Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Mέγα δίδαγμα.. Άγονη η υπεροπλία των 40 βουλευτών –από τους 75- υπέρ του Μεϊμαράκη. Έπεσαν έξω και δεν πέτυχαν πρωτιές στους νομούς τους και μάλιστα άνετες, όπως υπολόγιζαν. Ποιοί και ποιές είναι..

Μέγα δίδαγμα.. Άγονη η υπεροπλία των 40 βουλευτών –από τους 75- υπέρ του Μεϊμαράκη. Έπεσαν έξω και δεν πέτυχαν πρωτιές στους νομούς τους και μάλιστα άνετες, όπως υπολόγιζαν. Ποιοί και ποιές είναι..
Πηγή:nonpapernews.gr
Ακόμα και σε περιοχές, που ο Μεϊμαράκης ήλθε πρώτος, τελικά ο Μητσοτάκης κατόρθωσε να αυξήσει κατά πολύ- μέχρι διπλασιασμού- τις ψήφους που έλαβε στις 20 Δεκεμβρίου.
Πολλά τα διδάγματα από τις εκλογές του δεύτερου γύρου στη Νέα Δημοκρατία. Πολλαπλές οι διαψεύσεις σεναρίων, όπως η παντοδυναμία των καραμανλικών,
οι θαυματουργές ευλογίες του Κώστα Καραμανλή ,το μεγάλο βάρος δήθεν του κομματικού μηχανισμού, Και επιπλέον η πλήρης ανατροπή του ρόλου των βουλευτών της ΝΔ καθόλου πανίσχυρων. Από τους 75 ,οι 40 τάχθηκαν ανοικτά η με τοπικούς παραγοντισμούς υπέρ της υποψηφιότητας του Ε. Μειμαράκη. Απέτυχαν να επηρεάσουν τα πράγματα και να κατευθύνουν στελέχη και οπαδούς, που έδειξαν αυτονομία και ελευθερία στις επιλογές τους.
Μέγα το πολιτικό δίδαγμα σχετικά. Άγονη αποδείχθηκε η υπεροπλία των 40 βουλευτών –από τους 75- υπέρ του Μεϊμαράκη. Έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους και δεν πέτυχαν πρωτιές στους νομούς του και μάλιστα άνετες ,όπως υπολόγιζαν.
Έτσι, ακόμα και σε περιοχές, που ο Μεϊμαράκης ήλθε πρώτος, τελικά ο Μητσοτάκης κατόρθωσε να αυξήσει κατά πολύ- μέχρι διπλασιασμού- τις ψήφους που έλαβε στις 20 Δεκεμβρίου. Με πρώτη περίπτωση τον νομό Σερρών.
- Για αρκετό καιρό μέχρι την κοινή εμφάνιση με τα Θεοφάνεια ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρέμενε ανεκδήλωτος και σιωπηλός, ζυγίζοντας προφανώς αν πρέπει να πάρει δημόσια θέση στην κούρσα της διαδοχής ή όχι, καθώς, καθώς δεχόταν αντικρουόμενες εισηγήσεις. Ορισμένοι συνεργάτες του, όπως ο κ. Μ. Βορίδης και η κ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, εκτίμησαν ότι θα πρέπει να πάρει θέση υπέρ του κ. Κ. Μητσοτάκη. Άλλοι , όπως ο βουλευτής Τρικάλλων Σκρέκας φέρονται να μεταστράφηκαν υπέρ του Μειμαράκη, μετά από πίεση της ομάδας των νεοκαραμανλικών. Άλλοι , ιδιαίτερα βουλευτές από τη Βόρειο Ελλάδα, έκριναν ότι σε μία τέτοια επιλογή υπέρ του Κυριάκου, το ρήγμα στις σχέσεις του Τζιτζικώστα με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κων. Καραμανλή (και τον Αχιλλέα) θα ήταν πλέον αγεφύρωτο, με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τη μελλοντική του πορεία. Όμως τελικά ο περιφερειάρχης δεν φοβήθηκε μια νέα αναμέτρηση με τον νεοκαραμανλισμό. Το απέδειξε η κοινή εμφάνιση με Μητσοτάκη και Γεωργίτση στην τελετή των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη.
