Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Προϋπολογισμός 2020 τα βασικά του μεγέθη, πώς θα στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις, τι γίνεται με αυθαίρετα και γραφειοκρατία

Τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού για το 2020 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή
 
Πρώτα απ’ όλα ο η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο καλύπτει το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε για το τρέχον έτος, αλλά δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και  αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά το 2020. Ο νέος Προϋπολογισμός, ξεκινά από την εκτίμηση ότι ο  ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 θα φτάσει στο 2% και προβλέπει αύξηση  του Α.Ε.Π. για το 2020,
κατά  2,8%. Προβλέπεται ακόμη ότι:  Η ανεργία θα υποχωρήσει από το 17,4% στο 15,6%. Θα υπάρξειι αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% και της δημόσιας κατά 0,6%. Οι επενδύσεις εκτιμάται πως θα τρέξουν με ρυθμό 13,4%. Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,1% και οι δε εισαγωγές κατά 5,2%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός προβλέπεται στο 0,7%.Σε ό,τι αφορά το χρέος, η εκτίμηση είναι ότι θα υποχωρήσει στο 167% του Α.Ε.Π. το 2020, από 173,3% φέτος. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 2,44 δισ. ευρώ. Για  την τρέχουσα χρονιά το πλεόνασμα υπολογίζεται στο 3,73% ενώ για το 2020 στο 3,58% του Α.Ε.Π..
 
Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός για την στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων
 
Στον προϋπολογισμό περιγράφονται  μέτρα στήριξης των πολιτών, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων που φτάνουν το 1,181 δισ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπονται:
 Για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα :
-Χορήγηση επιδόματος ύψους  2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.
-Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
Μείωση βαρών για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπεται:
-Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα.
Μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις:
-Μείωση του φόρου εισοδήματος από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
-Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.
 Για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας
-Αναστολή, για 3 έτη, του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
-Επιστροφή μέρους των δαπανών για ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
 
Για την τακτοποίηση αυθαιρέτων
 
Τι περιλαμβάνει η τροπολογία  για το θέμα της τακτοποίησης αυθαιρέτων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή

Με την τροπολογία δίνεται ολιγόμηνη παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020, ημέρα κατά την οποία μπαίνει σε λειτουργία η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων. Ειδικά για τα κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, κατηγορίας 5, -αυτές που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή  καθ’ ύψος πάνω από 20%- δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση. Για τα υπόλοιπα ακίνητα με αυθαιρεσίες κατηγορίας από 1 έως 4, μετά τις 30 Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική ταυτότητα, η οποία και θα αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Οι ιδιοκτήτες τους δηλαδή, θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Ιουνίου με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου του 2025, καταβάλλοντας όμως προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης. Η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα έχει ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα της ιδιοκτησίας του. Η μη έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για την μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση η τακτοποίηση και η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας.Υπογραμμίζεται ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν αφορά κατασκευές ή αλλαγές χρήσης μεταγενέστερες της 28ης Ιουλίου 2011.
 
Για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
 
Τι  θα σημάνει για τον πολίτη η διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών 
 
Είναι ένα μεγάλο βήμα για να μπει τέλος στην διαχρονική ταλαιπωρία των πολιτών που έπρεπε να προσκομίζουν οι ίδιοι τα έγγραφα στις φορολογικές αρχές για  ληξιαρχικά γεγονότα που τους αφορούν. Με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  ξεκινά από 1/12/2019 η διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω του αναβαθμισμένου Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Στην πράξη οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου, καθώς και τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης θα συλλέγονται από την ΑΑΔΕ ενώ οι πολίτες δεν θα αναγκάζονται να τρέχουν στους  Δήμους ή τα ΚΕΠ καθώς αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.