Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ν. Δένδιας: Το μέλλον της ΝΔ βρίσκεται στα δικά μας χέρια



Από μας εξαρτάται αν θα επιτρέψουμε να έχει την πορεία του ΠΑΣΟΚ ή να παραμείνει κόμμα εξουσίας

Στα χέρια των στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι το αν θα επιτρέψουν η ΝΔ να ακολουθήσει την φθίνουσα πορεία του ΠΑΣΟΚ ή θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» ο Νίκος Δένδιας. Προϋπόθεση όμως για να παραμείνει η ΝΔ κόμμα εξουσίας θεωρεί ότι είναι η επανένωση της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, ενώ παραδέχεται έμμεσα ότι σήμερα η ΝΔ είναι κόμμα συνταξιούχων. Επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής πολιτικής ώστε να αποτρέψει τον διεμβολισμό που δέχεται και από αριστερά και από δεξιά.
Τέλος θεωρεί ανάρμοστο για ένα κόμμα εθνικής ευθύνης όπως είναι η ΝΔ να επενδύει στο καταστροφικό για τη χώρα σενάριο της «Αριστερής παράνθεσης»
 Η συνέντευξη του κ. Δένδια στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», στη δημοσιογράφο Έλλη Τριανταφύλλου, έχει ως εξής:



ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Κύριε υπουργέ είπατε πρόσφατα ότι η πατρίδα μας βρίσκεται και πάλι σε εξαιρετικά δυσχερή θέση καθώς και ότι ακροβατούμε και πάλι στο χείλος της αβύσσου.
Η κοινή γνώμη ωστόσο, δείχνει να υποστηρίζει σε συντριπτικά ποσοστά την κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα όχι πλήρη αντιστοιχία λόγων και έργων αλλά πάντως πραγματική διάθεση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, κάτι που όπως λένε οι πολίτες, δεν διαπιστώθηκε επί των κυβερνητικών ημερών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Η δική σας κυβέρνηση, με το χέρι στην καρδιά, εκτιμάτε ότι εξάντλησε τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης με τους εταίρους επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό που προέχει είναι η διάσωση της χώρας και όχι η διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας ή οοιουδήποτε άλλου κόμματος. Στη συγκεκριμένη παραδοχή θεωρώ ότι οφείλεται και η στήριξη η οποία εμφανίζεται στην παρούσα φάση στις δημοσκοπήσεις απέναντι στη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.
Ας μην γελιόμαστε όμως. Η κυβέρνηση κινδυνεύει να εξαντλήσει με ταχύτατους ρυθμούς λόγω των παλινωδιών της και του ασυνάρτητου πολιτικού της λόγου, την εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι πολίτες λόγω της πρόσφατης εκλογικής της νίκης.
Όπως επίσης διαπιστώνει κάποιος, ο δρόμος της σημερινής διαπραγμάτευσης κάθε άλλο παρά ευκολοδιάβατος είναι.
Μένουν λοιπόν πολλά να κριθούν ακόμα εκ του αποτελέσματος. Όσον αφορά την διαπραγμάτευση στο πρόσφατο παρελθόν, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Είναι αλήθεια όμως ότι συγκεκριμένες επιλογές προσώπων στην χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής και συγκεκριμένες στρατηγικές τους, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες και τον σκόπελο των προεδρικών εκλογών, δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σας ρωτώ γιατί μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ουσιαστική και σε βάθος κριτική για τα αίτια που οδήγησαν στην πρόσφατη εκλογική ήττα του κόμματός σας.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς το ζήτημα το οποίο θίγετε είναι ο ένας κύριος λόγος για τον οποίο θεωρούσα και θεωρώ ότι έπρεπε να συγκληθεί συνέδριο, σε συνδυασμό με το επίσης σοβαρό ζήτημα του επανακαθορισμού της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας.
Χωρίς να διαπιστώσουμε τι πραγματικά έφταιξε στο παρελθόν και χωρίς να επιλέξουμε, τη νέα πρότασή μας προς την Ελληνική Κοινωνία δεν μπορούμε να χαράξουμε στρατηγική για το μέλλον.
Θα πρέπει συνεπώς να συζητήσουμε γιατί ενώ οι μεταρρυθμίσεις στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν σωστές ως προς τον στόχο τους, κάποιες από αυτές εφαρμόσθηκαν με λάθος τρόπο ή με λανθασμένη στόχευση.
Γιατί «αμβλύναμε» για παράδειγμα την ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, την οποία είχα καταθέσει ως Υπουργός Ανάπτυξης και ήταν απαραίτητη στην αρχική της μορφή για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, γιατί δεν προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των στεγαστικών δανείων ή και πώς καταλήξαμε στα καταστροφικά λάθη της ατελέσφορης υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας εν μέσω κρίσης, που πήρε διαστάσεις οιονεί απαλλοτρίωσης;
Κι αυτά είναι ενδεικτικά μερικά μόνο από τα ερωτήματα τα οποία είναι λογικό να απαντηθούν.
ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Παρά τις εκκλήσεις όμως σειράς στελεχών της ΝΔ για έκτακτο συνέδριο, ο πρόεδρος του κόμματός σας κ. Αντ. Σαμαράς το απέκλεισε και σήμερα προχωρεί σε ανασύνταξη των εσωτερικών δομών. Εσείς επιλέξατε να απέχετε. Γιατί; Θεωρείτε ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν εξελίξεις στη ΝΔ;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Γιατί χωρίς την συζήτηση που περιέγραψα παραπάνω αλλά και χωρίς τον επανακαθορισμό της ιδεολογικής φυσιογνωμίας μας, όλα τα υπόλοιπα περιορισμένη επιεικώς, χρησιμότητα έχουν.
Σέβομαι τις εσωκομματικές διαδικασίες και για τον λόγο αυτό ήμουν παρών στην Κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά νομίζω ότι δεν θεμελιώσαμε σωστά τη νέα πορεία μας.
ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ο κ. Σαμαράς φαίνεται να επιμένει στις έωλες, όπως εσείς έχετε χαρακτηρίσει, σκέψεις περί αριστερής παρένθεσης και θεωρεί ότι προστατεύει τη ΝΔ αποφεύγοντας κινήσεις που θα τη βυθίσουν στην εσωστρέφεια.
Αν όλα αυτά που καταλογίζετε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάση, τότε γιατί είναι απίθανο το σενάριο της αριστερής παρένθεσης;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Στον κ. Σαμαρά οφείλω να αναφέρομαι πάντοτε με σεβασμό. Αναγνωρίζω, όπως οφείλουμε να αναγνωρίζουμε όλοι μας, την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε ενώ η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.
Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι όσα πολλές φορές αποδίδονται στον ίδιο στην πραγματικότητα είναι σκέψεις άλλων. Να σας υπενθυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ότι δεν ενστερνίζεται τα περί «αριστερής παρένθεσης».
Κάτι τέτοιο θα ήταν ανάρμοστο άλλωστε για μία παράταξη εθνικής ευθύνης καθώς θα προϋπέθεται αποδοχή της καταστροφής της χώρας, ενώ θα ήταν και προσβλητικό για τους πολίτες, οι οποίοι πρόσφατα διατύπωσαν την εκλογική ετυμηγορία τους.
ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Το βασικό επιχείρημα όσων αντιστέκονται στο αίτημα για αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ είναι ότι δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή «αντίπαλο δέος», με την έννοια μιας προσωπικότητας που να μπορεί όχι μόνο να ενώσει τις δυνάμεις της παράταξης αλλά και να εμπνεύσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Τι λέτε εσείς;
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Το πρόταγμα δεν είναι η ηγεσία αλλά η αποτίμηση των πεπραγμένων μας, ο προγραμματικός μας λόγος και η ιδεολογική φυσιογνωμία μας. Όλα αυτά μπορεί να τα συζητήσει και να τα αποφασίσει ένα ανοιχτό συνέδριο.
Σε αυτό εναπόκειται επίσης να αποφασίσει, σε συνάρτηση πάντοτε με τα παραπάνω και όχι με βάση προσωπικές πολιτικές και φιλοδοξίες, εάν μπορεί να εκφράσει η υπάρχουσα ηγετική ομάδα τον νέο πολιτικό λόγο του κόμματος.
Όλα τα άλλα είναι θεωρητικές κατασκευές.
ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Λέτε ότι η ΝΔ σήμερα διατρέχει μέγιστο υπαρξιακό κίνδυνο. Πώς μπορεί να αποτρέψει μια πορεία ανάλογη του ΠΑΣΟΚ, την οποία αρκετοί φοβούνται στο κόμμα σας;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να επανενώσει την ευρεία Κεντροδεξιά παράταξη.
Μία παράταξη όπως την οραματίσθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην οποία χωρούν όλοι όσοι ενστερνίζονται τις αρχές της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και δεν ανήκουν στο ευρύτερο «μαρξιστικό στρατόπεδο».
Πρέπει επίσης να εκφράσει εκ νέου τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, ώστε να αυξήσει τα ποσοστά της στις υπόλοιπες ηλικίες πλην των συνταξιούχων και κυρίως να αποτρέψει τον διεμβολισμό της από τα αριστερά και τα δεξιά της.
Ειδικά στη σημερινή συγκυρία είναι επιτακτική ανάγκη να εκφράσει τον μεσαίο χώρο, που είναι ο χώρος σύνθεσης των ιδεών, και όχι μόνο η γραμμική εξέλιξη του παλιού Κέντρου.
Από εμάς εξαρτάται το αν θα επιτρέψουμε να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία την φθίνουσα εκλογική πορεία του ΠΑΣΟΚ στο πέρασμα του χρόνου ή αν θα παραμείνουμε «δυνάμει» κόμμα εξουσίας



1 σχόλιο:

  1. Πάντοτε στα χέρια μας ήταν. Το θέμα είναι αν εμείς έχουμε όρεξη και αν θέλουμε να το αλλάξουμε.
    Αυτή η επανάσταση του καναπέ, δεν έχει τελειωμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.