Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Θεοδωρικάκος: Η πρόταση αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και κυρίως στο Περιστέρι, στην Ελευσίνα... Εκείνοι που ζουν στην Πολιτεία τα βρίσκουν μια χαρά και με τη σημερινή κυβέρνηση!

Ο σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου της ΝΔ και γνωστός δημοσκόπος χαρακτηρίζει τακτικισμό και λάθος για τη χώρα την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ υποστηρίζει ότι ο Μητσοτάκης απευθύνεται και στο Περιστέρι

Στον Χάρη Παυλίδη
(Φωτογραφίες: Μενέλαος Μυρίλας, Sooc.gr)
Λάθος για τη χώρα χαρακτηρίζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και γνωστός δημοσκόπος, Τάκης Θεοδωρικάκος.



Εκτιμά μάλιστα ότι: “Η απλή αναλογική με τους υπάρχοντες η παρομοίους  συσχετισμούς θα οδηγήσει στην συνεργασία των δύο πρώτων κομμάτων. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό σημαίνει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ” και πως: “Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν συνθήκες περαιτέρω ενίσχυσης της Χρυσής Αυγής κι αυτό δεν πρέπει να γίνει.”

  Κάνει συνεπώς λόγο για ένα τακτικισμό “που παραπέμπει σε αντιδεξιές αναλύσεις της δεκαετίας του '80 που δεν έχουν καμία επαφή με τις σημερινές ανάγκες της χώρας και την πραγματικότητα.”
Υποστηρίζει δε ότι: “Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθύνεται στο Περιστέρι, στην Ελευσίνα, στη Δραπετσώνα, στους ανέργους, στους νέους, τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, στη μεσαία τάξη” προσθέτοντας: “Εκείνοι που ζουν στην Πολιτεία δε νομίζω ότι έχουν ανάγκη τον Κυριάκο. Τα βρίσκουν μια χαρά και με την σημερινή κυβέρνηση...”

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Θεοδωρικάκου στο News247 έχει ως εξής:

Κύριε Θεοδωρικάκο ποια είναι η αίσθησή σας για τη ψυχολογία των Ελλήνων αυτή την περίοδο
Κυριαρχεί η βαθιά απογοήτευση, η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση για την αναξιοπιστία της κυβέρνησης, τα μεγάλα ψέματα, τις προσδοκίες που διαψεύστηκαν. Διαπιστώνω απαισιοδοξία για την πορεία των πραγμάτων και κόπωση από την πολυετή κρίση. Ο ελληνικός λαός αναζητά μια νέα ρεαλιστική ελπίδα. Όχι μια νέα σειρά από παραμύθια που καταλήγουν εφιάλτης στην καθημερινότητα μας. Ελπίδα στηριγμένη στην αλήθεια. Αυτήν προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμφωνία αλήθειας. Το βασικό της πρόταγμα: Δουλειές, δουλειές, δουλειές και προοπτική για τους πολλούς ,μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

  Μπορεί η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα των "βορείων προαστίων" και των "ισχυρών", όπως την χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί της, να υποστηρίξει αυτή την πολιτική;
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες. Ιδιαίτερα σε όλους όσοι θέλουν να δημιουργήσουν, όσοι θέλουν να νικήσουν την μιζέρια, τη φτώχεια, την ανεργία. Η πρόταση του απευθύνεται στο Περιστέρι, στην Ελευσίνα, στη Δραπετσώνα, στους ανέργους, στους νέους, τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, στη μεσαία τάξη. Σε αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ τους υπόσχεται ψευδώς ότι θα ζουν με τις συντάξεις των παππούδων τους, που στο μεταξύ κάθε χρόνο θα μειώνονται γιατί δεν θα υπάρχουν χρήματα με την πολιτική που κάνουν. Εκείνοι που ζουν στην Πολιτεία δε νομίζω ότι έχουν ανάγκη τον Κυριάκο. Τα βρίσκουν μια χαρά και με την σημερινή κυβέρνηση...

Και με τα capital controls; Αλήθεια, πέρασε ένας χρόνος...
Ένας χρόνος από το κλείσιμο των τραπεζών, ένας χρόνος από το ορόσημο του διχασμού των ελλήνων σε ένα δημοψήφισμα που δεν χρειάζονταν. Το πληρώσαμε με τρεις χιλιάδες επιχειρήσεις που κλείνουν κάθε μέρα προσθέτοντας χιλιάδες ανέργους. Το πληρώσαμε με 21 δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα από την ανάπτυξη της χώρας, δηλαδή πέντε χιλιάδες ευρώ χαμένα από κάθε οικογένεια. Το πληρώσαμε με δεκάδες δισεκατομμύρια χαμένα για το τραπεζικό σύστημα. Πάνω απ' όλα όμως το πληρώνουμε με την χαμένη εμπιστοσύνη η οποία είναι στο μηδέν. Κανείς δεν πιστεύει τον πρωθυπουργό. Η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος είναι στο ναδίρ και όλα αυτά χωρίς να ειπωθεί ούτε μία συγνώμη. Αρνούνται στην πράξη το αίτημα για εξεταστική επιτροπή. Γιατί άραγε; Δεν θέλουν τη διαφάνεια; Δεν θέλουν την δικαιοσύνη; Η απάντηση είναι προφανής.

  Μήπως στην... απάντηση εμπεριέχεται και η απλή αναλογική;
Στην παρούσα κατάσταση το σύστημα της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, είναι ένα τραγικό πολιτικό λάθος του πρωθυπουργού με σοβαρές επιπτώσεις στη χώρα. Το επιχείρημα ότι πάμε στην απλή αναλογική γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας δεν στέκει. Κυβερνήσεις συνεργασίας έχουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με το σημερινό εκλογικό νόμο που δίνει πρόσθετες 50 έδρες στο πρώτο κόμμα. Η απλή αναλογική με τους υπάρχοντες η παρομοίους  συσχετισμούς θα οδηγήσει στην συνεργασία των δύο πρώτων κομμάτων. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό σημαίνει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ...

