χριστούγεννα στην οικία του στην Κηφισιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.