Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Τσίπρας στον ΣΚΑΙ: Εγώ έδωσα εντολή για το plan X- Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν 3% και εκλογής Προέδρου από το λαό- Εκλογές το 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪΠηγή: skai.gr
«Εμείς κάνουμε το καθήκον μας... Εάν δεν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος (σ.σ στις επόμενες εκλογές) θα πάρουμε τις 50 έδρες, γιατί εμείς θα τις πάρουμε» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά. Παράλληλα, διαλύει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας πως «οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019».

Ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν 3% για είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, αλλά και το ενδεχόμενο να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, ενώ παραδέχεται και τις δυσκολίες της διακυβέρνησης δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «αισθάνομαι σαν τον τενίστα που τού έρχονται τα μπαλάκια και τα βαράει».


Ως προς τις αποκαλύψεις του αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρειθ για τη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015 ξεκαθαρίζει ότι «προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μού πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης».

«Η ακυβερνησία δεν έχει λογική» 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αποκαλύπτει και την πρόθεσή του για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, λέγοντας πως είναι πλέον ώριμη σκέψη. «Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτάται. 

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πρόθυμος να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, αποσαφηνίζει πάντως ότι δεν επιθυμεί δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική. 

«Βασικός άξονας μιας αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, με την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, όπως δημοψηφίσματα» τονίζει. 

Αφότου διευκρινίζει ότι δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν προβλέπεται, ο πρωθυπουργός αποσαφηνίζει πως «το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά.Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ζητούμενο της κυβέρνησης είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. «Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση,είναι η απλή αναλογική (...) η ακυβερνησία δεν έχει λογική» επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Παρατηρεί πάντως πως χρειάζεται σταθερή περίοδος κυβερνήσεων. «Να κρίνεται μια κυβέρνηση για το διάστημα που έχει εκλεγεί... Αυτό το κατοχυρώνει η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Να μην πέφτει η κυβέρνηση αν δεν έχει σχηματιστεί νέα πλειοψηφία» παρατηρεί. 

Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι «δεν φέρνουμε αργά τον εκλογικό νόμο, και επιχειρώντας να διευκρινίσει γιατί δεν το έπραξε νωρίτερα, σχολιάζει πως «στην πρώτη διακυβέρνηση, εντολή μας ήταν η διαπραγμάτευση. Οι δεύτερες εκλογές έγιναν για πρώτη φορά με την συμφωνία στο τραπέζι. Μετά κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση». «Τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος» λέει, συμπληρώνοντας πως η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της αριστεράς, και πως έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, με κόμματα του 40-45%.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση η απλή αναλογική. Η ενισχυμένη μας ενισχύει, λόγω ‘’χαμένης’’ ψήφου. Έχει κόστος... Αλλά ο τόπος χρειάζεται αλλαγές» σημειώνει μάλιστα. 

Απευθυνόμενος σε Ποτάμι, και κυρίως ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι «η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση». «Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πως σκεφτόταν η Φώφη, αλλά τι έκανε. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα» δηλώνει χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός αρνείται πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπολογίζει τις ψήφους της ΧΑ. «Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989». 

«Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200 ψήφους (για εφαρμογή του εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας» σχολιάζει. 

«Δεν κάνουμε μικροϋπολογισμούς.... Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα, κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι» εξηγεί. 

Για το 3% παρατηρεί ότι «στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν ο θεωρώ πιθανόν να αλλάξει.» 

«Προφανώς είχαμε Plan B – Ποτέ δεν υποσχέθηκα Grexit»


Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις Γκάλμπρειθ επισημαίνει ότι «προφανώς είχαμε Plan Β. Είχα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών (Βαρουφάκης) εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit.» Επίσης, αρνείται ότι συζητήθηκε να βγει ο στρατός στους δρόμους στο ενδεχόμενο Grexit κάνοντας λόγο για «μυθιστόρημα». «Εγώ ποτέ δεν υποσχέθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ (...) δεν ήταν ποτέ αυτός ο στόχος μου, το όραμά μου το σχέδιό μου» υπενθυμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη, λέει διάφορα πράγματα...» αναφέρει δε σκωπτικά, ερωτηθείς για τη δήλωση του πρώην υπουργού στον ΣΚΑΪ ότι η Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη ώστε να μην δεχθεί ο ίδιος κινεζικές επενδύσεις. 

