Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Οι 7 «πληγές» της ΝΔ που οδήγησαν στο χθεσινό αποτέλεσμα


 Είναι να απορεί κανείς γιατί κάποιοι… απορούν με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στους μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η ΝΔ και καλά πήγε…

Δεν θα πιαστούμε από τις λεπτομέρειες. Θα μείνουμε στα βασικά:

1.     Ακρίβεια: Η Κυβέρνηση άργησε να καταλάβει – αν κατάλαβε- τι σημαίνει για τον απλό Έλληνα που βλέπει να αδειάζει το πορτοφόλι του από τις 15 του μήνα και μετά. Το «παραμύθι» της εισαγόμενης ακρίβειας γκρεμίζεται από την ίδια την καθημερινότητα, όταν βλέπεις τη φέτα στην Ελλάδα πιο ακριβή από την φέτα -όχι το λευκό τυρί- στη Γερμανία.

2.     Γάμος ομοφυλοφίλων: Είναι κυρίαρχη η άποψη ότι προχώρησε από πείσμα και για να

δείξει στους Ευρωπαίους ότι πρωτοπορεί, όταν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα με επέκταση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Η πλειονότητα, όμως, του αστικού κόσμου, ένιωσε προσβεβλημένη. Και αντέδρασε.

3.     Μικρομεσαίοι: Η ΝΔ στηρίχθηκε από τους μικρομεσαίους και εξελέγη κυβέρνηση, θα πρέπει, όμως να καταλάβει ότι αυτή η κοινωνική ομάδα δεν είναι σάκος του μποξ, στον οποίο όλοι οι κυβερνώντες καταφεύγουν όταν θέλουν να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα. Σαφέστατα πρέπει να πληρώνουν αλλά με δικαιοσύνη.

4.     Τέμπη: Η κυβέρνηση επειδή το ζήτημα δεν ετέθη στο βαθμό που περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου στις περυσινές εθνικές εκλογές, νόμιζε ότι το ξεπέρασε. Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Και φάνηκε. Μπορεί κάποιοι να θέλησαν να εκμεταλλευθούν το ζήτημα πολιτικά, αλλά όσο προκλητική κομματικά και να είναι μια μάνα που έχασε το παιδί της, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ως κομματικός εντελοδόχος. Η κυβέρνηση βρέθηκε «γυμνή» επικοινωνιακά απέναντι στην προσπάθεια συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων να εκμεταλλευθούν την τραγωδία.

5.     Μάτι: Η επιεικής αντιμετώπιση από την πλευρά της Δικαιοσύνης των υπευθύνων για την τραγωδία στο Μάτι, εξόργισε πολλούς και σε κάποιους έδωσε την εντύπωση ότι μεθοδεύεται συμψηφισμός με τα Τέμπη.

6.     Σκοπιανό: Όσοι υποστήριζαν ότι είναι ένα ζήτημα που πλέον έχει ξεχαστεί, διαψεύσθηκαν. Η κοινωνία – και μάλιστα το συγκεκριμένο τμήμα της- δεν ξεχνά. Φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Και μπορεί πολιτικά η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να είναι ορθή, αλλά υπάρχουν πολλοί πολίτες που δεν δέχονται την αυθάδεια και την προκλητικότητά τους. Θέλουν μια ηχηρή απάντηση, την οποία η κυβέρνηση δεν έδωσε.

7.     Πασοκοποίηση ΝΔ: Το γεγονός ότι η ΝΔ μάζεψε κάθε περιπλανόμενο πασόκο που αναζητούσε πολιτική στέγη και το Μαξίμου τους έδωσε θέσεις στον κυβερνητικό, αλλά ακόμη και στον κομματικό μηχανισμό, «χτύπησε» άσχημα στη βάση της ΝΔ. Μια βάση που, στην ίδια περίοδο, είδε να περιθωριοποιούνται δυο πρώην αρχηγοί της, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα έχει το όνομα του ιδρυτή του κόμματος, με ό,τι συναισθηματικές φορτίσεις μπορεί να δημιουργηθούν. Φορτίσεις οι οποίες φάνηκαν στην κάλπη, μέσω της αποχής…

Όλα αυτά αθροιστικά κράτησαν περί τους 800.000 ψηφοφόρους της ΝΔ σπίτι τους. Το μήνυμα που έστειλαν είναι ξεκάθαρο. Είπαν στην ηγεσία της ΝΔ: «Προς το παρόν σου δίνουμε ευκαιρία να διορθώσεις την πορεία σου και δεν πάμε σε άλλο κόμμα. Αναμένουμε τις κινήσεις σου και θα σε κρίνουμε στο τέλος της τετραετίας».

Το ερώτημα είναι αν ο κύριος Μητσοτάκης και η ομάδα του Μαξίμου, στην οποία αναζητούμε κομματικά στελέχη και δεν βρίσκουμε, το κατάλαβαν…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.