Εν μέσω ενός νέου κύκλου πολιτικής και
οικονομικής αστάθειας, που γεννά σενάρια κυβερνητικής ανασύνθεσης και
οικουμενικών λύσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγείται
αύριο στην εκλογή νέας ηγεσίας, χωρίς ωστόσο ουδείς να μπορεί να
διαβεβαιώσει ότι αυτή η διαδικασία θα ανοίξει τον δρόμο για την
οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ. και, συνεπώς, την
ανάδειξή της σε εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά στα 41 χρόνια της ιστορίας της που τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα αναδείξουν τα μέλη του κόμματος ή για την ακρίβεια όσοι προσέλθουν αύριο στα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια, προκειμένου να εγγραφούν στο κόμμα και να ψηφίσουν. Τις κλειστές πόρτες και τους «μηχανισμούς» του παρελθόντος, όταν οι πρόεδροι εκλέγονταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή το Συνέδριο, διαδέχτηκαν με την «ανοικτή διαδικασία» άλλοι, ευρύτεροι «μηχανισμοί» κινητοποίησης μεγάλου αριθμού κομματικών στελεχών. Η αποτελεσματικότητα αυτών σε συνδυασμό με τον κομματικό πατριωτισμό των απλών ψηφοφόρων, δεν αποκλείεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.
Στην κούρσα, που ξεκίνησε την επομένη της εκλογικής ήττας του Σεπτεμβρίου, δεν κρίνεται μόνον το πρόσωπο αυτού που θα ηγηθεί του κόμματος, αλλά και οι εσωκομματικές ισορροπίες και το στίγμα που αυτό θα προβάλλει εφεξής έναντι των επιλογών της κυβέρνησης Τσίπρα.
Διόλου τυχαία, τις τελευταίες ημέρες της κούρσας, η στάση της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατέστη βασικό αντικείμενο αντιπαράθεσης. Η προεκλογική επιλογή του κ. Ευ. Μεϊμαράκη να εκπέμψει συναινετικό μήνυμα επικρίθηκε από τους κ. Αδ. Γεωργιάδη και Κυρ. Μητσοτάκη και αποτέλεσε «όπλο» στα χέρια του κ. Απ. Τζιτζικώστα που κατηγόρησε τον νυν πρόεδρο ως «εκλεκτό» του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού και η ένταση της εσωκομματικής μάχης έχουν στρέψει τους διεκδικητές της ηγεσίας, τα κορυφαία στελέχη και το γαλάζιο ακροατήριο σε πιο σκληρές θέσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που έχει προκαλέσει και την ανησυχία των διεθνών συνομιλητών της Ν.Δ. και δη των «αδελφών» κομμάτων του ΕΛΚ.
Προβλέψεις για το αποτέλεσμα είναι παρακινδυνευμένες, καθώς το εκλεκτορικό σώμα (ο αριθμός και τα πολιτικά χαρακτηριστικά όσων ψηφίσουν) παραμένει άγνωστο. Με αυτή την υποσημείωση ως προς την ακρίβειά τους, πάντως, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη να έχει σαφές προβάδισμα ενώ, ανάλογα με τον δημοσκόπο, οι κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης είχαν τις καλύτερες πιθανότητες για τη δεύτερη θέση. Τυπικά εάν ο πρώτος δεν εξασφαλίσει το 50% + 1 των ψήφων θα απαιτηθεί και νέα εκλογική αναμέτρηση, μεταξύ των δύο επικρατέστερων, την επόμενη Κυριακή. Ωστόσο, εάν ο πρώτος εξασφαλίσει ένα υψηλό ποσοστό και σημαντική, διψήφια διαφορά από τον δεύτερο, οι πιθανότητες μιας πολιτικής συμφωνίας είναι ισχυρές.
Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Μήνυμα ενότητας και συνέχειας
«Με Μεϊμαράκη το όνομα θα παραμείνει Νέα Δημοκρατία. Ερχεται από το ’74 και θα πάει μακριά αυτό το κόμμα. Εγώ θέλω να σας δηλώσω ότι το κόμμα θα οδηγηθεί με εμένα σε συνέδριο την άνοιξη και εκεί όλοι μαζί θα αποφασίσουμε να ξαναφέρουμε τον πυρσό, να ανάψουμε τη δάδα της Ν.Δ., να γυρίσουμε στις ρίζες μας κι από τις ρίζες να προχωρήσουμε εμπρός, για να βγούμε και να συναντήσουμε την ελληνική κοινωνία». Καθώς οι υπόλοιποι υποψήφιοι προτείνουν, με διαφορετικούς τόνους είναι η αλήθεια, ριζικές αλλαγές, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης απευθύνεται στο... κύριο ένστικτο των παραδοσιακών ψηφοφόρων στέλνοντάς τους μήνυμα ενότητας και συνέχειας.
Ο, από τις 5 Ιουλίου, πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε τις συνεντεύξεις, απευθύνθηκε αποκλειστικά σε κομματικά ακροατήρια και αρνήθηκε να εμπλακεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση, υπογραμμίζοντας πως «δε θα συμβάλλω με τη δική μου συμπεριφορά σε τριβές». Είχαν, βεβαίως, προηγηθεί οι ομηρικές μάχες στο εσωτερικό του κόμματος, με στόχο τον γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκο, ενώ στις ομιλίες του κάνει λόγο για πλήρη οργανωτική διάλυση της Ν.Δ., αποδίδοντας και σε αυτήν το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μεϊμαράκης επισημοποίησε τελευταίος την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία, την ίδια ώρα που τουλάχιστον οι κ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας είχαν διανύσει τα μισά της προεκλογικής τους εκστρατείας. Εχοντας «αναγνώσει» εγκαίρως το πλεονέκτημα που του έδιδε ο ρόλος του ως εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος, εκμεταλλεύτηκε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, από το βήμα της Βουλής, σκληραίνοντας σταδιακά τη στάση του απέναντι στον κ. Τσίπρα. Οπως ανέφερε και ο ίδιος, προ δύο ημερών στο Μαρούσι, υπήρξε «καλός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και καλός γραμματέας του κόμματος». Και αυτήν τη γνώση χρησιμοποιεί για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού. Ισχυρό του όπλο, ωστόσο, αποτελεί και η στήριξη στο πρόσωπό του από το καραμανλικό στρατόπεδο, προβεβλημένα μέλη του οποίου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή δίπλα του. Κλείνοντας την εκστρατεία του απηύθυνε πρόσκληση: «Να πάτε όλοι να ψηφίσετε, όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα, να τελειώνουμε από αυτή την Κυριακή».
Κυριάκος Μητσοτάκης
Συγκρότηση μετώπου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
«Θα είμαι στον δεύτερο γύρο. Και στις 29 θα είναι μία άλλη εκλογή». Αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ακόμη και στην περίπτωση που έρθει δεύτερος με διαφορά από τον πρώτο, εμφανίζεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος που άνοιξε τον χορό των υποψηφίων.
Ως εκ τούτου έχει ήδη καλύψει έναν προεκλογικό μαραθώνιο που μετρά πλέον δύο μήνες και, εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του, έχει ακόμη μία εβδομάδα. «Εχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχω μιλήσει με χιλιάδες κόσμου και νομίζω ότι μου πιστώνεται η δυνατότητα να διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία», επεσήμανε χθες στον ΣΚΑΪ, επαναφέροντας τη θέση του για τη συγκρότηση ενός μετώπου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που θα περιλαμβάνει «όλο το ευρωπαϊκό τόξο από την κεντροδεξιά μέχρι την προοδευτική σοσιαλδημοκρατία». Ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύτηκε, αρχικώς, στο ζήτημα των 50 υπογραφών, δεν θέλησε ή δεν κατάφερε να έχει τη δημόσια, τουλάχιστον, σύμπραξη εν ενεργεία βουλευτών του κόμματος, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν οι συνυποψήφιοί, του έκανε μία δομημένη, πολιτική και χωρίς ακρότητες καμπάνια. Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του θα μπορούσε να είναι ο κ. Αδ. Γεωργιάδης (σ.σ. αν δεν ήταν και ο ίδιος υποψήφιος), για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «είναι αποτελεσματικός και έχει το θάρρος της γνώμης του, δεν μπορεί, όμως, να διευρύνει την παράταξη». Παρά το γεγονός ότι και περί τη δική του υποψηφιότητα η κινητοποίηση κομματικών μηχανισμών είναι ισχυρή, ο τρίτος της οικογένειας Μητσοτάκη που διεκδικεί την ηγεσία της Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει ισχυρότερα ερείσματα και πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας όσο μεγαλώνει η δεξαμενή των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες.
