Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Τρομοκρατία και εξτρεμισμός υπήρξαν αντικείμενο συζητήσεων του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τους Ιρανική ηγεσία στην Τεχεράνη- Το απέκρυψε πλήρως το Μαξίμου.

Πηγή: nonpapernews-
Του Νίκου Αθηναίου
Σύμφωνα με τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων και ΜΜΕ εκτός από τα τρία «Μνημόνια Συναντίληψης» που υπέγραψαν Ελλάς και Ιράν, το θέμα της «τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού» αποτέλεσε αντικείμενο συνομιλιών του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τεχεράνη. Η Κυβέρνηση απέκρυψε την πτυχή αυτή προφανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης,
σε μια εποχή κατά την οποία το αναδιπλούμενο Ιράν, παρά το παρελθόν του, ταυτίζεται με τη σκληρή στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ε.Ε. και ειδικότερα της Γερμανίας κατά της σύγχρονης μάστιγας τρομοκρατίας (με στρεβλά στοιχεία θρησκευτικού φανατισμού).
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο FNA μετέδωσε ότι ο Ανώτατος Ιρανός Ηγέτης Σαίντ Αλί Χαμενέι επέκρινε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του τη Δευτέρα το απόγευμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα τις «δυτικές χώρες επειδή ακολουθούν τα χνάρια των ΗΠΑ όταν ασχολούνται με διεθνή θέματα. Η κριτική αφορά την Ευρώπη η οποία αντίθετα με το παρελθόν δεν έχει ανεξαρτησία έναντι των ΗΠΑ» και οι χώρες αυτές θα πρέπει να ξεπεράσουν αυτή τους την αδυναμία», είπε. Ο κ. Χαμενέι, σύμφωνα με την ίδια ανταπόκριση, υπέδειξε «κάποιες δυτικές χώρες [δεν κατονομάζονται] για την υποστήριξη που παρέχουν στους τρομοκράτες στη Συρία, και πρόσθεσε: «Η τρομοκρατία είναι επικίνδυνο φαινόμενο το οποίο μπορεί να ελεγχθεί αν αντιμετωπιστεί σοβαρά, αλλά δυστυχώς κάποιοι είτε άμεσα είτε έμμεσα βοηθούν τα τρομοκρατικά ρεύματα».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας σύμφωνα πάντα με το FNA, είπε - σε σχέση με τη συριακή κρίση - ότι «ελπίζω πως θα μπορούσαμε να δούμε θετικές εξελίξεις στο συριακό θέμα γιατί η κρίση αυτή έχει ανθρωπιστικές παρενέργειες καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδος, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των τρομοκρατών».
Σύμφωνα με το IRNA κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο του Ιράν κ. Εσχάκ Τζαχανγκρινί στην Τεχεράνη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «μπορεί να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα σε μια ασταθή περιοχή». Ο κ. Τζαχανγκρινί υπογράμμισε ότι «Ελλάς και Ιράν είναι σε θέση να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για να παρεμποδίσουν τη βία στον κόσμο και να βοηθήσουν να επικρατήσει διαρκής ειρήνη». Πρόσθεσε ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δεν είναι εφικτή αν αγνοηθεί ο ρόλος του Ιράν».
Από την πλευρά του ο Ιρανός Πρόεδρος κ. Χασάν Ροχανί αναφέρθηκε στην «ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ιράν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και παρατήρησε ότι «χρειάζεται γι'αυτό μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από πλευράς της διεθνούς κοινότητας». «Δυστυχώς», συνέχισε ο κ. Ροχανί - όπως μετέδωσε το IRNA – παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, κάποιες δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν επιδείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα για διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και στη φάση αυτή ορισμένες χώρες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων συμφερόντων». Ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι το Ιράν είναι έτοιμο για περισσότερες διαβουλεύσεις και μεγαλύτερη συνεργασία με την ΕΕ και την Ελλάδα στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Είπε ακόμα ότι κάποιες χώρες [μη κατονομαζόμενες στην ανταπόκριση] που χρησιμοποιούν τους τρομοκράτες ως βασικό εργαλείο [για την επίτευξη των στόχων τους] θα πρέπει να πεισθούν ότι η χρήση αυτή «είναι λάθος και άχρηστη και η τρομοκρατία θα πλήξει τα δικά τους συμφέροντα στο τέλος». Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προσπαθήσει να κόψει τα κανάλια μέσω των οποίων τροφοδοτεί τους τρομοκράτες με χρήματα και πολεμοφόδια, κατέληξε ο κ. Ροχανί.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν για τους τομείς της τρομοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και διατηρούν το Ιράν στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Ρεπουμπλικάνοι διαμαρτύρονται στις ΗΠΑ ότι η άρση των οικονομικών κυρώσεων από την κυβέρνηση Ομπάμα θα επιτρέψει στο Ιράν να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία πιο εύκολα. Πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αυστηρότερους όρους για την απόκτηση βίζας από εκείνους που ταξιδέψει στο Ιράν, Συρία, Ιράκ και Σουδάν από το Μάρτιο του 2011 που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, καθώς και για εκείνους που έχουν διπλή υπηκοότητα με τις τέσσερις αυτές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.