Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

H Συνέντευξη Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ

Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης παίρνει «καλούς βαθμούς» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Η ...Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, ανέπτυξε χθες τις θέσεις του για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας. Απάντησε σε ερωτήσεις:
-Για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζόμενων στο επόμενο διάστημα
-Για το Κοινωνικό κράτος
-Για το Ταμείο Ανάκαμψης
-Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
-Για το μεταναστευτικό
-Για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ
-Για ενδεχόμενο νέο κύμα κορονοϊού
-Για την αύξηση των εισαγόμενων  κρουσμάτων
-Για το νέο ΕΣΥ
-Για την εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό
-Για τον ένα χρόνο από τις εκλογές
-Για την  πιο δύσκολη απόφαση στο δωδεκάμηνο
-Για εκλογές
-Για τον ανασχηματισμό
 
*Επισυνάπτεται σημείωμα με τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
 
Β. Ένας χρόνος Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη
 
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου, από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κατά τις οποίες οι Έλληνες του έδωσαν την εντολή συγκρότησης ισχυρής, αυτοδύναμης Κυβέρνησης και του ανέθεσαν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου στην επόμενη τετραετία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, έχουν γίνει άλματα προόδου στην Ελλάδα. Και αυτά τα άλματα δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν μετά από σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας.
Η παγκόσμια συγκυρία επιβάλλει σεμνότητα και χαμηλούς τόνους. Αλλά η πορεία της χώρας και τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία και ελπίδα.
Εστιάζουμε στη συλλογική εμπειρία των πολιτών, όπως τη διαμόρφωσαν οι δύο μεγάλες κρίσης του Έβρου και του κορονοϊού, αλλά και την εντυπωσιακή πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κράτους. Και δίνουμε έμφαση στην τήρηση μίας μεγάλης υπόσχεσης που κάναμε στις εκλογές του Ιουλίου. Επιβεβαιώσαμε το κεντρικό μας σύνθημα: πως οι Έλληνες, Ενωμένοι Μπορούμε.
Και αυτό είναι το πιο σημαντικό κέρδος για την Πατρίδα μας»
 
*Επισυνάπτεται σημείωμα για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ένα χρόνο μετά τις εκλογές
 
Γ. Ταμείο Ανάκαμψης και προετοιμασία της χώρας
 
1. Πως προετοιμάζεται η χώρα για την ανάκαμψη μετά την κρίση του κορονοϊού;
 
Πρώτ’ απ’ όλα αναμένουμε -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου- να οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Και αυτό να γίνει στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής. Θα είναι κεφάλαια τα οποία θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα έναν μεγάλο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε μια κατεύθυνση όπου θα υιοθετήσουμε πολιτικές ψηφιακές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και πολιτικές που θα στηρίξουν τις δεξιότητες και τις δυνατότητες του εργατικού μας δυναμικού, Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχουμε και το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη στην οποία έχει ανατεθεί η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και από την οποία έχει ζητηθεί  τώρα να λάβει υπόψη και τις εξελίξεις που προέκυψαν μετά τον  κορονοϊό. Σκοπός μας -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- είναι στη διαδικασία συζήτησης αυτού του πορίσματος και βέβαια στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου, το οποίο πρέπει να καταθέσουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, να λάβουμε υπόψη τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προφανώς και των υπολοίπων κομμάτων ώστε το εθνικό σχέδιο της χώρας να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
 
Δ. Μεταναστευτικό
 
1. Τι απαντάτε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Κυβέρνηση κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις στα θαλάσσια σύνορα;
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Και συντάσσεται με όσους διαβάλλουν και υπονομεύουν τη χώρα μας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, υιοθετώντας την προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας.  Ενοχλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ που ένα χρόνο τώρα έγιναν τολμηρά βήματα για να μπει τέλος στο χάος που εγκατέλειψε φεύγοντας. Ενοχλούνται που μειώθηκαν κατά 51% οι ροές στα νησιά το α’ εξάμηνο του 2020, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019. Ενοχλούνται που μειώθηκαν κατά σχεδόν 24% οι διαμένοντες στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών. Ενοχλούνται που αυξήθηκαν κατά 88% οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις επί αιτήσεων ασύλου. Ενοχλούνται που μειώθηκαν συνολικά κατά 4% οι διαμένοντες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την καταδίκασαν με τη ψήφο τους οι Έλληνες. Τιμώντας την επιλογή των Ελλήνων, δίνουμε τη μάχη για φύλαξη των συνόρων μας, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αύξηση των επιστροφών και λειτουργία των κλειστών, ελεγχόμενων δομών.
Το Λιμενικό Σώμα σέβεται απολύτως τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες  στο Αιγαίο. Είναι ενεργό για να προστατέψει ζωές στην θάλασσα. Το 2020 είχαμε τις λιγότερες απώλειες ζωής από ποτέ στο Αιγαίο. Έχει καταγραφεί ο θάνατος μόνο ενός ατόμου καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, γεγονός φυσικά λυπηρό, αλλά συνολικά μια θετική εξέλιξη για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Οι Ελληνικές Αρχές προσπαθούν να συνεργαστούν με την τουρκική ακτοφυλακή, βασιζόμενες στο ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, χάρις στο οποίο καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός και η αποτροπή αυτών των βαρκών, πριν περάσουν στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Ωστόσο οι τουρκικές Αρχές δεν συνεργάζονται πάντα. Αντιμετωπίσαμε τον Μάρτιο μια οργανωμένη επίθεση στα σύνορα μας, στον Έβρο, με πρόθεση να περάσουν παράνομα περισσότεροι από 150.000 άτομα. Η Ελλάδα το αντιμετώπισε με απόλυτη επιτυχία, ψυχραιμία και σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα.  Σύσσωμη η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, βρέθηκε στον Έβρο, είδε επί τόπου την κατάσταση και εξέφρασε την αλληλεγγύη και την στήριξη της Ευρώπης στη χώρα μας.
 