Αποδομώντας την υποψηφιότητα του κ. Απ. Τζιτζικώστα ως απολιτίκ και εξωκοινοβουλευτική και αυτή του κ. Ευ. Μεϊμαράκη ως επιλογή στασιμότητας και ήττας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία ως «μαγαζί γωνία, χωρίς εμπόρευμα». «Η Ν.Δ. είναι ένα γερασμένο κόμμα μηχανισμών που κινείται με τη δύναμη της αδράνειας», λέει, προβλέποντας πως «με τον ΣΥΡΙΖΑ το κεφάλαιο του νεοελληνικού λαϊκισμού κλείνει, και μόνο μια ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να μαζέψει τα συντρίμμια».
Αδωνις Γεωργιάδης
Υπεράσπιση πολιτικών Σαμαρά
«Εγώ την Κυριακή το βράδυ θα είμαι στον δεύτερο γύρο. Και την άλλη Κυριακή θα είμαι ο νέος αρχηγός της Ν.Δ.». Τι κι αν οι, λίγες, δημοσκοπήσεις τον φέρουν τέταρτο. Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται βέβαιος για την εκλογική του επιτυχία, επικαλούμενος την αποδοχή του από τη βάση του κόμματος. «Εχω κάνει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, με διαφορά, απ’ όλους», ανέφερε χθες («Βήμα»), επιμένοντας στον χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του ως βαθιά ιδεολογικής (σ.σ. ο μόνος εκ των υποψηφίων που δηλώνει αβίαστα «δεξιός»), αλλά και αντισυστημικής, υπό την έννοια ότι δεν προέρχεται από μηχανισμούς και τζάκια.
Ο κ. Γεωργιάδης επένδυσε όλη του την προεκλογική προσπάθεια στη μαχητική υπεράσπιση της κυβέρνησης Σαμαρά και στη σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στον Αλ. Τσίπρα. Αλλωστε αυτή καθαυτή η υποψηφιότητα οφείλεται εν πολλοίς και σε σαμαρικό δάκτυλο, υπό την έννοια ότι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διασφάλισαν διά των υπογραφών τους τις προϋποθέσεις για να μπει ο κ. Γεωργιάδης στην κούρσα.
Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν από τις εθνικές εκλογές, ο κ. Γεωργιάδης δεν έκρυψε αφενός την εκτίμησή του και τη σύμπτωση (οικονομικών) απόψεων με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, αφετέρου τη διάθεση κριτικής προς τους κ. Ευ. Μεϊμαράκη και Απ. Τζιτζικώστα. Απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη η κριτική αφορούσε αφενός στην απόφαση του εν ενεργεία προέδρου να μην πάρει μέρος σε ντιμπέιτ και να μην παραχωρήσει συνεντεύξεις, αφετέρου –και κυρίως– δε στην πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρμαχος της δομικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε χθες να ρωτά εάν υπό τον κ. Μεϊμαράκη η Ν.Δ. θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τον κ. Τζιτζικώστα, ειδικά μετά τη σύμπραξη του περιφερειάρχη με τον κ. Μ. Βορίδη, η κριτική επικεντρώθηκε στην, κατά Γεωργιάδη, απουσία πολιτικών θέσεων. «Δεν μπορεί να θες να γίνεις αρχηγός και να λες μόνο διαφημιστικές ατάκες. Αυτό είναι απαράδεκτο, αυτό δεν είναι καινούργιο. Είναι ό,τι πιο παλιό υπάρχει στην πολιτική», ανέφερε.
