Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Τι περιμένουν στη ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Πηγή: newpost.gr - Του Πάνου Ρασσιά
Εν αναμονή της αυριανής κρίσιμης ημέρας για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, βρίσκονται στη ΝΔ, καθώς το πρωί της Δευτέρας θα πρέπει να καταθέσουν την πρώτη δόση του ποσού οι τέσσερις υπερθεματιστές. Τα γαλάζια στελέχη κρατούν επιφυλάξεις για το αν και ποιοι τελικά θα
προχωρήσουν στην κατάθεση των χρημάτων, γεγονός καταλυτικό για την εξέλιξη του διαδικασίας, η οποία όπως λένε έχει ήδη καταρρεύσει στη συνείδηση των πολιτών.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη που μίλησε στο newpost.gr, ο διαγωνισμός έχει ήδη τιναχθεί στον αέρα από τις δηλώσεις ενός εκ των υποψηφίων ότι η στρατηγική του ήταν να ανεβάσει το τίμημα, αλλά και από τα όσα βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον μη, επί της ουσίας έλεγχο πόθεν έσχες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, αλλά και στην σχετική προκήρυξη.
Η εξέλιξη με την αδειοδότηση των καναλιών, είναι και το όπλο που θα έχει στη πολιτική φαρέτρα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιτεθεί και να αποδομήσει τελείως τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της προσεχούς Τετάρτης κατά την προ ημερησιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Όπως εξηγούσε ο ίδιος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο διαγωνισμός που έχει καταπέσει ηθικά, πολιτικά και νομικά, πλήττει την τελευταία άμυνα της κυβέρνησης που ήταν το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», δεδομένου ότι στα υπόλοιπα πεδία άσκησης της πολιτικής και στην οικονομία, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.
Σύμφωνα λοιπόν, με το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, ο έλεγχος πόθεν έσχες θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το πρώτο στάδιο, ούτως ώστε οι προσφορές των υποψηφίων να είναι διασφαλισμένες ότι είναι πραγματικές και στηρίζονται σε πραγματικά και νόμιμα οικονομικά μέσα. Παράλληλα  από τη ΝΔ θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα με τα πόθεν έσχες και των τεσσάρων υπερθεματιστών.
«Η υπόθεση Καλογρίτσα και Σαββίδη, αποδεικνύει ότι συμμετείχαν υποψήφιοι που είτε δεν είχαν τα αναγκαία οικονομικά μέσα, είτε λειτούργησαν ως «λαγοί», αλλοιώνοντας τις συνθήκες του διαγωνισμού», λένε χαρακτηριστικά από την οδό Πειραιώς, από όπου στρέφουν τα πυρά τους και στην 5μελή Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, κάνοντας λόγο για ποινικές ευθύνες σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου.
Η Επιτροπή, τονίζουν από τη ΝΔ, συγκροτήθηκε από παντελώς μη ειδικούς (πληροφορικάριο, προϊστάμενο των ΕΛΤΑ, ηλεκτρολόγο μηχανικό της ΕΕΤΤ, νομικό και διοικητικό υπάλληλο) και δεν συμμετείχε ούτε ένας δικαστικός λειτουργός ή ένας ειδικός σε θέματα ελέγχου περιουσιακής κατάστασης.
«Είναι σαφές ότι η αρμοδιότητα ελέγχου θα μπορούσε να αποδοθεί στην καθ’ ύλην αρμόδια «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες» από όπου ελέγχονται όλα τα πόθεν έσχες υπόχρεων προς υποβολή και διαθέτει απολύτως τα μέσα και την τεχνογνωσία.
Προφανώς προτιμήθηκε πολιτική χειραγώγηση και έλεγχος αντί του τεχνικού οικονομικού ελέγχου», σημειώνουν.
Τι θα μπορούσε να γίνει
Όπως εξηγούν από τη ΝΔ, η Επιτροπή, κατά την προκήρυξη, σε αμφισβητούμενα πόθεν έσχες θα μπορούσε να ζητήσει από τους προσωρινούς υπερθεματιστές πρόσθετες καταθέσεις ή εγγυητικές επιστολές (για διασφάλιση πόρων) αλλά δεν έπραξε ούτε καν αυτό λειτουργώντας στην ουσία ως πλυντήριο, ενώ πονηρά δε η προκήρυξη δεν αναφέρει ότι καταπίπτει η εγγυητική σε περίπτωση έκπτωσης λόγω πόθεν έσχες αλλά μόνον αν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση από τον οριστικό υπερθεματιστή.
«Τυπικά δηλαδή θα πρέπει να επιστραφεί η εγγυητική στον κ. Καλογρίτσα, σε περίπτωση που αποκλειστεί σε αυτήν τη φάση», σημειώνουν, ενώ προσθέτουν ότι ο έλεγχος πόθεν έσχες έχει σήμερα ολοκληρωθεί και έχουν ανακηρυχθεί οριστικοί υπερθεματιστές, οι οποίοι θα πρέπει εντός 15 ημερών (δηλαδή αύριο) από την ανακήρυξή τους να καταθέσουν το 1/3 του ποσού και να λάβουν πίσω την εγγυητική επιστολή 3.000.000 ευρώ που κατέθεσαν για τη συμμετοχή τους.
Από τη στιγμή, προσθέτουν από την οδό Πειραιώς, που συμμετείχαν στη διαδικασία υποψήφιοι που δεν έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούσαν γνησίως να καταστούν υπερθεματιστές  αλλοιώνεται όλο το ισοζύγιο του διαγωνισμού που στηριζόταν (κατ’ επίφαση) στο ότι όλοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν άδεια και ότι δεν υπήρχε καμία μεταξύ τους αλληλεπίδραση.
Τα παραπάνω γεγονότα, οδηγούν τα γαλάζια στελέχη να μιλούν για «ένα ντόμινο πλημμελειών που πλήττει συστημικά και όχι σημειακά τη δημοπρασία». «Είναι, εν τέλει, το τίμημα του να διαχειρίζεσαι ένα δημόσιο αγαθό, σύμφυτο με τη Δημοκρατία, ως αγοραίο προϊόν και να κομπάζεις ότι έλαβες τεράστια ποσά από την εκχώρησή του» λένε χαρακτηριστικά, ενώ δεν αποκλείουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.