Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΝΔ: Την Κυριακή τελειώνει η αβεβαιότητα, αλλά αρχίζουν τα δύσκολα…

Πηγή:liberal.gr-Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Με την εκλογή Προέδρου τελειώνει μεταξύ άλλων και η περίοδος "χάριτος" που κατά μία έννοια είχε παρασχεθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακριβώς επειδή η μεταβατική κατάσταση στην οποία βρέθηκε μετά τον Σεπτέμβριο δικαιολογούσε και τα εμφανή αντιπολιτευτικά της ελλείμματα. Από Δευτέρα όμως, με νέα ηγεσία, στην οποία θα έχουν επενδυθεί και σημαντικές προσδοκίες, η ΝΔ θα βρίσκεται και εκείνη αντιμέτωπη με τις πραγματικές αντιπολιτευτικές προκλήσεις.

Το ερώτημα δεν είναι φυσικά πόσο σκληρή αντιπολίτευση θα ασκήσει! Δεν υφίσταται καν τέτοιο δίλημμα όταν έχει απέναντί της μία κυβερνητική πολιτική που η ίδια καταγγέλλει ότι έχει σωρεύσει δεινά στην οικονομία και έχει δημιουργήσει ανάγκες επώδυνων μέτρων που πέρυσι τέτοια εποχή δεν υπήρχαν. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει; Η ΝΔ είναι κόμμα που διακηρύττει σε όλους τους τόνους την πίστη του στην ανάγκη της χώρας για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Και η αλήθεια είναι πως η σημερινή κυβέρνηση, όσο και αν περιπλανήθηκε νωρίτερα σε μονοπάτια "ηρωικής αντίστασης" στους θεσμούς, με κόστος βαρύ για τη χώρα, υιοθέτησε τελικά το δρόμο του ρεαλισμού και κινείται πλέον σε κατεύθυνση υλοποίησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές. Έστω απρόθυμα και χωρίς να πιστεύει στην χρησιμότητα πολλών από τις πολιτικές που της επιβλήθηκαν.  
Η νέα ηγεσία της ΝΔ θα κριθεί από τους πολίτες όχι μόνο από την ένταση της αντιπολιτευτικής φωνής, αλλά και από την στάση της απέναντι στην υλοποίηση ανειλημμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. Όχι μόνο από την άρνησή της να αποδεχθεί περικοπές, φόρους και γενικώς υφεσιακά μέτρα, αλλά και από τις αντιπροτάσεις που η ίδια θα καταθέτει, καθώς και από την πειστικότητα που αυτές θα έχουν. Εάν η διάθεση για σκληρή αντιπολίτευση παρασυρθεί από τις σειρήνες του "όχι σε όλα" -  που είναι πάντοτε ελκυστικές για όσους αποκτούν και το  δημοσκοπικό προβάδισμα που είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει η ΝΔ λόγω δυναμικής από την εκλογή νέας ηγεσίας - μπορεί να λειτουργήσει  εις βάρος του εποικοδομητικού της χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό το έζησε, νομίζουμε, και η ίδια έχοντας απέναντί της τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα αποτελούσε μήνυμα αισιοδοξίας εάν και εκείνη επέλεγε να τον "πληρώσει" με το ίδιο… νόμισμα!
Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι τον διαχωρισμό ανάμεσα στην σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στις υφεσιακές και στην εποικοδομητική στάση στις μεταρρυθμιστικές πολιτικές, τον έχουν κάνει με σαφή τρόπο κατά την προεκλογική περίοδο και οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι. Αλλά το πώς θα τον εξειδικεύουν στην πράξη αποτελεί πρόκληση για την αξιοπιστία της ΝΔ. Και θα κριθεί από αυτή! Γιατί αν κάτι έχει σίγουρα αποκομίσει η ελληνική κοινωνία από την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, που σαν αποκορύφωμα είχε την διάψευση των ελπίδων που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015, είναι ότι πρέπει να κρατά μικρό καλάθι όταν ακούει πολλά περί "επαναδιαπραγμάτευσης", "αλλαγής πολιτικών" που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, "πολέμου στην σκληρή λιτότητα" κ.ο.κ! Έχει αποδειχθεί ότι οι αλλαγές στο μίγμα πολιτικής, ακόμη και όταν είναι προδήλως αναγκαίες, όπως συνέβη και το 2012, δεν γίνονται άμεσα.  Μόνο βήμα- βήμα και αφού με πολύ κόπο αποκαθίσταται η σχέση αξιοπιστίας. Κάτι που δεν συμβαίνει από την μία ημέρα, ούτε καν από τον έναν… μήνα στον άλλο!
Ο αντιπολιτευτικός δρόμος της ΝΔ δεν θα είναι λοιπόν εύκολος. Ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τα επώδυνα μέτρα, θα βρεθεί όχι μόνο εκείνος, αλλά και η ίδια μπροστά σε μία δύσκολη πραγματικότητα. Τι θα κάνει; Και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας λένε σταθερά όχι σε κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι σε οικουμενικές λύσεις. Οπότε, τι; Εκλογές;
Δεν θα σταθούμε στο εάν είναι έτοιμη ή όχι η ΝΔ να κυβερνήσει, όσο και εάν το θέμα ετέθη τις τελευταίες ημέρες στον εσωκομματικό διάλογο. Δεν μπορεί να μην διερωτηθούμε όμως  τι μπορεί να φέρει η επομένη των εκλογών, έστω με πρώτο κόμμα τη ΝΔ; Δεν θα είναι πλέον εκείνη που θα πρέπει να περάσει Ασφαλιστικό; Που θα πιέζεται για το αγροτικό; Που θα πρέπει να υλοποιήσει πολλές επώδυνες πολιτικές ή που για να αποφύγει κάποιες εξ’ αυτών θα πρέπει να βρει ισοδύναμα που θα είναι πειστικά και στους δανειστές; Και θα πρέπει αυτά να τα κάνει όχι με όρους Ιανουαρίου 2015 που ήταν σαφώς καλύτεροι, αλλά με όρους παρούσας κατάστασης στην οικονομία.  Και με τον… λογαριασμό να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο λόγω επιπτώσεων που προκαλούν στη οικονομία οι ίδιες οι εκλογές. Δύσκολες αναμφίβολα εξισώσεις που η λύση τους δεν εξαρτάται, δυστυχώς, μόνο από τις προθέσεις των κυβερνώντων.
Τη Κυριακή τελειώνει λοιπόν για τη ΝΔ η αβεβαιότητα. Αλλά αρχίζουν σε πολλά πεδία τα δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.