Απόστολος Τζιτζικώστας
Αμφισβήτηση δημοσκοπήσεων
Με «πόλεμο» σε δημοσκοπικές εταιρείες που καταγράφουν προβάδισμα Μεϊμαράκη και σε μερίδα των ΜΜΕ κλείνει την προεκλογική του προσπάθεια ο 37χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Μην εκπλαγείτε εάν εκλεγώ πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή», σημείωσε σε ομιλίες και συνεντεύξεις του, ενώ ο ίδιος κάνει λόγο για «πανικό» των «συστημάτων» τόσο εντός όσο και εκτός Νέας Δημοκρατίας, λόγω της απήχησης της υποψηφιότητάς του. Με τη χθεσινή, εντός έδρας, μαζική συγκέντρωση στο Αλεξάνδρειο επιχειρήθηκε, δε, να σταλεί μήνυμα ισχύος, να κινητοποιηθούν οι πολίτες και να πολωθεί περαιτέρω το εκλογικό κλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τζιτζικώστας εμφανίζει, ουσιαστικά, τον βασικό του αντίπαλο, Ευ. Μεϊμαράκη, ως εκλεκτό όχι μόνον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των «συστημάτων» που επιθυμούν τη διατήρηση του πολιτικού status quo, περιγράφει δε τη δική του υποψηφιότητα ως τη μόνη που μπορεί να βάλει τέλος στο χθες και να αλλάξει σελίδα στο κόμμα.
Η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος μπήκε στην κούρσα μία μόλις εβδομάδα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είχε, ενδεχομένως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως προς τα ερείσματά της. Με την ισχυρή στήριξη στελεχών από το περιβάλλον του κ. Αντώνη Σαμαρά και έχοντας εισπράξει την αρνητική στάση του κ. Κώστα Καραμανλή στο ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ο κ. Τζιτζικώστας προκάλεσε έκπληξη, και πολλές εσωκομματικές συζητήσεις, όταν άσκησε κριτική και έλαβε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Σαμαρά. Στην τελευταία στροφή της κούρσας και ενώ είχε διασφαλίσει τη δημόσια στήριξη αριθμού βουλευτών (σ.σ. και την υπόγεια άλλων τόσων) ο κ. Τζιτζικώστας προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τον κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρώτη γραμμή της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ είχε και ενεργό ρόλο στα οργανωτικά της τελευταίας εβδομάδας.
Η οργανωτική προσπάθεια υπέρ του κ. Τζιτζικώστα είναι πολύ μεγάλη, ενώ ο ίδιος καλεί σε ευρεία συμμετοχή, εκτιμώντας ότι η απήχησή του αυξάνεται όσο μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες.
Έντυπη
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά στα 41 χρόνια της ιστορίας της που τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα αναδείξουν τα μέλη του κόμματος ή για την ακρίβεια όσοι προσέλθουν αύριο στα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια, προκειμένου να εγγραφούν στο κόμμα και να ψηφίσουν. Τις κλειστές πόρτες και τους «μηχανισμούς» του παρελθόντος, όταν οι πρόεδροι εκλέγονταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή το Συνέδριο, διαδέχτηκαν με την «ανοικτή διαδικασία» άλλοι, ευρύτεροι «μηχανισμοί» κινητοποίησης μεγάλου αριθμού κομματικών στελεχών. Η αποτελεσματικότητα αυτών σε συνδυασμό με τον κομματικό πατριωτισμό των απλών ψηφοφόρων, δεν αποκλείεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.
Στην κούρσα, που ξεκίνησε την επομένη της εκλογικής ήττας του Σεπτεμβρίου, δεν κρίνεται μόνον το πρόσωπο αυτού που θα ηγηθεί του κόμματος, αλλά και οι εσωκομματικές ισορροπίες και το στίγμα που αυτό θα προβάλλει εφεξής έναντι των επιλογών της κυβέρνησης Τσίπρα.
Διόλου τυχαία, τις τελευταίες ημέρες της κούρσας, η στάση της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατέστη βασικό αντικείμενο αντιπαράθεσης. Η προεκλογική επιλογή του κ. Ευ. Μεϊμαράκη να εκπέμψει συναινετικό μήνυμα επικρίθηκε από τους κ. Αδ. Γεωργιάδη και Κυρ. Μητσοτάκη και αποτέλεσε «όπλο» στα χέρια του κ. Απ. Τζιτζικώστα που κατηγόρησε τον νυν πρόεδρο ως «εκλεκτό» του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού και η ένταση της εσωκομματικής μάχης έχουν στρέψει τους διεκδικητές της ηγεσίας, τα κορυφαία στελέχη και το γαλάζιο ακροατήριο σε πιο σκληρές θέσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που έχει προκαλέσει και την ανησυχία των διεθνών συνομιλητών της Ν.Δ. και δη των «αδελφών» κομμάτων του ΕΛΚ.
