Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ο νεκρός βασιλιάς και τα φοβικά σύνδρομα της ΝΔ- 10 «καυτές» επισημάνσεις για τη στάση της κυβέρνησης


 
Ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήλθε για να επιβεβαιώσει το ψυχολογικό κόμπλεξ της ηγεσίας της ΝΔ προς την Αριστερά.

Ξεκαθαρίζοντας ότι ποτέ δεν υπήρξα φιλοβασιλικός, θέλω να επισημάνω κάποια απλά πράγματα:

1.     Ο Κωνσταντίνος ήταν βασιλιάς της Ελλάδας, δηλαδή αρχηγός του ελληνικού κράτους, για 10 χρόνια. Και λέω 10 απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι ήταν βασιλιάς μόνο για τέσσερα, αναγνωρίζοντας εμμέσως την επταετία των συνταγματαρχών ως νόμιμο καθεστώς, διάδοχο του Κωνσταντίνου. Όχι. Η βασιλεία στην Ελλάδα τελείωσε στις 8 Δεκεμβρίου 1974 με την ψήφο του ελληνικού λαού. Άλλωστε αν ο Καραμανλής δεν έκανε το δημοψήφισμα θα έπεφτε στο λάθος της αναγνώρισης της δικτατορίας.

2.     Ο Κωνσταντίνος ήταν Ολυμπιονίκης το 1960 στην ιστιοπλοΐα. Με τα ελληνικά χρώματα αγωνίσθηκε και ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος ανακρούσθηκε στην απονομή των μεταλλείων. Και πιθανόν ήταν περισσότερο Έλληνας από κάποιους άλλους, εξ αγχιστείας Έλληνες, ολυμπιονίκες.

3.     Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1994 ήταν εκείνος που του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια. Και μπορεί ως προς τα περιουσιακά στοιχεία να δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια το ζήτημα έμεινε εκκρεμές ως το θάνατό του. Και τούτο γιατί επέμενε ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν τον υποχρέωνε να λάβει κάποιο όνομα για να έχει διαβατήριο, αλλά μπορούσε να έχει τον όνομα «Βασιλιάς Κωνσταντίνος». Μάλιστα υποστήριζε ότι ο τίτλος παραμένει παρότι η χώρα μας δεν είχε πλέον βασιλεία. Με την ίδια λογική που ο πρόεδρος παραμένει «πρόεδρος» και μετά τη λήξη της θητείας του, ο μακαριότατος και αφού παραιτηθεί από τη θέση του Αρχιεπισκόπου κλπ. Ο ίδιος έλεγε ότι «δεν είμαι ο Βασιλιάς των Ελλήνων Κωνσταντίνος, είμαι απλά ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος». Και σε ό,τι αφορά την αποδοχή του δημοψηφίσματος του 1974, το οποίο ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού είχε χαρακτηρίσει unfair επειδή στον Κωνσταντίνο δεν επετράπη να έλθει στην Ελλάδα για να κάνει τον προεκλογικό του αγώνα, είχε κάνει την περίφημη δήλωση ότι δεν θα κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι του για να ενθαρρύνει κάποιους να το ανατρέψουν. «Είμαι ο Κωνσταντίνος, ο πρώην βασιλιάς των Ελλήνων», δήλωνε επανειλημμένως, με ό,τι σημαίνει αυτό.

4.     Ο Κωνσταντίνος, ως μέλος της ΔΟΕ, ήταν εκείνος που αγωνίσθηκε, μαζί με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, για να έλθουν το 2004 οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα και να διαφημιστεί διεθνώς η πατρίδα  μας θυμίζοντας σε ποια χώρα γεννήθηκαν.

5.     Ορθώς νομικά δεν μπορεί να γίνει κηδεία του Κωνσταντίνου με τιμές Αρχηγού Κράτους, επειδή δεν υπήρξε η τόλμη να λυθεί το ζήτημα της ιθαγένειας από καμία κυβέρνηση. Θα μπορούσε να του απονεμηθεί μετά θάνατον. Αλλά και πάλι αυτό προϋποθέτει πολιτική τόλμη. Θα μπορούσε, όμως, να βρεθεί μια πιο ευέλικτη λύση από αυτή του «ιδιώτη». Θα μπορούσε, ίσως να κηδευτεί ως ιδιώτης αλλά με το δικαίωμα του λαϊκού προσκυνήματος. Για πόσους ηθοποιούς και τραγουδιστές έχει γίνει το ίδιο… Για σκεφτείτε… Και για πόσους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι μάλιστα κηδεύθηκαν δημοσία δαπάνη!!!

