Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Νησιά Βορείου Αιγαίου: Η κυβέρνηση πληρώνει τα λάθη 7 μηνών

Image result for μεταναστευτικόΠερίεργη και επικίνδυνη τροπή παίρνει η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Και η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση αλλά και στις τοπικές αρχές.
Δεν θα αναλύσουμε γιατί η κυβέρνηση αυτά που κάνει σήμερα δεν τα έκανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Ήταν λάθος της και το ομολογούν όλοι. Όπως αναγνωρισμένο λάθος της ήταν η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αλλά και με την ανασύσταση του υπουργείου, πάλι λάθος, εκτιμούμε, πως έγινε στην επιλογή του προσώπου. Γιατί καλός και χρυσός ο κ. Μηταράκης, αλλά δεν βάζεις ένα πολιτικό πρόσωπο που εκλέγεται στην περιοχή να λύσει ένα τέτοιου μεγέθους πρόβλημα. Θα υπάρξουν αναστολές στην κρίσιμη φάση και αυτό ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται

Όταν το κράτος ηττάται… κατά κράτος!!!

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα. Η κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει τις κλειστές δομές. Ωραία! Και για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους τα συνεργεία κατασκευής κατεβάζει τα ΜΑΤ. Καμία αντίρρηση και πάλι.
Γίνονται οι ταραχές. Αναμενόμενες θα πει κάποιος.
Εκείνο που δεν ήταν, ίσως, αναμενόμενο, ήταν η έκτασή τους και ότι υποκινητής των ταραξιών θα είναι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης.  Αλλά γι’ αυτόν θα μιλήσουμε πιο κάτω…
Αλήθεια, την απόφαση για να πάνε τα ΜΑΤ στα νησιά ποιος την έλαβε;
Μήπως ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης; Και την απόφαση για να αποχωρήσουν ποιος την έλαβε; Όπως ελέχθη επισήμως ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή στην πράξη ο Πρωθυπουργός κατήργησε τον υπουργό του. Και ο υπουργός, «μούγκα στη στρούγκα»;
Η ουσία βέβαια είναι ότι το κράτος ηττήθηκε… κατά κράτος!!!

Η ευθύνη της μη ενημέρωσης των πολιτών για τα κλειστά κέντρα

Το αντεπιχείρημα είναι ότι αν τα ΜΑΤ έμεναν θα γινόταν εμφύλιος.  Είναι ένα επιχείρημα που, πλέον, έχει βάση. Αλλά έχει βάση επειδή ακόμα και τα ΜΑΤ τις προηγούμενες ημέρες ολιγώρησαν. Δεν αρκεί η σύγκρουση με τους ταραξίες. Επιβάλλεται και η σύλληψη εκείνων που τους ξεσηκώνουν.  Η εικόνα που δόθηκε τώρα είναι ότι το κράτος υποχωρεί μπροστά σε όποιον δυναμικά, με φασαρίες και ξυλοδαρμούς, διεκδικήσει τα αιτήματά του.
Επίσης, ακόμα και σήμερα, η πολιτεία – εν προκειμένω το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής- φέρει ευθύνη γιατί δεν έχει καταστεί σαφές στους πολίτες ότι τα νησιά δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον μετανάστες. Το αντίθετο, θα φύγουν μετανάστες.
Δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι για τα οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία από τις κλειστές δομές, σε σχέση με τις ανοιχτές δομές.
Δεν έχει ενημερωθεί η κοινή γνώμη ότι αν οι μετανάστες φύγουν από τα νησιά προς την ενδοχώρα, με βάση τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.
Δεν έχει καν ενημερωθεί η κοινή γνώμη των νησιών ότι οι κλειστές δομές επιβάλλονται, ιδιαίτερα τώρα, με την έξαρση του κορωνοϊου, γιατί στις κλειστές δομές που θα κατασκευαστούν θα δημιουργηθούν παράλληλα και υγιειονομικοί σταθμοί. Και τις κλειστές δομές τις ήθελε και ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος τώρα γράφει όλη την κυβέρνηση – με πρώτο τον πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος δήλωσε- εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

Τελικά, θέλει να κάνει κόμμα ο Μουτζούρης;
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μουτζούρης για να εκλεγεί Περιφερειάρχης, δήλωνε νεοδημοκράτης. Εξελέγη δε ως «αντάρτης» δεξιός. Και μη ρωτήσει κανείς πού τον βρήκαν αυτόν τον τύπο; Γιατί η απάντηση βρίσκεται στους ανθρώπους πέριξ του γραφείου του πρωθυπουργού. Σε εκείνους που υπονόμευαν την υποψηφιότητα της προηγούμενης Περιφερειάρχου, της Χριστιάνας Καλογήρου.
Αλλά η συμπεριφορά του εν λόγω Μουτζούρη, δεν είναι τυχαία. Δεν συμπεριφέρεται έτσι κάποιος που έχει εκλεγεί για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του τόπου του. Ούτε η Λέσβος και η Χίος είναι ανεξάρτητα κράτη. Στην ελληνική επικράτεια ανήκουν και ισχύουν κι εκεί οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκτός αν δεν επιδιώκει αυτό αλλά τα  σχέδιά του είναι άλλα… Ποια;  Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ένας μεγάλος, παραδοσιακός, βιομήχανος, ακροδεξιών τάσεων, έχει πλευρίσει τον κ. Μουτζούρη και τον «ψήνει» να βγει μπροστά πολιτικά και να καλύψει το κενό που έχει αφήσει η… Χρυσή Αυγή.
Ο Μουτζούρης δεν το έχει αποκλείσει. Του αρέσει η ιδέα. Και γι’ αυτό, ίσως, με τις πράξεις και τα λόγια του «στρώνει χαλί» για να βαδίσει πολιτικά.
Βλέπετε η εκμετάλλευση της αγωνίας και του πόνου των πολιτών, είναι το βασικό στοιχείο για κάθε λαϊκιστή και ακραίο στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.