Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Η εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ (στο βίντεο ολόκληρη η εκδήλωση)

Χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη» απήθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με αφορμή την 47η επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο από στιγμές όλων των Προέδρων της ΝΔ. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Γεώργιο Ράλλη, τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη,  και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης, στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αχιλλέας Καραμανλής

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό του ανέφερε: «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη».

«Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η ιστορία και η παράδοσή της και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνον για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981.

Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο. Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Συναντήθηκε όμως και με ένα ζητούμενο δύο αιώνων. Γιατί από την πρώτη στιγμή η επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 συνόδευσε τον κύριο στόχο της, της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού με την ανασύνδεση του Γένους μας με τα έθνη της ηπείρου μας, της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στις αβέβαιες συνθήκες της Μεταπολίτευσης, η πρόσδεση στο Κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος που μόλις έβγαινε από την επτάχρονη τυραννία, της εθνικής ακεραιότητας με τις πληγές στην Κύπρο νωπές και τη χώρα εκτός πλαισίου συλλογικής ασφάλειας και στρατιωτικού σκέλους τους ΝΑΤΟ και τέλος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας καθώς η Ελλάδα ανοιγόταν σε μία ευρεία αγορά και σ’ ένα νέο περιβάλλον που θα την άλλαζαν ριζικά».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε βεβαίως με αναφορά σε σχετικό βίντεο που είχε λίγο νωρίτερα προβληθεί πως η κοινοτική σύνδεση της Ελλάδας είχε επιτευχθεί ήδη από το 1961. «Και ευτυχώς σε αυτή την διορατική του επιμονή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν μόνος. Η ιστορία, η γεωγραφική θέση, τα οικονομικά αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος επέβαλαν τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Η δήλωση αυτή ανήκει στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και διατυπώθηκε ήδη από τη δεκαετία του ’60, ανέφερε ο πρωθυπουργός «αποτελώντας όχι μόνο δείγμα της διαχρονικής επιρροής την οποία εξέπεμπε η Ευρωπαϊκή προοπτική στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα αλλά και σαφή απόδειξη ότι η συμμετοχή στα δρώμενα της ηπείρου μας υπήρξε κεντρική πολιτική επιλογή για το σύνολο του κεντροδεξιού τόξου. Με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μια επιλογή άριστη που ωστόσο δοκιμάστηκε πολύ στο πέρασμα του χρόνου. Γιατί πλάι στα πολλά δεινά που συσσώρευσε η Απριλιανή Δικτατορία κληροδότησε και τη βίαιη διακοπή της πορείας της προς την Ευρώπη πηγαίνοντας δυστυχώς τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Και πάλι όμως. Και πάλι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αξιοποίησε σοφά το πολιτικό του κεφάλαιο κάμπτοντας τις όποιες -και ήταν αρκετές όπως γνωρίζει καλά και ο κ. Μολυβιάτη και ο κ. Αχ. Καραμανλής- αρκετές αναστολές στο εξωτερικό με την ενεργοποίηση και της στενής προσωπικής του σχέσης με τον Γάλλο πρόεδρο και πραγματικό φιλέλληνα Ζισκάρ Ντ’ Εστέν γιατί και η εμπιστοσύνη μεταξύ των ηγετών έχει και αυτή την ξεχωριστή της σημασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παίρνοντας τον λόγο ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στην Φώφη Γεννηματά και τόνισε ότι διερμηνεύει τα αισθήματα όλων. «Θα υπερβεί αυτή την δοκιμασία και θα επανέλθει ακμαιότερη από ποτέ».

Κάνοντας αναφορά όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές στους στόχους του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα αλλά και στις αρχές και πεποιθήσεις του είπε: «Οι εμπειρίες, οι περισσότερες τραυματικές, σμίλευσαν την προσωπικότητα και την κοσμοαντίληψη του Καραμανλή».

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την κοινωνική δικαιοσύνη την οποία θεωρούσε βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ανασφάλεια, που αποτελεί όπως είπε, λόγο προβληματισμού, γιατί καταλήγει στην αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες λύσεις στην εκπαίδευση, στην ασφάλιση. Οι κοινωνίες ανθούν και προοδεύουν όταν οι πολλοί νιώθουν ότι μετέχουν στη συλλογική προσπάθεια και στις ευκαιρίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πεποιθήσεις του Καραμανλή για ήπια αντιπαράθεση, πολιτικό διάλογο και κατά της μισαλλοδοξίας, κάτι που επίσης θεωρούσε ως θεμελιώδη λίθο της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στο μνημόνιο, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για τιμωρητικό πρόγραμμα, που ελέγχεται για σοβαρά σφάλματα. Και τέλος, επισήμανε ότι η επαμφοτετερίζουσα στάση της Τουρκίας, που είναι ταραξίας στην περιοχή, προσβάλλει το πνεύμα και το γράμμα των διεθνών συνθηκών. Άφησε δε αιχμές για κράτη που σε ρόλο επιτήδειου ουδέτερου, κλείνουν το μάτι στην Τουρκία. «Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακεραιότητά της. Η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Προς όφελος όχι των μελών της, αλλά για να βρει τον εαυτό της στον δρόμο της προς το αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενθαρρυντική η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και συνιστά εθνική επιτυχία», γιατί σηματοδοτεί κοινή αντίληψη ως προς το μέλλον της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.