Προβλέψεις για το αποτέλεσμα είναι παρακινδυνευμένες, καθώς το εκλεκτορικό σώμα (ο αριθμός και τα πολιτικά χαρακτηριστικά όσων ψηφίσουν) παραμένει άγνωστο. Με αυτή την υποσημείωση ως προς την ακρίβειά τους, πάντως, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη να έχει σαφές προβάδισμα ενώ, ανάλογα με τον δημοσκόπο, οι κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης είχαν τις καλύτερες πιθανότητες για τη δεύτερη θέση. Τυπικά εάν ο πρώτος δεν εξασφαλίσει το 50% + 1 των ψήφων θα απαιτηθεί και νέα εκλογική αναμέτρηση, μεταξύ των δύο επικρατέστερων, την επόμενη Κυριακή. Ωστόσο, εάν ο πρώτος εξασφαλίσει ένα υψηλό ποσοστό και σημαντική, διψήφια διαφορά από τον δεύτερο, οι πιθανότητες μιας πολιτικής συμφωνίας είναι ισχυρές.
Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Μήνυμα ενότητας και συνέχειας
«Με Μεϊμαράκη το όνομα θα παραμείνει Νέα Δημοκρατία. Ερχεται από το ’74 και θα πάει μακριά αυτό το κόμμα. Εγώ θέλω να σας δηλώσω ότι το κόμμα θα οδηγηθεί με εμένα σε συνέδριο την άνοιξη και εκεί όλοι μαζί θα αποφασίσουμε να ξαναφέρουμε τον πυρσό, να ανάψουμε τη δάδα της Ν.Δ., να γυρίσουμε στις ρίζες μας κι από τις ρίζες να προχωρήσουμε εμπρός, για να βγούμε και να συναντήσουμε την ελληνική κοινωνία». Καθώς οι υπόλοιποι υποψήφιοι προτείνουν, με διαφορετικούς τόνους είναι η αλήθεια, ριζικές αλλαγές, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης απευθύνεται στο... κύριο ένστικτο των παραδοσιακών ψηφοφόρων στέλνοντάς τους μήνυμα ενότητας και συνέχειας.
Ο, από τις 5 Ιουλίου, πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε τις συνεντεύξεις, απευθύνθηκε αποκλειστικά σε κομματικά ακροατήρια και αρνήθηκε να εμπλακεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση, υπογραμμίζοντας πως «δε θα συμβάλλω με τη δική μου συμπεριφορά σε τριβές». Είχαν, βεβαίως, προηγηθεί οι ομηρικές μάχες στο εσωτερικό του κόμματος, με στόχο τον γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκο, ενώ στις ομιλίες του κάνει λόγο για πλήρη οργανωτική διάλυση της Ν.Δ., αποδίδοντας και σε αυτήν το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μεϊμαράκης επισημοποίησε τελευταίος την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία, την ίδια ώρα που τουλάχιστον οι κ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας είχαν διανύσει τα μισά της προεκλογικής τους εκστρατείας. Εχοντας «αναγνώσει» εγκαίρως το πλεονέκτημα που του έδιδε ο ρόλος του ως εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος, εκμεταλλεύτηκε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, από το βήμα της Βουλής, σκληραίνοντας σταδιακά τη στάση του απέναντι στον κ. Τσίπρα. Οπως ανέφερε και ο ίδιος, προ δύο ημερών στο Μαρούσι, υπήρξε «καλός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και καλός γραμματέας του κόμματος». Και αυτήν τη γνώση χρησιμοποιεί για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού. Ισχυρό του όπλο, ωστόσο, αποτελεί και η στήριξη στο πρόσωπό του από το καραμανλικό στρατόπεδο, προβεβλημένα μέλη του οποίου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή δίπλα του. Κλείνοντας την εκστρατεία του απηύθυνε πρόσκληση: «Να πάτε όλοι να ψηφίσετε, όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα, να τελειώνουμε από αυτή την Κυριακή».