«Οι επιπτώσεις (σε περίπτωση Grexit) θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά, τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις. Δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα... Τι θα συνέβαινε με τους εγκλωβισμένους στις τράπεζες; Θα γινόμασταν failed state. Μας βοήθησε το ότι είχαμε επίγνωση. «Για την αναγκαιότητα του Plan Β έχει μιλήσει και ο κ. Μεϊμαράκης» σχολιάζει, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ. 

«Έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των διεθνών συσχετισμών»


Κάνοντας ένα απολογισμό των πεπραγμένων στη διαπραγμάτευση σχολιάζει ότι «κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής μας η χώρα έζησε τις πιο κρίσιμες στιγμές μετά την δικτατορία. Έλλειψη ρευστότητας, ασφυξία, σκληρή διαπραγμάτευση αλλά έζησα και στιγμές μεγάλης ανάτασης.» 

«Δεν έχουμε αλλάξει τους στόχους μας. Διαχειριζόμαστε προβλήματα και αναζητούμε λύσεις. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν το μέλλον της χώρας και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε το μικρότερο κακό» τονίζει, αλλά αναγνωρίζει ότι πλέον η κυβέρνηση έχει «μεγαλύτερη επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων της χώρας.»


«Το 2007 αγωνιζόμασταν για κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας» λέει. 

«Είχαμε φτάσει σε σημείο υψηλής προετοιμασίας στην διαπραγμάτευση. Υπολογίσαμε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος (...) Σωστά εκτιμήσαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος. Δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση» παραδέχεται ακόμη.

«Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι αργή» 

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι την εντολή για διαπραγμάτευση που πήρε η κυβέρνηση την έφτασε μέχρι τα όριά της. «Η μεγάλη πλειοψηφία είχε επίγνωση ότι θα δίναμε την μάχη και θα πηγαίναμε σε κάποιον συμβιβασμό. Σε πολλά σημεία το πετύχαμε. Εξοικονομήσαμε 20 δισεκ. από τα πλεονάσματα. Σε άλλα ο συμβιβασμός είναι επώδυνος (...) η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι αργή» αναγνωρίζει, αλλά διαβεβαιώνει ότι κλείσαμε την αξιολόγηση «με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και πληγές.»

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ζητούσε capital controls ήδη από το Φεβρουάριο. «Δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία. Η αβεβαιότητα κράτησε μήνες. Στο δημοψήφισμα μας υποσχέθηκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν στα capital controls» τονίζει. 

«Ο στόχος είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία. Να κρατήσουμε τους νέους στην χώρα. Σε 5 χρόνια, στα 200 χρόνια από την επανάσταση, θα στεκόμαστε στα πόδια μας. Με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία, αισιοδοξία για το μέλλον» διαβεβαιώνει. 

Κατηγορίες κατά της ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας εξαπολύει επίθεση και στη ΝΔ, σχολιάζοντας ότι «όταν οι αντίπαλοί μας λένε μείωση των δαπανών εννοούν περικοπές μισθών και συντάξεων». «Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα. Ίσως γιατί δεν καταφέραμε περισσότερα. Κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα» σχολιάζει. «Βρήκαμε άδεια ταμεία από την προηγούμενη κυβέρνηση» δηλώνει.

Για COSCO: «Πολύ κακό για το τίποτα» 


Αναφορικά με τον θόρυβο για την COSCO, παραμονή του ταξιδιού στην Κίνα, τονίζει πως ήταν πολύ κακό για το τίποτα. «Ο κ. Δρίτσας στην συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις. Η μετάφραση της συμφωνίας στα ελληνικά δημιουργούσε νομικά ζητήματα. Το αντιμετώπισε η Γ.Γ. της Κυβέρνησης. Θέλαμε ο νόμος να στέκει. Δεν υπήρξαν άλλωστε αλλαγές. Το κρίσιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει ένα μήνα πριν» τονίζει. 

