Η κατάθεση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού, με ενισχυμένο κοινωνικό πρόσημο και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους νέους, που υπέφεραν στην προηγούμενη δεκαετία και αποτελούν την αιχμή των πολιτικών μας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023.
Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι «με στοχευμένα μέτρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης» και «αταλάντευτα υλοποιούμε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο -στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ- που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής».
Προτάσσοντας την υπεύθυνη αποτελεσματικότητα, η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και για αυτό «είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα ανανεώσει την εντολή του στις εθνικές εκλογές του 2023» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ξετυλίγοντας το στρατηγικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης της κυβέρνησης, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από τα προγράμματα Νέων Αγροτών: «Ήδη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης το μεγαλύτερο ιστορικά πρόγραμμα, ύψους 525 εκατ. ευρώ με ενίσχυση έως και 40.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο».
Αναφερόμενος στην ανάγκη και τάση για υγιεινά τρόφιμα, είπε ότι την καλύπτουμε με την προκήρυξη του προγράμματος μαμούθ βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ, που είναι διευρυμένο σε ό,τι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τη μελισσοκομία, τομείς που η χώρα μας παράγει εξαιρετικά προϊόντα.
Σημαντική κρίνεται επίσης η αναφορά του στο πρόβλημα του μικρού κλήρου, το οποίο «αντιμετωπίζουμε με την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων, καθώς είναι ο μόνος τρόπος που δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της ελληνικής παράδοσης και δεν σπάει δεσμούς που χρόνια έχει ο αστικός πληθυσμός με τη γενέθλια γη του».
Όπως είπε χαρακτηριστικά «πιστεύουμε ότι το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας βρίσκεται στα συνεργατικά σχήματα. Και η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε φορολογικά κίνητρα για να υπάρξει συνένωση δυνάμεων», όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%, η καθιέρωση φορολόγησης του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία, η ψήφιση του νέου συνεταιριστικού νόμου και η διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για την ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε επίσης για την πριμοδότηση της αγοράς όμορων εκτάσεων, την επιδότηση της αγοράς οικίσκων για τους εργάτες γης, την αναμόρφωση 6 δημόσιων ΙΕΚ για την αγροτική εκπαίδευση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής με 5 προγράμματα του ΠΑΑ ύψους 1,5 δισ. ευρώ, κ.ά.
Όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, είπε ότι η κυβέρνηση έκανε στοχευμένες παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης την τριετία 2020-2022 είπε ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στους αγρότες αποζημιώσεις ύψους 734.522.194 ευρώ, ενώ προβλέπεται να πληρωθούν ακόμα 100 εκατ. ευρώ μέχρι τις εορτές. «Εντός του 2023 θα έχουν εξοφληθεί σχεδόν όλοι οι παραγωγοί μας για τις ζημιές του 2022. Πρόκειται για μια δαπάνη που θα πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί επένδυση για την ελληνική οικονομία καθώς η αγροτική παραγωγή αθροιστικά με τη μεταποίηση, συνεισφέρουν όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ (έφθασε στο 8,40% το 2021). Παράλληλα οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων για τη φετινή χρονιά αυξάνουν με ρυθμό 17% και ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων, στηρίζεται η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός.
Οι πολιτικές μας, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, επικεντρώνονται σε έναν στόχο: τη μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα την ενδυνάμωση των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων. «Μια πολιτική που αποτελεί βασική στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς μέσα από την υλοποίησή της επιδιώκουμε να αλλάξουμε την αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο σε μια σύγχρονη αγροτική οικονομία, πλήρως ανταγωνιστική στο σκληρό διεθνές περιβάλλον που ζούμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.