Κυριάκος Μητσοτάκης
Συγκρότηση μετώπου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
«Θα είμαι στον δεύτερο γύρο. Και στις 29 θα είναι μία άλλη εκλογή». Αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ακόμη και στην περίπτωση που έρθει δεύτερος με διαφορά από τον πρώτο, εμφανίζεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος που άνοιξε τον χορό των υποψηφίων.
Ως εκ τούτου έχει ήδη καλύψει έναν προεκλογικό μαραθώνιο που μετρά πλέον δύο μήνες και, εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του, έχει ακόμη μία εβδομάδα. «Εχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχω μιλήσει με χιλιάδες κόσμου και νομίζω ότι μου πιστώνεται η δυνατότητα να διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία», επεσήμανε χθες στον ΣΚΑΪ, επαναφέροντας τη θέση του για τη συγκρότηση ενός μετώπου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που θα περιλαμβάνει «όλο το ευρωπαϊκό τόξο από την κεντροδεξιά μέχρι την προοδευτική σοσιαλδημοκρατία». Ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύτηκε, αρχικώς, στο ζήτημα των 50 υπογραφών, δεν θέλησε ή δεν κατάφερε να έχει τη δημόσια, τουλάχιστον, σύμπραξη εν ενεργεία βουλευτών του κόμματος, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν οι συνυποψήφιοί, του έκανε μία δομημένη, πολιτική και χωρίς ακρότητες καμπάνια. Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του θα μπορούσε να είναι ο κ. Αδ. Γεωργιάδης (σ.σ. αν δεν ήταν και ο ίδιος υποψήφιος), για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «είναι αποτελεσματικός και έχει το θάρρος της γνώμης του, δεν μπορεί, όμως, να διευρύνει την παράταξη». Παρά το γεγονός ότι και περί τη δική του υποψηφιότητα η κινητοποίηση κομματικών μηχανισμών είναι ισχυρή, ο τρίτος της οικογένειας Μητσοτάκη που διεκδικεί την ηγεσία της Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει ισχυρότερα ερείσματα και πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας όσο μεγαλώνει η δεξαμενή των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες.
Αποδομώντας την υποψηφιότητα του κ. Απ. Τζιτζικώστα ως απολιτίκ και εξωκοινοβουλευτική και αυτή του κ. Ευ. Μεϊμαράκη ως επιλογή στασιμότητας και ήττας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία ως «μαγαζί γωνία, χωρίς εμπόρευμα». «Η Ν.Δ. είναι ένα γερασμένο κόμμα μηχανισμών που κινείται με τη δύναμη της αδράνειας», λέει, προβλέποντας πως «με τον ΣΥΡΙΖΑ το κεφάλαιο του νεοελληνικού λαϊκισμού κλείνει, και μόνο μια ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να μαζέψει τα συντρίμμια».
Αδωνις Γεωργιάδης
Υπεράσπιση πολιτικών Σαμαρά
«Εγώ την Κυριακή το βράδυ θα είμαι στον δεύτερο γύρο. Και την άλλη Κυριακή θα είμαι ο νέος αρχηγός της Ν.Δ.». Τι κι αν οι, λίγες, δημοσκοπήσεις τον φέρουν τέταρτο. Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται βέβαιος για την εκλογική του επιτυχία, επικαλούμενος την αποδοχή του από τη βάση του κόμματος. «Εχω κάνει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, με διαφορά, απ’ όλους», ανέφερε χθες («Βήμα»), επιμένοντας στον χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του ως βαθιά ιδεολογικής (σ.σ. ο μόνος εκ των υποψηφίων που δηλώνει αβίαστα «δεξιός»), αλλά και αντισυστημικής, υπό την έννοια ότι δεν προέρχεται από μηχανισμούς και τζάκια.
Ο κ. Γεωργιάδης επένδυσε όλη του την προεκλογική προσπάθεια στη μαχητική υπεράσπιση της κυβέρνησης Σαμαρά και στη σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στον Αλ. Τσίπρα. Αλλωστε αυτή καθαυτή η υποψηφιότητα οφείλεται εν πολλοίς και σε σαμαρικό δάκτυλο, υπό την έννοια ότι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διασφάλισαν διά των υπογραφών τους τις προϋποθέσεις για να μπει ο κ. Γεωργιάδης στην κούρσα.
Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν από τις εθνικές εκλογές, ο κ. Γεωργιάδης δεν έκρυψε αφενός την εκτίμησή του και τη σύμπτωση (οικονομικών) απόψεων με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, αφετέρου τη διάθεση κριτικής προς τους κ. Ευ. Μεϊμαράκη και Απ. Τζιτζικώστα. Απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη η κριτική αφορούσε αφενός στην απόφαση του εν ενεργεία προέδρου να μην πάρει μέρος σε ντιμπέιτ και να μην παραχωρήσει συνεντεύξεις, αφετέρου –και κυρίως– δε στην πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρμαχος της δομικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε χθες να ρωτά εάν υπό τον κ. Μεϊμαράκη η Ν.Δ. θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τον κ. Τζιτζικώστα, ειδικά μετά τη σύμπραξη του περιφερειάρχη με τον κ. Μ. Βορίδη, η κριτική επικεντρώθηκε στην, κατά Γεωργιάδη, απουσία πολιτικών θέσεων. «Δεν μπορεί να θες να γίνεις αρχηγός και να λες μόνο διαφημιστικές ατάκες. Αυτό είναι απαράδεκτο, αυτό δεν είναι καινούργιο. Είναι ό,τι πιο παλιό υπάρχει στην πολιτική», ανέφερε.
Απόστολος Τζιτζικώστας
Αμφισβήτηση δημοσκοπήσεων
Με «πόλεμο» σε δημοσκοπικές εταιρείες που καταγράφουν προβάδισμα Μεϊμαράκη και σε μερίδα των ΜΜΕ κλείνει την προεκλογική του προσπάθεια ο 37χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Μην εκπλαγείτε εάν εκλεγώ πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή», σημείωσε σε ομιλίες και συνεντεύξεις του, ενώ ο ίδιος κάνει λόγο για «πανικό» των «συστημάτων» τόσο εντός όσο και εκτός Νέας Δημοκρατίας, λόγω της απήχησης της υποψηφιότητάς του. Με τη χθεσινή, εντός έδρας, μαζική συγκέντρωση στο Αλεξάνδρειο επιχειρήθηκε, δε, να σταλεί μήνυμα ισχύος, να κινητοποιηθούν οι πολίτες και να πολωθεί περαιτέρω το εκλογικό κλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τζιτζικώστας εμφανίζει, ουσιαστικά, τον βασικό του αντίπαλο, Ευ. Μεϊμαράκη, ως εκλεκτό όχι μόνον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των «συστημάτων» που επιθυμούν τη διατήρηση του πολιτικού status quo, περιγράφει δε τη δική του υποψηφιότητα ως τη μόνη που μπορεί να βάλει τέλος στο χθες και να αλλάξει σελίδα στο κόμμα.
Η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος μπήκε στην κούρσα μία μόλις εβδομάδα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είχε, ενδεχομένως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως προς τα ερείσματά της. Με την ισχυρή στήριξη στελεχών από το περιβάλλον του κ. Αντώνη Σαμαρά και έχοντας εισπράξει την αρνητική στάση του κ. Κώστα Καραμανλή στο ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ο κ. Τζιτζικώστας προκάλεσε έκπληξη, και πολλές εσωκομματικές συζητήσεις, όταν άσκησε κριτική και έλαβε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Σαμαρά. Στην τελευταία στροφή της κούρσας και ενώ είχε διασφαλίσει τη δημόσια στήριξη αριθμού βουλευτών (σ.σ. και την υπόγεια άλλων τόσων) ο κ. Τζιτζικώστας προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τον κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρώτη γραμμή της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ είχε και ενεργό ρόλο στα οργανωτικά της τελευταίας εβδομάδας.
Η οργανωτική προσπάθεια υπέρ του κ. Τζιτζικώστα είναι πολύ μεγάλη, ενώ ο ίδιος καλεί σε ευρεία συμμετοχή, εκτιμώντας ότι η απήχησή του αυξάνεται όσο μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.