Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Όλη η Βουλή στην παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Γκιουλέκα για τον Μακεδονικό Αγώνα (φωτογραφίες)



Στην κατάμεστη αίθουσα της παλαιάς Βουλής παρουσίασε χθες, Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας το νέο βιβλίο του, «Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – Από τις εφημερίδες της εποχής – Η ένοπλη φάση 1903-1908», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μένανδρος.


Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής, ενώ το βιβλίο παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας και Πάσχος Μανδραβέλης και η Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διευθύντρια του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Κωνσταντίνα Μπότσιου.

Μεταξύ του πλήθους κόσμου που παρακολούθησε την επίσημη παρουσίαση του νέου συγγραφικού έργου του βουλευτή Θεσσαλονίκης βρέθηκαν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Σίσυ Παυλοπούλου, εκπρόσωποι του Αρχιεπισκόπου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Ιωάννης Τραγάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Κέλλας, Γιάννης Ανδριανός, Θανάσης Μπούρας, Κατερίνα Μάρκου, Θεόδωρος Καράογλου, Μάνος Κόνσολας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Θανάσης Δαβάκης, οι πρώην βουλευτές και υπουργοί Σταύρος Δήμας, Θεόδωρος Σκρέκας, Θεόδωρος Κασίμης, Διονύσης Σταμενίτης, Μιχάλης Γιαννάκης, Θεόδωρος Δαμιανός, Απόστολος Ανδρεουλάκος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Άντζελα Γκερέκου, οι π.Πρόεδροι της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών Αντιναύαρχος ε.α. Αθανάσιος Παναγόπουλος, η κα Φρόσω Σαρτζετάκη, η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς κα Σοφία Στάικου, ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας «Ν.Μπότσης» Πάνος Καραγιάννης, η συγγραφέας-δημοσιογράφος Βάσω Μιχοπούλου, η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης- Μακεδονίας εν Αθήναις κα Καίτη Καψή, εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Θεσσαλονικέων Αθήνας, ο τραγουδιστής Μιχάλης Βιολάρης, η Άννα Φόνσου, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, πληθώρα δημοσιογράφων όπως οι Πάνος Σόμπολος, Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης, Μάριον Μιχελιδάκη, Γιάννης Ντάσκας, Γιάννης Απέργης, Έλενα Σωτηριάδου και πολλοί άλλοι.

Το νέο έργο του Κωνσταντίνου Π.Γκιουλέκα "Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής" αποτελεί έναν αφιερωματικό τόμο 580 σελίδων, βασισμένο στα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής που αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα στην Μακεδονία.

Το βιβλίο διατρέχει, κυρίως, την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, από το 1903/1904 έως το 1908. Περιλαμβάνει, όμως, όλα τα προηγούμενα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό τον Αγώνα, από το 1870 και φθάνει έως και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, προοίμιο των οποίων αποτέλεσε ο Αγώνας για την Μακεδονία.

Για την πληρέστερη απόδοση των γεγονότων παρουσιάζονται τουρκικές και βουλγαρικές πηγές (εφημερίδες και ντοκουμέντα), με προπαγανδιστικό υλικό και την «οπτική» των δύο άλλων δυνάμεων που ενεπλάκησαν πιο έντονα στον Μακεδονικό Aγώνα, την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Βουλγαρία. Το υλικό που δημοσιεύεται προέρχεται από επιτόπια έρευνα που έγινε σε ιστορικά αρχεία και βιβλιοθήκες στην Σόφια, την Φιλιππούπολη και την Κωνσταντινούπολη.

Το βιβλίο μεταφέρει για πρώτη φορά τον Μακεδονικό Αγώνα, «ζωντανό», όπως ακριβώς αποτυπώθηκε στις εφημερίδες της περιόδου εκείνης, όπως ακριβώς τον παρακολουθούσαν οι Έλληνες στην ελεύθερη Ελλάδα. Αυτά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων διάβαζαν και πληροφορούνταν στην Αθήνα και την περιφέρεια αλλά και στην Αμερική και την Ευρώπη όσα δραματικά γεγονότα συνέβαιναν στην Μακεδονία.

Ξεφυλλίζοντας κανείς τις σελίδες αυτού του βιβλίου, διαβάζοντας απλώς τους τίτλους των ειδήσεων, και πολύ περισσότερο διαβάζοντας ολόκληρο το περιεχόμενό τους, νιώθει πραγματικά τον παλμό που επικρατούσε στην Ελλάδα στις απαρχές του προηγούμενου αιώνα. Είναι μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση του Μακεδονικού Αγώνα, μέσα από τις ιστορικές πηγές. Ένα ταξίδι στην Ιστορία μέσα από τις δημοσιογραφικές στήλες και τις ειδήσεις.

Το βιβλίο στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, που αποτελείται από 450 πρωτότυπες  εφημερίδες εκείνης της εποχής. Η έκδοση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή ανέκδοτες φωτογραφίες και έντυπα, αποσπάσματα από αναμνήσεις και απομνημονεύματα Μακεδονομάχων και κάποια «αδημοσίευτα» ρεπορτάζ του συγγραφέα από συναντήσεις του με πρόσωπα που σχετίζονται με τον Αγώνα για την Μακεδονία.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας: «Το βιβλίο εκπληρώνει ένα ελάχιστο μέρος του τεράστιου χρέους  σε εκείνους τους ωραίους Έλληνες από την Μακεδονία αλλά και σε εκείνους που συνέρρευσαν από την υπόλοιπη χώρα κι έδωσαν τον μεγάλο Αγώνα για να παραμείνει η Μακεδονία στον εθνικό κορμό».

Το βιβλίο προλογίζει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Για το βιβλίο μίλησαν ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο π. Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και π. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Σύντομα επανακυκλοφορεί σε νέα έκδοση το βιβλίο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, με τίτλο «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ - ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ - ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ - ΕΠΟΣ  1940-41». Πρόκειται για ένα δίτομο έργο, 1250 σελίδων, που παρουσιάζει τον Πόλεμο του 1940, ημέρα με την ημέρα, όπως τον κατέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής.
Κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, Ιπποκράτους 44, 210 36.11.000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.