Ο πρωθυπουργός εκθειάζει και τον Κώστα Καραμανλή, αναφέροντας πως άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα, το οποίο τώρα γίνεται λεωφόρος. «Η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την δική μας στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης. Η COSCO αναβαθμίζει την επένδυσή της, επεκτείνεται στην κρουαζιέρα, την ναυπηγοεπισκευή. Επιδιώκουμε τεχνολογικό πάρκο στο Θριάσιο. Στο ίδιο επίπεδο η σχέση με την Ρωσία. Ο ρόλος της χώρας αναβαθμίζεται σε διεθνές επίπεδο» υπογραμμίζει. 

«Βρήκαμε ιδιωτικοποιήσεις συμφωνημένες» 

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ακόμη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ιδιωτικοποιήσεις συμφωνημένες, όπως το Ελληνικό και τα περιφερειακά αεροδρόμια. «Το δίλημμα ήταν να τις ακυρώσουμε και να κάνουμε καλύτερες συμφωνίες ή να αναζητήσουμε καλύτερους όρους και άμεσες επενδύσεις» ξεκαθαρίζει, παραδεχόμενος ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό, και πάει όλο στο χρέος. «Όμως πετύχαμε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 200 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων» συμπληρώνει. «Το κριτήριο μας είναι αν θα έχουν όφελος τα λαϊκά στρώματά. Όχι αυτοί που βγάζουν τα λεφτά τους έξω και πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους» τονίζει ο πρωθυπουργός. 

Όπως υπογραμμίζει, η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της, λύνοντας τα προβλήματα συλλογικά. «Έχουμε λύσει χρόνια προβλήματα. Προχωρήσαμε ιδιωτικές επενδύσεις, ξεκολλήσαμε έργα με δημόσιο όφελος όπως τους πέντε οδικούς άξονες».
«Δεν πρέπει να είναι ο στόχος μας να ανταγωνιστούμε σε επίπεδο φορολογίας και εργασιακούκόστους τη Βουλγαρία, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές, και ο αναπτυξιακός νόμος που δίνει ένα πρώτο διάστημα σταθερής φορολογίας είναι ένα πρώτο βήμα» σχολιάζει ο κ. Τσίπρας.

«Πιο αδιάβλητος των πανελλαδικών ο διαγωνισμός για τις άδειες» 


Αναφερόμενος εξάλλου στην αδειοδότηση των καναλιών, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι «ο διαγωνισμός θα είναι η πιο αδιάβλητη διαδικασία πέρα από τις πανελλαδικές.» «Θα επεκτείνουμε το μοντέλο και σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς» τονίζει δε.

Ο κ. Τσίπρας απαντά εμμέσως και στον Πάνο Καμμένο που ζήτησε αποκλεισμό του Χρήστου Καλογρίτσα επειδή είναι εργολάβος. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν, ακόμα και αν είναι προμηθευτής του δημοσίου, Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την διαπλοκή είναι να κατοχυρώσουμε την βιωσιμότητα του σχήματος» δηλώνει. 

Όπως «αντιμετωπίζουμε το τρίγωνο της διαπλοκής: πολιτικοί – ΜΜΕ – τράπεζες.» «Οι τέσσερις άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα. Η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ετησίως. Το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. Έτσι προκύπτουν οι τέσσερις άδειες. Το Μega με μετόχους 3 από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες,δεν είναι βιώσιμο. Δεν φιμώνουμε κανέναν» επαναλαμβάνει

«Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του» προσθέτει, ενώ επιμένει ότι σε όλες τις χώρες με εξαίρεση την Ιταλία, ο αριθμός είναι περιορισμένος. 

«Η Ελλάδα πρέπει να πιάσει τους στόχους» 

Ο πρωθυπουργός δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι «η Ελλάδα πρέπει να πιάσει τους στόχους». Διευκρινίζει όμως πως «το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε... Καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα.» «Είμαστε σε φάση διαπραγματευόμαστε για μικρότερα πλεονάσματα. Γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση τα οικονομίας» επισημαίνει. 

«Έχουμε κάνει και σφάλματα. Άλλωστε και η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει. Οι συνθήκες στην αγορά είναι δύσκολες, αλλά υπάρχει προοπτική (...) Δεν υπάρχει πλέον αβεβαιότητα ως προς την παραμονή μας στην ευρωζώνη» σημειώνει ο κ. Τσίπρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.