Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Ο Πορτοσάλτε, ο «Ρουβίκωνας» και η επικίνδυνη ανοχή της δημοκρατίας μας

Image result for πόρτοσάλτεΧθες λοιπόν είχαμε επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο σπίτι του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε.
Δεν θέλω να γίνω ούτε τιμητής, ούτε υπερασπιστής του αγαπητού συναδέλφου. Σε δημοκρατία ζούμε και ο καθένας μπορεί να λέει υπεύθυνα τη γνώμη του και να εισπράττει τις επιπτώσεις αυτών που λέει.
Σε μια δημοκρατία όμως η επίπτωση αυτών που λέει ή γράφει ένας δημοσιογράφος έρχεται από το ακροατήριο, από τους θεατές ή από τους
αναγνώστες. Και έχει σχέση με την ακροαματικότητα, την τηλεθέαση ή την αναγνωσιμότητα της οποίας τυγχάνουν οι απόψεις του.
Ο κ. Πορτοσάλτε από όσο γνωρίζω ανταμείβεται θετικά από τους ακροατές. Προφανώς γιατί εκφράζει κάποιες απόψεις που απηχούν τις θέσεις της πλειοψηφίας. Ή γιατί έχει αφουγκραστεί σωστά το «ρεύμα» της κοινωνίας.
Υπάρχουν διαφωνίες σε αυτά που λέει; Σαφέστατα!
Υπάρχουν ακρότητες; Σαφέστατα.
Αλλά, έτσι είναι η δημοκρατία.
Και όποιος διαφωνεί με αυτά που λέει έχει το δικαίωμα να αντιδράσει και να ζητήσει επανόρθωση, αν θίγεται, είτε από το σταθμό στον οποίο εργάζεται ο κ. Πορτοσάλτε, είτε μέσω της Δικαιοσύνης, αν πιστεύει ότι υπάρχει νομικό ζήτημα.
Η Δημοκρατία έχει κανόνες. Και για να λειτουργεί σωστά πρέπει να τους ακολουθούμε.
Εκείνο που δεν πρέπει να ανέχεται η δημοκρατία είναι φασιστικές συμπεριφορές τύπου «Ρουβίκωνα». Ο οποίος, επειδή διαφωνεί με όσα λέει ο κ. Πορτοσάλτε, επιτίθεται σε ό,τι πιο ιερό υπάρχει στην αστική δημοκρατία. Επιτίθεται στην οικογένειά του παραβιάζοντας το αρχέγονα κατοχυρωμένο, άσυλο της εστίας.
Σήμερα, λοιπόν, είναι ο ενοχλητικός Πορτοσάλτε. Αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Μεθαύριο θα είσαι εσύ αναγνώστη…
Γιατί όταν καίγεται το σπίτι του γείτονά σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα η φωτιά θα φτάσει και στο δικό σου σπίτι.
Και αυτό είναι επικίνδυνο, όχι για τον Πορτοσάλτε και τον κάθε Πορτοσάλτε, αλλά για την ίδια τη δημοκρατία μας…
Είναι παράλογο για κοινοβουλευτικά κόμματα να ξεσηκώνουν τον κόσμο όταν η αστυνομία, με άδεια εισαγγελέα, παραβιάζει το οικογενειακό άσυλο κάποιου που κατηγορείται για επιθέσεις εναντίον μελών της, αλλά δεν βγάζει άχνα όταν κάποιος που λέει ελεύθερα τη γνώμη του – έστω και αν κανείς διαφωνεί με αυτήν- δέχεται επίθεση από τον «Ρουβίκωνα» στο σπίτι του.
Αν αυτό δεν είναι συγκάλυψη, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.