Ε. Για την ομιλία Αλέξη Τσίπρα
 
1. Πως σχολιάζετε την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του;
 
Ο κ. Τσίπρας, μπροστά στον πανικό του, έστησε χθες ολόκληρη παράσταση για να δώσει πλήρη κάλυψη στον πιο στενό συνεργάτη του και στις παρακρατικές μεθόδους του. Γιατί μοναδικός σκοπός της συνεδρίασης ήταν να καλύψει τον Ν. Παππά και να συσπειρώσει τους βουλευτές του. Με προσβλητικά επίθετα και βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της Ν.Δ., με έναν παραληρηματικό λόγο, προσπάθησε να σκεπάσει όσα είδαν και άκουσαν οι Έλληνες, που θυμίζουν μαφία κι όχι πολιτικούς δημοκρατικής χώρας. Αντί να πάρει αποστάσεις φρόντισε να δείξει ξανά ότι ο Νίκος Παππάς είναι το άλλο του πρόσωπο. Όμως το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται.
 
ΣΤ. Προγράμματα  ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού
 
1. Πως εξελίσσονται τα προγράμματα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού;
 
Τρέχουν δύο παράλληλα προγράμματα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και το Πρόγραμμα  «Τουρισμός για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμου. Θα δώσουν φέτος την δυνατότητα συνολικά σε 670.000 δικαιούχους, να κάνουν διακοπές. Και στα δύο προγράμματα η συμμετοχή είναι ήδη πολύ μεγάλη και έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.
- Στο ενισχυμένο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ: Η  καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων, καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εταιρειών, είναι στις 10 Ιουλίου. Μετά το ρεκόρ των 457.000 αιτήσεων δικαιούχων για το ενισχυμένο και διευρυμένο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προχώρησε στην ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 7 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των διαθέσιμων επιταγών κατά 70.000, επιπλέον των 300.000 επιταγών που είχαν ήδη ανακοινωθεί. Συνολικά, θα χορηγηθούν 370.000 επιταγές, δηλαδή πάνω από 2,5 φορές περισσότερες (164%) σε σχέση με το περσινό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάσει τα 37 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι φέτος, ως ένα επιπλέον κίνητρο συμμετοχής, επιταχύνεται η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων καθώς αυτή θα ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών.
- Στο Πρόγραμμα  επιδοτούμενων διακοπών «Τουρισμός για Όλους»: Μέχρι στιγμής οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση, έχουν ξεπεράσει τους 300.000, ενώ οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» υπολογίζονται, έως τώρα, σε 1 εκατομμύριο άτομα. Επειδή το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλο, ο Υπουργός Τουρισμού έκρινε ως επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 11 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», έχει  προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσω του Προγράμματος  επιδοτείται η διαμονή σε καταλύματα όλων των κατηγοριών ανά την επικράτεια, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως πάροχοι, προσφέροντας ειδικές τιμές.
 
Ζ. Νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την Παιδεία
 
1. Ποιος είναι ο στόχος της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την Παιδεία;
 
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αφορά στην ιδιωτική Εκπαίδευση και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης για ένα πιο αυτόνομο, σύγχρονο και καινοτόμο σχολείο. Αποτελεί συνέχεια του νομοθετικού πλαισίου για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν παθογένειες και  αγκυλώσεις του ισχύοντος συστήματος, μεταξύ των οποίων, το ασφυκτικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας, η έλλειψη ευελιξίας στα εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα και σε πρόσθετες εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες, η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης με τη διασφάλιση της απαρέγκλιτης τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ο περιορισμός της χρήσης εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη με φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης συζητείται η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να υπάρξει συνολικά μια μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία στις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές αναφορικά:
-Με το διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα (επιπλέον του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος),
-με πρόσθετες εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,
- με πρόσθετες δυνατότητες για αμειβόμενη απασχόληση εκπαιδευτικών,
- με την επιλογή και τον ορισμό διευθυντών και υποδιευθυντών,
- με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας,
- με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της σχολικής μονάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.