Η χαμηλή εκλογική επίδοση του κ. Τζιτζικώστα είχε προκαλέσει μια κάποια αμηχανία και ρωγμές μεταξύ των βουλευτών που εξαρχής στήριξαν την υποψηφιότητά του. Με σταθερή επιλογή αποδείχθηκαν οι Μάκης. Βορίδης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Σίμος. Κεδίκογλου που είχαν ήδη ταχθεί στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη. Το ίδιο και ο βοιυλευτής Ηρακλείου κ. Λ.ευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε κρατήσει ουδέτερη στάση. Άλλοι, όπως οι κ. Ανδρέας Κατσανιώτης φέρονται να έχουν αποφασίσει να μην εμπλακούν τουλάχιστον φανερά στον δεύτερο γύρο, αλλά φέρονται μαζί με άλλους , όπως οι κ. Σκρέκας, Χρ. Κέλλας και Νότης Μηταράκης επέλεξαν σταθερά τον Ευαγ. Μειμαράκη.
Ο ίδιος κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε με θέρμη τη δημόσια στήριξη της υποψηφιότητάς του από τον κ. Γεωργιάδη, καθώς παρά τις διαφορετικές πολιτικές αναφορές θεωρεί τον πρώην υπουργό αξιόμαχο και αποτελεσματικό πολιτικό. Σε αντίθεση με τον παλαίμαχο πατέρα του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, βαρώνο του καραμανλισμού ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τάχθηκε καθαρά υπέρ της υποψηφιότητας του Κυριάκου. Ήταν από ολίγους βουλευτές της Β' Αθηνών
Όπως και στον πρώτο γύρο, ο κ. Μεϊμαράκης μπήκε στην τελική ευθεία με τη στήριξη της πλειονότητας των καραμανλικών στελεχών όπως και των μελών της Κ.Ο. Υποστήριξη που δεν εξαργυρώθηκε σε λαϊκές ψήφους.
Υπέρ Μεϊμαράκη άγονη υποστήριξη των 40
Στο πλευρό του αποτυχόντος υποψήφιου βρέθηκαν από τον πρώτο γύρο μεταξύ άλλων οι κ. Γ. Ανδριανός, Μαρία Αντωνίου, Φωτ. Αραμπατζή, Γ. Βαγιωνάς, Γ. Βλάχος, Απ. Βεζυρόπουλος, Σοφία Βούλτεψη, Γ. Βρούτσης, Γερ. Γιακουμάτος, Θ. Δαβάκης, Αν. Δημοσχάκης, Θ. Καββαδάς, Ν. Κακλαμάνης, Στ. Καλαφάτης, Αννα Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Κ. Κατσαφάδος, Μ. Κόνσολας, Κ. Κοντογιώργος, Κ. Κουκοδήμος, Γ. Κουμουτσάκος, Δ. Κυριαζίδης, Χρ. Μπουκώρος, Θ. Μπούρας, Β. Οικονόμου, Ν. Παναγιωτόπουλος, Γ. Πλακιωτάκης, Μ. Σαλμάς, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Τασούλας, Κ. Τζαβάρας, Γ. Τραγάκης, Κ. Τσιάρας και Μάξιμος Χαρακόπουλος κ.α.
Μεγάλη πλειοψηφία από τους βουλευτές ης Β Αθηνών, από μεγάλους νομούς και πολλές περιοχές της Μακεδονίας. Ο παράγοντας «ανανέωση» εκφράστηκε όχι μόνο με ηλικιακά αλλά και με πολιτικά κριτήρια, όπως η αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα, τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το Τρίτο Μνημόνιο της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.
Τον κ. Μεϊμαράκη στήριξε ματαίως επίσης ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας, στη Β', Αθηνών, ενώ από την Α' Αθηνών εκφράστηκαν ανοικτά υπέρ του ο  «μπροστάρης» Νικήτας Κακλαμάνης, λιγότερο μαχητική η Όλγα Κεφαλογιάννη, χωρίς να έχει εκτεθεί, όπως και ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης. Για τον κ. Μεϊμαράκη έδωσε μάχη και ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα., βουλευτής Σερρών (όπου ο Μητσοτάκης διπλασίασε τις ψήφους του, ερχόμενος ελάχιστα δεύτερος) και οι Ευρωβουλευτές Βόζεμπεργκ, Κεφαλογιάννης και Ζαγοράκης. Κύρτσος και Σπυράκη τάχθηκαν εξαρχής υπέρ του Κυρ,. Μητσοτάκη.. Εντυπωσιακή η προτίμηση στον Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, παρά την πολεμική του Κ. Καραμανλή, του Καφαντάρη αλλά και της Έλενας Ράπτη.
Δεν ήταν μόνο περισσότεροι οι βουλευτές που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη αλλά και οι περισσότεροι πολιτευτές, ανάμεσά τους οι Ευρ. Στυλιανίδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος Αν. Λυκουρέντζος, Ιορδάνης. Τζαμτζής, Μιχ. Χαλκίδης, Λ. Τσαβδαρίδης, Κώστας Μαρκόπουλος, Φεβρωνία Πατριανάκου κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.