Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Νομοσχέδιο για Ενέργεια- Τι προβλέπει

Image result for ενέργεια δεη1.Ποιοι είναι οι  βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου «απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκσυγχρονισμός της Δ.Ε.Η., ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των Α.Π.Ε.» που κατατέθηκε στη Βουλή
 
Με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε αντιμετωπίζουμε γρήγορα και αποτελεσματικά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ενέργεια. Είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας επιστροφής της χώρας μας σε πορεία όχι μόνο βιώσιμης, αλλά και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει ο Πρωθυπουργός. Βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου είναι:

 
-Ο εκσυγχρονισμός της Δ.Ε.Η., που είναι το επόμενο αναγκαίο βήμα για την εξυγίανσή της  μετά την δεσμη των μέτρων διάσωσης που εφαρμόσαμε τον Αύγουστο του 2019.
 
-Η ταχεία υιοθέτηση νέου μοντέλο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας (targetmodel) που θα καταστήσει τη Δ.Ε.Η. πιο ανταγωνιστική επ’ ωφελεία των τελικών καταναλωτών και θα επιτρέψει τη σύζευξή της με τις αγορές της Ευρώπης.
 
-Ο οδικός χάρτης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με την οποία θα επιτευχθεί η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ο.Η.Ε. για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028. Συνεπώς η ανάπτυξη των κλάδων εμπορίας και των υποδομών φυσικού αερίου αποκτά αυξημένη σημασία.
 
-Η  ταχεία αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που δίνεται αυτές της ημέρες για δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι έως το 2030 οι Α.Π.Ε. θα πρέπει να αναλογούν στο 35% του ενεργειακού μείγματος, ένα ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το σημερινό. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της αγοράς Α.Π.Ε. που είναι κρίσιμα για την επίτευξη του αυτού στόχου.
 
-Το πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση -που είναι το μέλλον για τις μεταφορές λόγω του πολύ χαμηλού κόστους και των μηδενικών ρύπων.
 
-Οι ρυθμίσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και για την δημιουργία ανταγωνιστικού πλαισίου διαδικασιών για τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης.
 
2.Τι ακριβώς επιδιώκεται μέσω του νομοσχεδίου για τη Δ.Ε.Η.
 
Όπως είναι γνωστό, τον Απρίλιο του 2019, ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst and Young, έθεσε σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας της επιχείρησης. Γι’ αυτό το λόγο, αμέσως μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση προχωρήσαμε στην εκπόνηση ενός Σχεδίου Διάσωσης της εταιρείας και στη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να μην καταρρεύσει. Οι προσπάθειές μας έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Ο ορκωτός ελεγκτής στα τέλη του Σεπτεμβρίου με νεότερη έκθεση, επιβεβαίωσε ότι ο άμεσος κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της εταιρείας έχει απομακρυνθεί. Παράλληλα, η μετοχή της Δ.Ε.Η. έχει τριπλασιάσει την αξία της και η Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας. Πρόκειται για ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η αγορά αξιολογεί θετικά τη στρατηγική του Υπουργείου Ενέργειας για τη Δ.Ε.Η..
 
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της Δ.Ε.Η. που εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική για την βιώσιμη ανάπτυξή της, Βασικοί πυλώνες είναι η απολιγνιτοποίηση, το άνοιγμα της εταιρείας στις Α.Π.Ε. και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της Δ.Ε.Η. που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής. Στόχος είναι η Δ.Ε.Η. να απομακρυνθεί από  νοοτροπίες και πρακτικές το παρελθόντος, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να είναι ευέλικτη και λειτουργική, να επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο για την Ελλάδα.
 
3.Ποιες είναι οι βασικές ρυθμίσεις για  τη Δ.Ε.Η.
 
1.Θεσπίζονται ευέλικτες προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου με κατάργηση μονιμότητας. Έτσι όσοι θα προσληφθούν εφεξής στη Δ.Ε.Η. θα έχουν συμβάσεις όπως υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα. Οι προσλήψεις απλοποιούνται και επιταχύνονται, ενώ θα  υπάρχει συμμετοχή του ΑΣΕΠ για έλεγχο νομιμότητας. Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί  και στις θυγατρικές της Δ.Ε.Η., ΔΕΔΔΗΕ και Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες.
 
2.Καταργείται η μονιμότητα για Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές και εισάγονται οι τριετείς θητείες. Θα επιλέγονται κατόπιν προκήρυξης που θα απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό της επιχείρησης όσο και σε όλη την αγορά.
 
3.Εισάγονται επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά,  καθώς σήμερα υπάρχει διαρροή στελεχών προς τους ανταγωνιστές της Δ.Ε.Η..
 
4.Εισάγεται σχέδιο για στοχευμένες εθελούσιες εξόδους με επιβάρυνση αποκλειστικά της Δ.Ε.Η. Με σκοπό να μειωθεί το κόστος της ΔΕΗ αλλά και να στηριχθεί το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, προβλέπονται στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι για το προσωπικό χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων και των ασφαλιστικών ταμείων. 5.Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα διοίκησης της εταιρείας. Οι Βοηθοί Γενικοί Διευθυντές, σε ένα ποσοστό έως 20% θα προσλαμβάνονται με αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου επίσης από την αγορά, αλλά θα αμείβονται με τους μισθούς των συναδέλφων τους στη Δ.Ε.Η..
 
6.Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα εργαζομένων, ώστε κάποιοι εργαζόμενοι να μπορούν να μετακινηθούν από τη Δ.Ε.Η. προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τη Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες Α.Ε..
 
7.Δίνεται η δυνατότητα εθελοντικής μεταφοράς προσωπικού της Δ.Ε.Η. σε υπηρεσίες και φορείς του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα υπάρξει ασφαλώς συντονισμός με το Υπουργείο Εσωτερικών διότι η ρύθμιση συνδέεται με το πρόγραμμα κινητικότητας του Δημοσίου.
 
8.Εισάγεται  ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες, εναρμονισμένο με τις προβλέψεις της νομοθεσίας της Ε.Ε., ώστε να παρακάμπτονται οι χρονοβόρες διαδικασίες αλλά να διασφαλίζεται η διαφάνεια, κάτω από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής που ενισχύσαμε.
 
9.Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση της Δ.Ε.Η. με τη σύσταση Επιτροπής Αμοιβών και Προσλήψεων και την ενίσχυση της Ελεγκτικής Επιτροπής.
 
10.Καταργείται το υπάρχον προνομιακό πλαίσιο για τα τιμολόγια των εργαζομένων στη Δ.Ε.Η.. Η έκπτωση στη χρέωση των καταναλώσεών τους για την ηλεκτρική ενέργεια δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30%.
 
4.Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για  το νυχτερινά τιμολόγια
 
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αναπροσαρμογή των χρεώσεων Υπηρεσίας Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στα νυχτερινά τιμολόγια για πελάτες οικιακής χρήσης χαμηλής τάσης που έχουν καταναλώσεις άνω των 1.600 KWh/τετράμηνο. Πρόκειται για μείωση που εφαρμόζεται σε όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και ευνοεί κατά κύριο λόγο τα νοικοκυριά που κάνουν αυξημένη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τη διάρκεια της νύχτας (π.χ. θερμοσυσσωρευτές, κλιματιστικά). Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του 2018 είχε αυξηθεί υπέρμετρα το νυχτερινό ρεύμα για αυτούς που είχαν υψηλότερες καταναλώσεις.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.