Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Θετική κίνηση η Διάσκεψη Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου αρκεί να είναι σωστά προετοιμασμένη – Αναμένονται αντιδράσεις από Τουρκία

Τριμερή διάσκεψη Ελλάδος- Κύπρου και Αιγύπτου ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Η τριμερής όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας μπορεί να διευρυνθεί και βέβαια προϋπόθεση για να μετάσχει κάποια χώρα στη Διάσκεψη θεωρείται ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Τι σημαίνει αυτό;
Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συζητούν, μεταξύ άλλων, για
υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν προηγηθεί για τον καθορισμό της ΑΟΖ στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αφού η ΑΟΖ της μιας χώρας συνορεύει με την ΑΟΖ της άλλης.
Η Διάσκεψη είναι ανοικτή, που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να μετάσχουν, αν το επιθυμήσουν και χώρες της Μέσης Ανατολής.
Δεν είναι όμως ανοικτή η Διάσκεψη για την Τουρκία, γιατί η συγκεκριμένη χώρα δεν έχει αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας, επειδή θα ήταν υποχρεωμένη να αναγνωρίσει το καθεστώς «πολυνησίας» στο Αιγαίο, άρα και ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.
Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες διεθνείς συμμαχίες, κυρίως με ΗΠΑ και Ρωσία, για να μπορέσει να υπερασπιστεί τις δίκαιες επιλογές της τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αν ναι, καλώς πράττει. Αν όχι, τότε υπάρχει κίνδυνος η ενέργεια αυτή να προκαλέσει πολλαπλές αρνητικές αντιδράσεις στην περιοχή από την Τουρκία η οποία πλήττεται από τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου. Και σε αυτήν την περίπτωση το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν η χώρα μας τη δεδομένη περίοδο και με τα οικονομικά μέτωπα ανοικτά έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις αυτές σε διπλωματικό ή σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο χρειασθεί, προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα;
Ή μια κρίση στα εθνικά θα αποτελέσει ένα καλό πρόσχημα να κλείσουν όπως – όπως οι συμφωνίες στα οικονομικά;

Rigillis18.blogspot/ Παρατηρητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.