Μα κάτι τέτοιο δεν θα ευνοήσει έναν μεγάλο συνασπισμό;
Σ' αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν συνθήκες περαιτέρω ενίσχυσης της Χρυσής Αυγής κι αυτό δεν πρέπει να γίνει. Είναι ένας τακτικισμός που παραπέμπει σε αντιδεξιές αναλύσεις της δεκαετίας του '80 που δεν έχουν καμία επαφή με τις σημερινές ανάγκες της χώρας και την πραγματικότητα. Σήμερα στην κοινωνία το μόνο μέτωπο που υπάρχει είναι το αντί ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα εκφραστεί στις εκλογές σε κάθε περίπτωση. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει συνένοχους απ' τη σημερινή αντιπολίτευση στις μεθοδεύσεις της.

  Γιατί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γιατί τώρα;
Γιατί απλά είναι ο πιο μορφωμένος έλληνας πολιτικός που μπορεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο την οικονομία, να φέρει επενδύσεις, να μειώσει την φορολογία, να κάνει την Παιδεία μας ανταγωνιστική, να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, να ξαναδώσει ελπίδα. Είναι ο πολιτικός που απευθύνεται στους ανθρώπους του μέτρου και της λογικής, ο πολιτικός που κάνει υπερβάσεις γιατί θέλει να ενώσει όλους τους Έλληνες. Ειλικρινής και αξιόπιστος. Είναι ο άνθρωπος που ξέρει να ακούει το λαό και να προξενήσει ένα θετικό σοκ στην οικονομία βασισμένο στην εμπιστοσύνη που θα δημιουργήσει.

Όλα αυτά τα δέχομαι, αλλά πως εσείς που φθάσατε σ' ένα τόσο υψηλό επίπεδο στον ανταγωνιστικό χώρο των δημοσκοπήσεων και της  πολιτικής ανάλυσης ρισκάρετε την αξιοπιστία σας ταυτιζόμενος με έναν πολιτικό;
Για να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική χρειάζεται η αξιόπιστη και έγκυρη ανάλυση της πραγματικότητας. Μία πλήρης συσχέτιση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και ερευνητικών δεδομένων και στη συνέχεια η κατάλληλη σύνθεση και επιλογή αποφάσεων. Επομένως η αξιοπιστία είναι προϋπόθεση, είναι ο σταθερός κανόνας και σε αυτή την περίοδο. Απλώς επιλέξαμε αυτή η συνεργασία να είναι γνωστή, για λόγους ηθικής, διαφάνειας και δεοντολογίας. Τόσο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας όσο και δικής μου.

Σύμφωνοι, αυτό όμως δεν σας κάνει ευάλωτο στις επιθέσεις από πολλές πλευρές;
Έχω συνηθίσει στη ζωή μου, από μικρό παιδί,  να αντιμετωπίζω τα εμπόδια. Ακούω όλες τις απόψεις γιατί δεν είμαι δογματικός και κάνω αυτό που θεωρώ σωστό σε σχέση με την αποστολή που έχω αναλάβει. Άλλωστε δική μου επιλογή είναι.

Ενδιαφέρουσα και ειλικρινής η προσέγγιση, αλλά υψηλού ρίσκου...
Κοιτάξτε είναι η συνέχεια μιας πολύ πετυχημένης και δημιουργικής συνεργασίας μας την τρίμηνη περίοδο για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε γνωρίζετε ότι μου αρέσουν οι τολμηρές αποφάσεις.

Ο στρατηγικός στόχος της διεύρυνσης θα απειλήσει την ενότητα;
Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι άλλωστε η απαίτηση και του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει ότι θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα την ανανέωση και τη διεύρυνση της παράταξης. Στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου θα είναι η παράταξη όλων των ελλήνων.

Πριν κλείσουμε αυτή τη συζήτηση θα ήθελα να μια εκτίμηση για τις επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα μας το Brexit.
Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι συνέπειες του Brexit. Είμαστε σε μια εποχή που για διάφορους λόγους κυριαρχούν οι αντισυστημικές εκλογικές συμπεριφορές. Αμφιβάλλω ιδιαίτερα ωστόσο για το πόση σχέση έχουν οι αιτίες αυτής της επιλογής των Βρετανών, με τα επιχειρήματα όσων στην Ελλάδα επιθυμούν την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη. Μην ξεχνάτε ότι η μεγάλη Βρετανία έχει μόλις 5% ανεργία, έχει δικό της νόμισμα και ως τώρα υποδεχόταν εκατομμύρια ανθρώπους για σπουδές και δουλειά. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σίγουρα μεγάλα προβλήματα, μεγάλες αντιθέσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσει ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει σταθερότητα και ειρήνη στην Ευρώπη...

Σ' αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη...
Ακριβώς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει υπόθεση των λαών της. Δεν πρέπει να φοβηθούμε τον ουσιαστικό διάλογο και την απόφαση των ίδιων των ευρωπαίων πολιτών. Ό,τι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους το επιβάλλουν, το απορρίπτουν. Αντιθέτως ό,τι αισθάνονται ότι το επιλέγουν, το υποστηρίζουν. Άρα χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία για μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτεςκαι τις ανάγκες τους ,Πιο δημοκρατική ,Πιο ενωμένη πολιτικά και ταυτόχρονα με σεβασμό και στις εθνικές ταυτότητες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.