Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Σαν σήμερα το 1990 η νίκη με 47% του Κ. Μητσοτάκη

Ήταν σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου του 1990, ανήμερα Κυριακή των Βαΐων, όταν η Νέα Δημοκρατία με ηγέτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, κέρδιζε για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε ένα χρόνο τις εκλογές, έχοντας απέναντί της τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και ένα εκλογικό σύστημα που δεν έδινε κυβερνήσεις εμπνεύσεως Μένιου Κουτσόγιωργα.
Σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση η Νέα Δημοκρατία είχε βγει πρώτη με 46,88% και 150 έδρες. Είναι το αμέσως μεγαλύτερο
ποσοστό που έχει λάβει η ΝΔ μετά το 54% του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974. Ποσοστό που μοιάζει απίστευτο για τα σημερινά δεδομένα της ΝΔ του 28% του κ. Σαμαρά.
Από το βράδυ των εκλογών όλοι, όμως, με πρώτο τον Τύπο χαρακτήριζαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό, τίτλο που δικαιούτο αφού είχε φθάσει το κόμμα του σε αυτά τα ποσοστά απόλυτης πλειοψηφίας, αλλά του στερούσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το εκλογικό σύστημα που είχε αλλάξει το ΠΑΣΟΚ δύο μήνες πριν από τις πρώτες εκλογές του Ιουνίου.
Τρεις μέρες μετά, Μεγάλη Τετάρτη ο εκλεγείς με τη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου βουλευτής Αττικής Θεόδωρος Κατσίκης, δηλώνει ότι θα στηρίξει με την ψήφο του την κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίζεται Πρωθυπουργός.
Επί τριάμισι χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη είχε να αντιπαλέψει με τα τεράστια προβλήματα που κληρονόμησε από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου τόσο στο εσωτερικό με την Ελλάδα να μην έχει χρήματα στο ταμείο ούτε για την, εθνική συμμετοχή της στο τότε Πακέτο Ντελόρ, αλλά και στο εξωτερικό με τη Γιουγκοσλαβία να διαλύεται και να ανακύπτει το θέμα των Σκοπίων.
Για πρώτη φορά επί των ημερών εκείνης της κυβέρνησης η οικονομία αρχίζει να αποκτά θετικά πρόσημα και να γίνεται σεβαστή στην Ευρώπη.
Οι πρωτοβουλίες της όμως στο ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας έφεραν την τότε κυβέρνηση στο στόχαστρο των ΗΠΑ με αποκορύφωμα τον τότε υπουργό Εξωτερικών της κ. Κρίστοφερ, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βουλιαγμένη, τον Ιούνιο του 1993, να προαναγγέλλει εκλογές το φθινόπωρο.
Όλοι διερωτώντο πώς θα προκληθούν εκλογές, όταν ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος του κόμματος που είχε δημιουργήσει με την ονομασία Πολιτική Άνοιξη, άρχισε μέρα με την ημέρα να αποσύρει φίλους του βουλευτές από τη ΝΔ, με αποκορύφωμα στις 9 Σεπτεμβρίου, την απόσυρση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από τον βουλευτή Κιλκίς και προσωπικό φίλο του κ.Σαμαρά, Γιώργο Συμπιλίδη.
Σήμερα οι πάντες παραδέχονται ότι αν τότε ο Αντώνης Σαμαράς δεν ανέκοπτε την πορεία της κυβερνήσεως της ΝΔ, ανοίγοντας τον δρόμο να επανέλθει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην εξουσία, σήμερα η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη δυσχερή οικονομικά θέση, καθώς είχε ξεκινήσει μια πορεία ιδιωτικοποιήσεων και προσαρμογής της οικονομίας μας σε ευρωπαϊκά πρότυπα.
Στις εκλογές που ακολούθησαν στις 13 Οκτωβρίου 1993 η ΝΔ έχασε την πλειοψηφία. Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις συνεργατών του, ο κ. Μητσοτάκης μετά την ήττα του παραιτήθηκε και κίνησε τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου. Στις 3 Νοεμβρίου με εισήγηση του διαδόχου του Μιλτιάδη Έβερτ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακηρύσσετε Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ.
Rigillis18.blogspot/Παρατηρητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.