6.     Η Κυβέρνηση αποφάσισε να εκπροσωπηθεί δια της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Μενδώνη. Προφανώς επειδή ήταν ολυμπιονίκης. Το ερώτημα όμως είναι απλό: αν στη Μητρόπολη, στη νεκρώσιμο ακολουθία παραστεί ο Βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος που είναι συγγενής τους (δεύτερος εξάδελφος) ή ο  διάδοχος Γουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος, αν έλθουν οι βασιλείς της Ισπανίας (ο Βασιλιάς Φίλιππος είναι ανεψιός του, γιός της αδελφής του Σοφίας), αν έλθουν οι Δανοί Βασιλείς (η Άννα Μαρία είναι αδελφή της Βασίλισσας της Δανίας), ποιος θα τους υποδεχθεί; Η κυρία Λίνα Μενδώνη; Δεν την υποτιμά κανείς αλλά δεν είναι εμφανής η ελλιπής εκπροσώπηση;

7.     Το πολιτειακό ζήτημα έχει κλείσει δια παντός στη χώρα μας στις 8 Δεκεμβρίου 1974 με τη συντριπτική απόφαση του 69,3% του λαού υπέρ της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πιο στέρεα από ποτέ. Η Δημοκρατία μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Η Δημοκρατία, πρέπει να είναι μεγάθυμη, όχι εκδικητική. Στις δημοκρατίες δεν πρέπει να φοβόμαστε την ιστορία. Να διδασκόμαστε πρέπει από αυτήν.  Και η απόφαση της κυβέρνησης, γενικά, αλλά και ειδικά ως προς την εκπροσώπηση, είναι φοβική. Αν στη νεκρώσιμη ακολουθία παρίστατο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής, δηλαδή όλη η πολιτειακή  και πολιτική ηγεσία της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας, το μήνυμα θα ήταν σαφές. Η Προεδρευομένη Δημοκρατία ζώσα και ενωμένη παρίσταται στην κηδεία του τέως βασιλιά και όσων εκπροσωπούσε το πρόσωπο του εκλιπόντος.

8.     Η απόφαση της κυβέρνησης δεν ήταν μεγάθυμη. Ήταν φοβική και προεκλογική. Ο πρωθυπουργός προφανώς επηρεάσθηκε από τους πασοκογενείς συμβούλους και υπουργούς που τον περιστοιχίζουν στο Μαξίμου και δεν αναλογίσθηκε ότι είχε μια και μοναδική ευκαιρία να βάλει φραγμό στις διαρροές προς τα δεξιά. Θέλησε να ικανοποιήσει και πάλι το λεγόμενο «κέντρο», το οποίο όμως επειδή είναι λογικό, στην πλειονότητά του, μπορεί να αντιληφθεί τη λεπτότητα του ζητήματος και είναι το μόνο που δεν ανησυχεί για την τύχη του πολιτεύματος και για βασιλογενή φαντάσματα του παρελθόντος.

9.     Με την απόφασή του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναγνωρίζει τη διακριτική στάση του Κωνσταντίνου στη μεταπολιτευτική περίοδο, δυσαρέστησε και τα μέλη της ΝΔ. Επώνυμα και μη στελέχη της ΝΔ, κατακλύζουν με αντιδράσεις τους το διαδίκτυο γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί η παράταξη που ιστορικά έχει διακριθεί για τη μεγαθυμία της προς τους πολιτικούς της αντιπάλους, τηρεί αυτήν την περίεργη στάση έναντι ενός νεκρού πρώην βασιλιά και ενός, επίσης, νεκρού στη συνείδηση του λαού, θεσμού.

10. Πολιτικά η στάση της κυβέρνησης θα προκαλέσει ζημιά στη ΝΔ. Οδεύοντας προς τις εκλογές ο πρωθυπουργός επείσθη ότι αυτή η στάση ήταν η πιο σωστή. Ευχόμαστε να δικαιωθεί. Δυστυχώς, όμως, φοβούμαστε ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για να αρχίσει και πάλι η διαρροή προς τα δεξιά. Όχι γιατί οι ψηφοφόροι της ΝΔ γοητεύθηκαν από τον κ. Βελλόπουλο ή τους Φαήλο και Μπογδάνο, αλλά γιατί έτσι θα θελήσουν να εκφράσουν την αντίδρασή τους στα φοβικά σύνδρομα της κυβέρνησης.  Μια τέτοια στάση θα είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς και εν πολλοίς το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογής θα καθορίσει και το αποτέλεσμα της δεύτερης. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν ότι οι επιλογές του ιδρυτή της παράταξης το 1974 ήταν αυτές που επιβάλλοντο τη συγκεκριμένη εποχή, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής πορεία της χώρας. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν μάθει να είναι πολιτικά μεγαλόψυχοι. Δεν είναι εκδικητικοί. Αλλά δεν ανέχονται πλέον να είναι φοβικοί απέναντι σε μια αριστερή νοοτροπία. Και η στάση της κυβέρνησης δεν είναι στάση αστικού κόμματος, ούτε αντιπροσωπεύει την εικόνα που έχουμε σχηματίσει όλοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αν οι φόβοι μας δικαιωθούν θα είναι τραγικό για τη χώρα, για την παράταξη αλλά και για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τις προσπάθειες που έχει κάνει για να βγάλει τη χώρα  από το τέλμα και να την κάνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.