Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΝΔ: Μια μονομαχία με καυτή εξέδρα

ΝΔ: Μια μονομαχία με καυτή εξέδρα
Πηγή ΤΑ ΝΕΑ- Γράφει ο Νασόπουλος Διονύσης 

Η διεκδίκηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς οι συμμαχίες που θα σχηματιστούν θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα στο κόμμα

Θεματοφύλακες της πολιτικής κληρονομιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή ή δημιουργία ενός ρεύματος δημιουργικής ανανέωσης; Τα κεντρικά διλήμματα έχουν προβληθεί ήδη, εκατέρωθεν, και πάνω σε αυτά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούν να χτίσουν μια νέα στρατηγική που θα αναδείξει στις 10 Ιανουαρίου τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ.

Το σχέδιο προσέγγισης των 404.078 γαλάζιων ψηφοφόρων είναι προφανές ότι σε ελάχιστα σημεία συμπίπτει - εν πολλοίς, οι δύο μονομάχοι απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό, με την προσδοκία ότι είναι το δικό τους που πλειοψηφεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Δείχνει αντιφατικό ότι για πολλούς νεοδημοκράτες, που ανακαλύπτουν σήμερα ότι Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη τους χωρίζουν περισσότερα από όσα τους ενώνουν, οι δύο υποψήφιοι ήταν μέχρι τις κάλπες του πρώτου γύρου οι πιθανότεροι σύμμαχοι: εκκινούσαν από μια κοινή εκλογική πελατεία στη Β' Αθήνας, απέφυγαν προεκλογικά μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ τους - ο Μεϊμαράκης μάλιστα είχε φροντίσει να δώσει γραμμή υπέρ Κυριάκου εάν εκείνος είχε βρεθεί εκτός παιχνιδιού. Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ωστόσο, και οι δύο κινούνται ως εκπρόσωποι δύο διαφορετικών κόσμων.
  
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ. Το βέβαιο είναι ότι δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία: η διαφορά των 11,3 μονάδων του πρώτου γύρου δίνει προβάδισμα στον Μεϊμαράκη, που για να το υπερκεράσει ο Μητσοτάκης θα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες μιας μεγάλης εσωκομματικής ανατροπής.

Προς την κατεύθυνση αυτή επιχειρεί να στρέψει εναντίον του αντιπάλου του το 60% της γαλάζιας βάσης που έκανε άλλη επιλογή, αλλά αρκετοί στο γαλάζιο στρατόπεδο αμφιβάλλουν αν το χαρτί της ανανέωσης μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ισχυρό για να καθοδηγήσει ένα εκλογικό σώμα με μέσο όρο ηλικίας τα 55-56 χρόνια.

Από την άλλη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν αφήνει αμφιβολία ότι και στον δεύτερο γύρο θα σηκώσει ψηλά το χαρτί του καραμανλισμού - στην παρακαταθήκη του ιδρυτή του κόμματος, άλλωστε, καθώς και στις παραδοσιακές αξίες του κόμματος εστίασε και στο χθεσινό μήνυμά του για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Σε κάθε περίπτωση, η προίκα του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αδωνη Γεωργιάδη θα καθορίσει τον τελικό αποτέλεσμα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας περνά φάση περισυλλογής και αμφιταλαντεύεται αν θα πάρει καθαρή θέση για τον δεύτερο γύρο ή αν θα κινηθεί σε ζώνη ουδετερότητας.

Στους συνομιλητές του πάντως προβάλλει την ανάγκη της ανανέωσης, δείχνοντας εμμέσως προς την κατεύθυνση Μητσοτάκη. Ο Γεωργιάδης βγήκε ανοιχτά υπέρ του Κυριάκου, πρωτίστως επειδή θεωρεί ότι ο ρόλος του την επόμενη ημέρα θα είναι περιορισμένος αν επικρατήσει ο Μεϊμαράκης και αναδειχθεί μια κυριαρχία των καραμανλικών. Είναι προφανές ότι θα ήθελε να κατοχυρώσει το δικό του 11,4% και στο μετεκλογικό τοπίο.  
  
ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ. Αλλά δεν είναι ο μόνος που ψάχνει τη νέα θέση του μέσα από τις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου. Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επέλεξε ρόλο σιωπηλού πρωταγωνιστή και όχι παρατηρητή της εκλογικής μάχης, παραμένει αταλάντευτα στη γραμμή στήριξης του Μεϊμαράκη και το κλίμα αυτό διαχέεται σε όλη την καραμανλική πτέρυγα.

Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η καραμανλική υπεροπλία στην ευρύτερη Κεντροδεξιά, ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι με την ίδια στόχευση θα κινηθεί και ο Προκόπης Παυλόπουλος από το Προεδρικό Μέγαρο, διατηρώντας ανοιχτούς και τους διαύλους του Μεγάρου Μαξίμου με την Παναγή Κυριακού. Ετσι κι αλλιώς, η καταψήφιση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει ξεχαστεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα από την ίδια διακριτική απόσταση που κράτησε και στον πρώτο γύρο, ενισχύοντας τον Μεϊμαράκη. Η προοπτική μιας στροφής που θα την έφερνε κοντά στον Κυριάκο δεν προκρίνεται, παρά τις ενδοικογενειακές πιέσεις.

Μια εξήγηση είναι ότι έτσι προστατεύεται και ο Βενιαμίν της οικογένειας, καθώς η εικόνα της Ντόρας ως στήριγμα του Μεϊμαράκη προσθέτει σε μια δική του αιρετική καμπάνια. Η «τοξικότητα» του Μάκη Βορίδη είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο στο επιτελείο Μητσοτάκη δεν θα επιθυμούσαν ο πρώην υπουργός να προστεθεί ανοιχτά στην ομάδα στήριξης της υποψηφιότητάς του. Αρκεί η δημόσια συμμαχία με τον Γεωργιάδη - και αυτό το αντιλαμβάνεται και ο Βορίδης, διατηρώντας μια αναγκαία απόσταση.
   
ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΑΜΑΡΑ. Με την ίδια διακριτικότητα προεξοφλείται ότι θα κινηθεί και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται απέναντι στον Μεϊμαράκη. Οι περισσότεροι σαμαρικοί - που είχαν διαμοιραστεί μεταξύ Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, με εξαίρεση τον Φαήλο Κρανιδιώτη - θα πάρουν πιο καθαρή θέση υπέρ του Κυριάκου, κυρίως γιατί η μάχη των γαλάζιων συστημάτων τούς αναγκάζει να διαφυλάξουν τον δικό τους ζωτικό χώρο απέναντι στους καραμανλικούς. Επιπλέον το έργο της διακυβέρνησης Σαμαρά, που αποτελεί και το βασικό όπλο της σαμαρικής ομάδας, μπορεί να στηριχθεί επαρκώς από τον Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τον «υπονομευτή» Μεϊμαράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.